DIY: hoe maak je een Himmeli van paper straws?

Archief

Categorie:

DIY-projecten zijn hartstikke hip. Het is leuk om te doen en vaak budgetproof. Ook in swaps (zie mijn eerdere blog voor een uitleg van het fenomeen ‘swap’) doen zelfgemaakte kadootjes het goed. Voor mijn swapmaatje van de #loesenlindalievelingsswap maakte ik een tweetal himmelis van paper straws. In dit blog leg ik uit hoe je een Himmeli maakt.

Wat is een himmeli?

Het woord himmeli is afkomstig uit het Fins en betekent ‘hemel’. Himmelis zijn strakke, geometrische ornamenten die qua vorm aan diamanten of sterren doen denken. Niet zo gek dus dat de Finnen ze als decoratie voor de kerstboom gebruik(t)en. En heel vroeger hing men himmelis – gemaakt van touw en stro – boven de eettafel om een voorspoedige oogst af te dwingen. Inmiddels zijn himmelis een wereldwijde trend. Met hun minimalistische design passen ze in vrijwel elk interieur. Maar hoe maak je ze?

Ingrediënten

Himmelis zijn bijzonder simpel om te maken. Je hebt slechts drie ingrediënten nodig om dit recept tot een goed einde te brengen, namelijk: rietjes, touw en een schaar. Voor een vrolijk en tropisch effect kun je prima de felgekleurde plastic rietjes gebruiken die verkrijgbaar zijn bij bijna elke supermarkt, maar persoonlijk gebruik ik liever paper straws. Deze (harde) papieren rietjes zijn wat steviger en bovendien met allerlei leuke motiefjes verkrijgbaar. De paper straws die ik voor deze DIY heb gebruikt zijn van het merk Kikkerland en kocht ik voor slechts €1,95 bij Villa Madelief (20 stuks). Het katoendraad (ook wel bakkerstouw genoemd) kocht ik in een setje van twee stuks bij de Hema voor €2,50. In principe kun je elk soort touw dat je (over-)hebt gebruiken, zolang je maar een voldoende lang stuk aaneen gebruikt (zo’n 1,5 meter). Als je met kortere stukjes touw werkt, moet je meer knoopjes zetten en dat vind ik persoonlijk minder mooi.

Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk

Stappenplan

Je begint met het op maat knippen van de paper straws. Ik heb ze precies door de helft geknipt. Wil je een wat groter exemplaar? Knip de rietjes dan op bijvoorbeeld ¾ van de lengte af. In totaal heb je 9 geknipte stukjes nodig.

Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk

 

Nu kun je beginnen met rijgen. Maak eerst een vierkantje van 4 stukjes paper straws en zet een knoopje  in de linkerhoek onder. Zorg dat je genoeg touw aan de uiteinden overhoudt, omdat je hier nog verder mee moet rijgen.

 

Pak nu de linkerbovenhoek van het vierkant en zet deze rechtop. Dit is nu de “top” van je piramide. Deze top moet uiteindelijk bestaan uit 4 stukjes paper straw.

Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk

 

Rijg nu twee nieuwe stukjes paper straw om (1) een nieuwe linkerzijkant van het grondvierkant te maken en (2) een derde stukje aan de “top” toe te voegen. Je hoeft niet persé een knoopje te zetten bij de top. Ik heb het touw er enkel omheen geslagen en dat blijft prima zitten.

Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk

 

Rijg nu het vierde en laatste stukje van de “top” en maak een knoopje in de rechterhoek onder. Je hebt nu een piramide waar alleen de bovenkant van het grondvierkant ontbreekt. De touwtjes aan de uiteinden mag je nu afknippen.

Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk

 

Het ontbrekende stukje straw plaats je er nu tussen. Let op dat je aan de uiteinden van dit stukje paper straw weer genoeg touw overhoudt. (In het voorbeeld heb ik de piramide voor het gemak op z’n kop gedraaid, dus het ontbrekende stukje boven, is nu onder). Zet enkel aan het rechter uiteinde een knoopje. Bij het andere uiteinde is het voldoende om het touw er weer omheen te slaan: hier rijg je namelijk nog verder mee. Knip het touw bij het knoopje rechts niet af!

Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk

 

Draai de piramide nu naar rechts op zijn kant. Er ontbreekt nu nog maar één stukje paper straw om je himmeli compleet te maken. Rijg het laatste stukje paper straw aan het stuk touw waar je geen knoopje had gezet bij de vorige handeling. Zet nu wel een knoopje en knip het overschot aan touw op deze plek af.

Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk

 

Je himmeli is nu klaar! Je kunt je himmeli ophangen aan het stukje touw dat je bij de vorige handelingen hebt laten zitten.

Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk

 

Himmelis zijn op zichzelf al een hele mooie decoratie, maar ze zijn ook heel geschikt om er een luchtplantje in te zetten. Kijk maar!

 

Liefs, Linda

(Instagram: @Thathomepage)

Himmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijkHimmeli-diy-blog-rietjes-paper-straw-schaar-touw-makkelijk

BewarenBewaren

Liefs, Joandi Loes

Delen via

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Sabine schreef:

  Wow Linda, wat onwijs leuk! Ik krijg meteen zin om aan de slag te gaan. Zeker met die luchtplantjes een hele leuke combinatie.

 2. Linda schreef:

  Dankjewel Sabine! Ik ben er ook helemaal blij mee. Alleen zijn de luchtplantjes met deze hitte wel lastig in leven te houden Gelukkig zijn ze zonder plantje ook leuk!

 3. cassandra schreef:

  Ohhh wat is dit een gave DIY zeg, Ik ga dit binnenkort even uit proberen! Leuk voor in de tuin ook!

 4. Marjolein schreef:

  Oeh ik neem dit zeker mee wanneer ik nog eens moet gaan babysitten! Super leuk en ook om als cadeautje te geven.

  Mooie en duidelijke foto’s

 5. Alexa schreef:

  O ik ken dit helemaal niet maar het ziet er wel heel leuk uit

 6. Blog & Beauty schreef:

  Wat ontzettend leuk zeg. Ik ga dit ook een keer proberen, zo relatief simpel, maar het fleurt de boel wel op.

 7. Superrr leuk!!!! Ik hou van creatieve spulletjes die er wo leuk uit zien en eigenlijk heel simpel zijn om te maken! Op de foto ziet het er super leuk uit!

 8. Bianca schreef:

  Ik kende dit nog helemaal niet, maar het ziet er wel super leuk uit!

 9. Peggy schreef:

  Wat een super leuk ideetje! Ik heb ook hangplantjes in huis, super leuk dit!

 10. Haydée schreef:

  Een leuk projectje! Het lijkt me ook leuk om dit als decoratie te maken voor op een verjaardagsfeestje, babyborrel,… omdat je naar hartenlust kan spelen met kleuren.

  • Linda schreef:

   Dat is zeker een goed idee! Er zijn ook zoveel leuke paper straws verkrijgbaar! Ik heb toevallig net een setje met ananasjes erop in huis.

 11. Annemarel schreef:

  Erg leuk! Om eerlijk te zijn had ik dit fenomeen natuurlijk weer totaal gemist. Gave poster trouwens in die lijst

 12. Tiffany schreef:

  Ik zie zulke decor altijd heel veel op Pinterest, maar wist nooit dat het zo heette. Wel leuk met die rietjes, nog niet gezien!

  • Linda schreef:

   Dankjewel! Met rietjes zijn ze zo simpel om te maken! En een veel speelser effect dan een metalen vind ik zelf!

 13. Dhini schreef:

  Superleuk dat je ook hebt gemaakt. Leuke rietjes gebruik je

 14. Kevin schreef:

  Wat een super leuke DIY. Dat is helemaal hip nu he. Helaas kan ik het zelf niet kwijt bij mij thuis.

  • Linda schreef:

   Dat is jammer! Ik las net van iemand de tip dat ze ook leuk zijn voor in de tuin! Misschien heb je daar nog plaats?

 15. Xenia schreef:

  Wat super leuk! Ik ga dit zeker een keer maken, ben gek op DIY!

 16. Claudia Struijck schreef:

  Wat ben jij creatief en wat leuk dat je deze DIY met ons deelt!

 17. wendy schreef:

  Super leuk dit! <3

  XxX

 18. Agnetha schreef:

  Oh wat een leuke DIY en je hebt ook een hele leuke blog trouwens!

 19. Lotte schreef:

  Wat leuk bedacht! Niet eens zo moeilijk maar het vrolijkt de boel wel een beetje op.

 20. Miryam schreef:

  Wat een gave diy! Ik ga dit met mijn dochters proberen. Erg leuk!

 21. Lonneke schreef:

  Wat een onwijs leuk en creatief idee zeg, ik zou hier echt nooit opgekomen zijn.

 22. nicole schreef:

  Ik wist helemaal niet wat dit was, dus leuk om wat te leren. Ik vind het resultaat erg leuk geworden!

Social Media

Copyright 2021 HMLRK

algemene voorwaarden