DIY: Het vuurvliegje als lampion

Archief

Categorie:

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het is alweer bijna zover, 11 november. Sint Maarten. Loop jij ook samen met je (klein)kind bij de deuren langs? Samen liedjes zingen, veel gezelligheid en bulten (zo herinner ik het me nog van mijn eigen jeugd) snoep en ander lekkers. In deze blog vertel ik jullie wat voor lampion ik dit jaar samen met mijn peuters maakte. Ik heb de lampion zowel met mijn eigen zoon, als de peuters op mijn werk gemaakt. En het resultaat is zó leuk. Voor wie het leuk vindt heb ik nog een aantal leuke liedjes toegevoegd, die je kunt zingen met je peuter en/of kleuter. 

Wat heb je nodig:

 • – Een lege (limonade) fles. Ik gebruikte de fles van het limonade merk RAAK, dit is een mooie, stevige en ronde fles.
 • – Stevig papier of karton voor de vleugels
 • – (eventueel) vliegerpapier voor de vleugels
 • – 4 stuks chenilledraad
 • – 2 wiebeloogjes of strijkkralen
 • – 1 breeklicht (partylight)
 • – Touwtje en/of stokje
 • – Perforator
 • – Schaar
 • – Lijm(pistool)
 • – Verf met een eetlepel water
 • – Lange saté prikker

Hoe ga je te werk:

 1. Knip een leuke mal uit een karton voor de vleugels van het vuurvliegje. Voor de lampion op de foto’s gebruikte ik een kant en klaar rondje van karton.
 2. Trek de eventuele mal om op stevig papier, zorg dat er gaten in de vleugels komen die je uit kunt laten prikken/laten beplakken met vliegerpapier.
 3. Knip 3 gelijke stukken van ongeveer 30 cm van chenilledraad voor de pootjes en 1 stuk van 20 cm voor de voelsprieten.
 4. Maak met een perforator twee gaatjes in het ‘vleugel-stuk’ zodat daar het chenilledraad door kan. Je kunt ook een splitpen gebruiken om de vleugels te bevestigen. Ik heb de splitpen aan de binnenkant van de fles weer gesloten met een lange saté prikker.
 5. Maak de pootjes en de voelsprieten vast.
 6. Plak met een lijmpistool of (seconde)lijm op het dopje de wiebeloogjes. Je kunt hiervoor ook strijkkralen gebruiken.
 7. Vul de fles met een beetje water en verf, schudden maar. Wanneer het droog is (of nog beter, vlak voordat je de lampion gaat gebruiken) stop je een breeklichtje in het flesje.
 8. Bind een touwtje (met een stokje) aan het chenilledraadje of de splitpen waar de vleugels aan vast zitten om hem aan vast te houden.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1541369417173-5b827954-d18c-0″ include=”5996,5997,5998,5999,5992,5993″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Liedjes geschikt voor peuters, kleuters en kinderen in de basisschoolleeftijd

Dag mevrouw, en dag meneer

Dag mevrouw en dag meneer
hé hallo hier ben ik weer
met mijn lalalala lampion
van papier of van karton
met en lichtje mooi is dat
als ik klaar ben krijg ik wat.

Lampionnetje

Lampionnetje, lampionnetje
Schijn maar in de donk’re nacht.
Als een sterretje, als een zonnetje:
Licht heeft steeds geluk gebracht.

11 november is de dag

Elf november is de dag,
dat mijn lichtje
dat mijn lichtje
Elf november is de dag
Dat mijn lichtje branden mag.

Sint Maarten

Sint Maarten Sint Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan

De jongens hebben sokjes aan
Daar komt Sint Martinus aan.

 

Liefs, Hester

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liefs, Joandi Loes

Delen via

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Rory schreef:

  Het zal aan mijn stemming denken. Of aan het grote verlies (mijn moeder is in mei onverwacht en binnen hele korte tijd overleden), hoe dan ook brengt het liedje ‘lampionnetje’ mij tranen in mijn ogen. Ik heb de tekst overgeschreven en dat gaan we Mila leren. Komende zondag is het inderdaad zover. En ik zou het leuk vinden als ze dit liedje gaat zingen. Wat een leuke DIY trouwens! Ik denk dat ons meisje haar – niet gebruikte en zelf gemaakte – lampion van vorig jaar gaat gebruiken (een uiltje).

 2. tamara schreef:

  Wat onwijs leuk bedacht zeg. Ik kijk mij erg uit naar alle kindertjes die 11 november met hun mooi lampionnetjes kopen en volgens jaar mag ik met onze spruit lopen

 3. Silkeblogs schreef:

  Hihi, dit is zo schattig! Een hele leuke Do it yourself!

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Wat een superleuke lampion is dat zeg! En geweldig om zo een plastic fles te recyclen!

 5. Merel schreef:

  Wat een schatje! Wij doen helaas geen Sint maarten in deze regio; toen ik klein was wel op de peuterspeelzaal (vrije school) met een uitgehold knolletje. Was zo gezellig!

 6. Manon schreef:

  Dit is echt zoooo ontzettend schattig! Ik kom oorspronkelijk uit Brabant en daar vieren we geen Sint Maarten. Toen ik naar Amsterdam verhuisde en de kindjes aan de deur had moest ik ook even schakelen, dat had ik echt nog nooit gezien.

 7. Lianne schreef:

  Wat ontzettend schattig! Zelf heb ik geen kinderen nog en er komen hier ook weinig kindjes aan de deur, dus ik denk dat wij het dit jaar mislopen (of van die mensen worden die bij gebrek aan beter mandarijntjes uitdelen als er toch opeens voor de deur gezongen wordt). Maar ik heb wel een baby nichtje, dus wellicht volgend jaar!

Social Media

Copyright 2021 HMLRK

algemene voorwaarden