Bevallen en nu? De verschillen tussen België en Nederland

door Joandi Loes Tholen
Bevallen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Na de vele leuke reacties op mijn eerste blog over de verschillen tussen een zwangerschap in België en Nederland was ik vastberaden ook een blog te schrijven over de periode nadat je bent bevallen tot aan de schooltijd. Voor alle lezers die ook nog interesse hebben in de tijd daarna die feitjes bewaar ik voor blog 3, die volgende maandag online komt. Een link naar de vorige blog vind je in ieder geval hier.

Aangeven van de baby

Gefeliciteerd je baby is geboren, wat leuk! Maar bij zo een grote (nieuw) stap in je leven komen ook wat formaliteiten kijken. Zo moet je als ouder(s) je kind gaan aangeven bij de gemeente waarin het kind geboren is. In Nederland heb je hier 3 dagen de tijd voor. Is dit in een weekend of op een feestdag dan wordt de termijn verlengd met 2 dagen. In België heb je 15 dagen de tijd om ervoor te zorgen dat je kind officieel is aangegeven.

Ligdagen/kraamzorg/vroedvrouw

Vorige keer vertelde ik al deels over het feit dat je in België een aantal ligdagen in het ziekenhuis hebt. In Nederland bevalt vrijwel iedereen dan weer poliklinisch in het ziekenhuis of thuis. Daar staat wel tegenover dat er vanaf je thuis komt een kraamverzorgster aanwezig is. Indien je thuis bevalt is deze er zelfs vaak al tijdens de bevalling bij. In Nederland heeft iedere vrouw na de bevalling recht op kraamhulp. Het hangt er allemaal een beetje vanaf of je wel of niet borstvoeding geeft, inwonend bent bij je ouders of niet. Maar het minimum aantal uren waar je recht op hebt zijn 24 uur verdeeld over 8 dagen. Het maximum aantal uur is 80 uur. Gemiddeld ligt het meestal tussen de 45 en 49 uur waarvan gebruik wordt gemaakt. De kraamhulp haar taak is om jou te ondersteunen en te helpen bij de verzorging van de baby. Daarnaast doet ze vaak ook lichte huishoudelijke taken.

In België kan je ervoor kiezen om na je ligdagen ook een kraamhulp in te schakelen. Dit is echter niet standaard waardoor je maar een klein deeltje hiervan terug betaald krijgt door je ziekenfonds en er relatief weinig mensen gebruik van maken. Daartegenover staat wel dat je gratis recht hebt op een vroedvrouw aan huis. De hulp van een vroedvrouw kan je kosteloos inschakelen tot een jaar na de geboorte. Standaard heb je recht op 9 bezoekjes, maar dit kan indien het nodig is uitgebreid worden naar 12 bezoekjes. De vroedvrouw is er enkel en alleen om jou te ondersteunen en te helpen bij de verzorging van je baby. Alles wat medisch gerelateerd is kan je aan haar vragen. Huishoudelijke taken dan weer niet.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_media_grid element_width=”12″ grid_id=”vc_gid:1548035606253-0644cc0b-9813-6″ include=”6246″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Geboortekaartjes

Zowel in Nederland als in België bestaat er de gewoonte van het versturen van geboortekaartjes. Vaak wordt tezamen met deze kaartjes ook al een uitnodiging verstuurd voor een babyborrel. Twee vliegen in één klap zou je dus kunnen zeggen. Dit komt dus vrijwel op hetzelfde neer. Al merk ik persoonlijk wel dat Belgische geboortekaartjes vaak dezelfde dag, ten laatste een dag later worden gepost terwijl hier in Nederland vaak minimum wel een dag of 3/4/5 overheen gaat voor de kaartjes naar de brievenbus worden gebracht. Ook hoor ik vaak dat er aanzienlijke verschillen zitten in het aantal geboortekaartjes die worden verstuurd. Belgen zouden veel meer mensen ervan op de hoogte brengen via een geboortekaartje dan Nederlanders. Dit zal vast niet voor iedereen het geval zijn, maar het is wel iets dat opvalt voor drukkerijen en designers van deze kaartjes.

In België hebben mensen de gewoonte een geboortelijst te leggen en/of pamperrekening te openen. Dit zijn dan weer twee gebruiken die door weinig Nederlanders gekend zijn. Een www-link naar je lijst of het adres van de winkel waar deze lijst ligt worden net zoals de IBAN van een pamperrekening ook altijd op het geboortekaartje vermeld. Nu hoor ik veel mensen denken; maar wat is dit dan?

Geboortelijst

Een geboortelijst is een lijst met spulletjes die je nog nodig hebt voor je kindje of spulletjes die je gewoon leuk vindt om erbij te hebben. Zo kunnen mensen als cadeautje iets voor je kopen waar je echt wat aan hebt en komen ze niet aan met dingetjes die je al hebt of (helaas) niet mooi of praktisch vindt. Deze lijst leg je bij één winkel. Sommige winkels reserveren deze items dan voor jou waardoor je aankoopverplichting hebt op alles wat niet door anderen gekocht werd van je lijst. Andere winkels kiezen er dan weer voor dit niet te doen. Wij hebben bv. onze lijst bij een winkel waar je ervoor kan kiezen producten te reserveren (met aankoopverplichting), maar er staan ook een heleboel dingen op die niet voor ons gereserveerd zijn. Het is dan wel zo dat wanneer deze producten (tijdelijk) uitverkocht zijn deze niet op je lijst verschijnen en dus niet gekocht kunnen worden.  Ik vind het in ieder geval een heel fijne traditie en ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom dit niet overal bestaat. Hartstikke handig toch?

Pamperrekening

Een pamperrekening is dan weer een bankrekening die je opent op de naam van je kind of je eigen naam met je kind als begunstigde waarop mensen geld kunnen storten dat alleen voor je kind zal gebruikt worden. Wanneer het kind 18 jaar is komt dit geld vrij en krijgt je kind een erg leuk verjaardagsbedrag op zijn/haar rekening. Nu is het wel zo dat je als ouders het geld op deze rekening kan gebruiken om, zoals de naam het zegt, doorheen de jaren spullen voor je kind te kopen zoals luiers of bijvoorbeeld een speeltuig. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen hier niet aan te komen en zelf, zodra de kraamperiode voorbij is, maandelijks hier een bedrag op te storten en zo voor je kind te sparen. Dat laatste is wat wij met die rekening willen doen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_media_grid element_width=”12″ grid_id=”vc_gid:1548035606256-a64a4869-6a0a-1″ include=”6247″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Beschuit met muisjes / Doopsuiker

Nog een groot verschil zit hem in wat je de mensen die op bezoek komen aanbied als “bedankje”. In Nederland is dat de gewoonte van beschuit met roze en/of blauwe muisjes. In België kan je zelfs geen beschuit en muisjes kopen. Hier is het de gewoonte om de mensen doopsuiker of suikerbonen mee te geven. De laatste jaren merk ik ook dat de ideetjes om de doopsuiker zo creatief en origineel mogelijk te presenteren en aan te pakken de pan uit swingen. Ik zou natuurlijk mezelf niet zijn als ook ik dit weer anders wilde aanpakken. Bij ons zal daarom al het (Nederlandse) bezoek beschuit met muisjes krijgen. En zullen wij een vorm van doopsuiker uitdelen. Alleen wil ik een ecologisch en economisch verantwoorde variant aanbieden. Zo ga ik de komende weken aan de slag om zelf leuke bedankjes te maken in de plaats van suikerbonen te verpakken in plastic doosjes en dit mee te geven met de mensen. Maar hierover vertel ik later zeker nog een keertje meer!

Geboortepremies/kraamcadeaus

Naast je kindergeld krijg je in België ook een geboortepremie van de staat. Het bedrag dat je krijgt werd onlangs aangepast en sinds 1 januari 2019 krijg je €1122,00 per kind dat geboren wordt. Dit bedrag krijg je uitbetaald vanaf de zevende maand die je zwanger bent.

Daarnaast kan je ook bij de gemeente waarin je woont een geboortepremie aanvragen. Elke gemeente kiest hiervoor een eigen bedrag en hier zit totaal geen regelmaat in. Om maar een klein verschil te schetsen. Nu we (tijdelijk) bij mijn schoonouders wonen in Wuustwezel krijgen we €100 per kind dat hier geboren wordt. Is dit in Essen (waar we normaal wonen) dan is dit €34 bij een eerste kind, daarna stijgt de premie per kind met €2.50. Een aanzienlijk verschil maar hey, wie het kleine niet eert is het grote niet weerd toch?

Als laatste krijgen we dan ook nog cadeaus/premies van het ziekenfonds waarbij je aangesloten bent. Dit is ook weer anders van fonds tot fonds. Aangezien manlief en ik bij een verschillend fonds zijn aangesloten zal ik voor jullie de verschillen tussen onze twee fondsen even uitleggen. Bij Yani zijn fonds krijg je ofwel een premie van €200 per aangesloten ouder op je rekening gestort ofwel een cadeaucheque van €250 per aangesloten ouder in hun eigen babyshop. Daarnaast kreeg hij ook nog een zwangerschapsgeschenk. Hierbij kon hij kiezen uit een kinderzitje of een 3-in-1 potje.

Bij mijn ziekenfonds is het helemaal anders. Indien je beiden bent aangesloten krijg je een een buggy met toebehoren, een draagmand en een maxi-cosi ofwel een cadeaucheque van €440 voor de online geboorteshop. Is slechts één ouder aangesloten dan kan je kiezen tussen een autostoel, een fietsstoel of een cadeaucheque van €220 om te besteden in de online geboorteshop.

Kindergeld/Kind ten laste

Om het financiële plaatje compleet te maken wil ik het nog even hebben over het kindergeld. Ook hier zit een heel groot verschil. Op 1 januari werd tot groot ongenoegen van vele mensen de regeling rondom het kindergeld in België herzien. Vroeger kreeg je namelijk per kind steeds een hoger bedrag. Nu is het voor elk kind dat na 1 januari 2019 werd geboren hetzelfde bedrag. Namelijk €163,20 per maand, per kind. Let op; dit is het startbedrag. Heeft jouw kind een zorgtoeslag of een (half)wezentoeslag dan wordt dit meer. In Nederland krijg je per kind tussen de €219,97 en de €314,24 (afhankelijk van de leeftijd) per 3 maanden. Moest dit ook per maand worden uitbetaald zou dit dus tussen de €73,23 en de €104,74 per maand liggen. Een heel stuk minder dus.

Daarnaast is er in België nog het belastingvoordeel genaamd: “een kind ten laste”. Per kind wordt er namelijk een extra toeslag op de belastingvrije som van je loon toegepast. Bijvoorbeeld voor 1 kind ligt dit op €1.580 per jaar, voor 4 kinderen op €14.730. Er zijn echter ook weer een heleboel uitzonderingen waardoor dit bedrag hoger kan zijn. Zo telt bijvoorbeeld een gehandicapt kind voor twee kinderen en krijg je nog een extra toeslag voor elk kind onder de drie jaar waarvan je geen kinderopvanguitgaven inbrengt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_media_grid element_width=”12″ grid_id=”vc_gid:1548035606258-6c195e1c-7785-9″ include=”6248″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Zwangerschapsverlof

Hierin is Nederland dan wel weer een leuk land om te wonen. Hier heb je namelijk recht op 16 weken verlof aan 100% uitbetaling van je loon. Indien je kindje later wordt geboren wordt je verlof verlengd met het aantal dagen dat de baby later werd geboren. Wanneer je verlof precies ingaat, overleg je met je werkgever bepalen. Maar je mag in ieder geval niet werken vanaf 4 weken voor je uitgerekende datum en tot 6 weken na je bevalling.

In België duurt het verlof slechts 15 weken. Je zwangerschapsuitkering wordt uitbetaald door het ziekenfonds en bepaalt aan de hand van het loon dat je normaal verdiend. Gemiddeld ligt dit ongeveer rond de 75% van je normale loon. Het verlof mag beginnen vanaf de zesde week voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Maar je mag zelf kiezen vanaf wanneer je in verlof gaat. De dagen die je niet prenataal opneemt draag je over na de bevalling. Vanag 7 dagen voor je uitgerekende datum mag je in ieder geval niet meer werken. Beval je hiervoor dan ben je de dagen die je niet meer kan opnemen kwijt. Ben je zwanger van een meerling dan kan je vanaf 8 weken voor je bevalling op verlof en krijg je 2 weken extra, waardoor je recht hebt op 17 weken verlof. Ligt je kind in het ziekenhuis dan mag je je verlof verlengen met het aantal weken dat het kind in het ziekenhuis lag. Let op; dit met een maximum van 24 weken.

Borstvoedingsverlof

Iets dat ook weer alleen in België bestaat. Geef je borstvoeding? Dan kan je aansluitend aan je zwangerschapsverlof, met een maximumperiode van 3 maanden, nog borstvoedingsverlof opnemen. Dit verlof is wel onbetaald.

 

Poeh dat was een behoorlijke boterham of niet? Zo heb ik al van een aantal mensen gehoord dat ze wel hun biezen willen pakken en verhuizen naar België. Want als je het puur financieel gaat vergelijken dan lijkt België wel het beloofde land. Maar laten we vooral niet vergeten dat de wegen in België om van te janken zijn. Alleen al daarom adviseer ik je lekker te blijven wonen waar je woont, haha. Volgende week maandag kom ik terug op de periode vanaf de kinderen naar de kinderopvang gaan tot het einde van hun schooltijd. Lees je dan weer gezellig mee? Wil je liever deel 1 van deze serie nog eens teruglezen? Dan kan dat hier.

Deze blog is zo algemeen mogelijk geschreven waardoor het kan zijn dat sommige topics niet voor iedereen van toepassing zijn.

Veel liefs, Joandi Loes

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Misschien vind je dit ook leuk?

2 Reacties

Celina 16 mei 2020 - 14:30

Super leuk en fijn om te lezen. Al woon ik ondertussen al 6 jaar in België, toch voelt alles altijd anders hier dan wat je altijd al kende. Het is fijn zo’n overzicht te hebben 🙂

Reply
Sophie 3 december 2020 - 00:36

Wat een fijn overzicht. Weet jij hoe het zit als je werkt in Belgie maar woont in NL ?

Reply

Laat een Reactie achter