Duurzaam wonen met een slimme thermostaat

door Chantal de Bie
slimme-thermostaat-toon-eneco

We worden met zijn alle steeds duurzamer. We investeren in zonnepanelen, stappen over op groene energie, isoleren onze huizen beter, scheiden ons afval en kiezen voor de inrichting steeds vaker voor duurzame, gerecyclede materialen. Zo maken we samen de wereld steeds een beetje groener. Heel fijn natuurlijk dat er ook voor de generaties na ons een goed bewoonbare wereld overblijft, maar naast de positieve effecten voor het milieu is het ook gewoon heel fijn om op de energiekosten te besparen. En dat kan onder andere met een slimme thermostaat.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat staat in verbinding met je cv-ketel, waardoor de verwarming van je huis automatisch afgestemd kan worden op het leefgedrag van de bewoners. Ze zijn zo te programmeren dat ze weten wanneer welke verwarmingstemperatuur gewenst is. Afhankelijk van het type slimme thermostaat biedt deze verschillende functies. Er zijn heel veel verschillende slimme thermostaten op de markt, met ieder hun eigen specifieke functies en voordelen.

slimme-thermostaat

Functies en voordelen

De belangrijkste functies en voordelen van een slimme thermostaat zijn:

  • Besparen op je energierekening
  • Op afstand je verwarming regelen met je smartphone
  • Inzicht in energiegebruik
  • Energieregeling per kamer afgestemd
  • Zelflerend opwarmen
    • Deze functie zorgt ervoor dat de thermostaat onthoudt hoe lang het duurt om een kamer op een bepaalde temperatuur te krijgen. Stel je wilt dat je huis iedere dag om 17.00 uur wanneer je thuis komt van werk 19 graden is. De thermostaat berekend dan hoe lang het duurt voordat de kamer op die temperatuur is en zorgt ervoor dat de verwarming op tijd aangaat zodat de ruimte om 17.00 uur ook daadwerkelijk de juiste temperatuur heeft.
  • Modulerend verwarmen
    • Normale aan/uit thermostaten laten de ketel branden totdat de gewenste temperatuur is bereikt en schakelen de ketel daarna uit. Hierdoor krijg je temperatuurschommelingen en dit is weer minder energiezuinig. Een thermostaat met een modulerende functie laat de ketel op verschillende standen branden waardoor er minder warmte nodig is. Hierdoor blijft de temperatuur van de verwarming meer constant en verbruikt de ketel minder energie.

slimme-thermostaat-nefit

 Energie besparen met een slimme thermostaat

Super handig natuurlijk dat je kunt besparen met zo’n slimme thermostaat, maar nu hoor ik je denken Hoeveel dan?. Daar zijn de meningen over verdeelt. Zo zegt Milieu Centraal dat een gemiddeld gezin tot wel 22% kan besparen op het verbruik van gas. Maar hoeveel je precies kunt besparen met een slimme thermostaat hangt van meerdere factoren af. Is je huis goed geïsoleerd bijvoorbeeld en ga je al energiezuinig met de verwarming om dan zal de besparing minimaal zijn. Maar vergeet je de verwarming regelmatig uit te schakelen, dan kan het een flinke besparing zijn natuurlijk. En zo zijn er nog heel veel factoren die een rol spelen bij de besparing.

slimme-thermostaat-nest

Mijn ervaring met de slimme thermostaat

Naar mijn mening is het belangrijkste doel van een slimme thermostaat dat je je huis zo efficiënt mogelijk kan verwarmen. Daarnaast is het ook gewoon heel handig dat je niet steeds aan het aan- en uitschakelen van de verwarming hoeft te denken.

Wat ik bijvoorbeeld heel fijn vind is dat ik verwarming op afstand kan bedienen via een app. Dan kan ik in de winter de verwarming alvast een aantal graden hoger zetten zodat ik in een fijn verwarmd huis thuis kan komen. Daarbij is het heel handig om je verbruik in de gaten te houden, maar aangezien ik ook een slimme meter heb kan dat ook via de energieleverancier.

Ik heb zelf de slimme thermostaat van NEST. Dit is een zelf-programmerende thermostaat. Wat heel handig kan zijn, wanneer je op vaste tijden thuis komt, van huis gaat en naar bed gaat. Want dan past hij zich daar op aan. Alleen omdat ik een heel onregelmatig ritme heb, ging de verwarming hoger en lager op momenten die voor mij niet handig zijn. Daarom heb ik deze functie uitgezet. Ik gebruik eigenlijk alleen de app om de verwarming van een afstand te bedienen. Dat kan zijn vanuit buitenhuis, maar ook als ik al in bed lig en ik te lui ben om naar beneden te lopen om de thermostaat lager te zetten ; – )

Heb jij een slimme thermostaat? En wat zijn je ervaringen ermee?

Liefs, Chantal

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Misschien vind je dit ook leuk?

13 Reacties

Jamey 25 januari 2018 - 07:53

Wij hebben schijnbaar een slim huis. Want de best was overbodig Whaha

Reply
Chantal 30 januari 2018 - 13:00

Dat scheelt weer! Je hebt zeker een slimme meter? Of van welke ‘slimme’ apparaten is je huis voorzien?

Reply
Sabine 25 januari 2018 - 09:12

Handig, hier heb ik nog niet over nagedacht! Wij hebben dit niet in Zweden, ik zal me daar eens in verdiepen!

Reply
Bianca 25 januari 2018 - 09:51

Mijn vriend wilt graag zo’n slimme thermostaat, ik moet eerlijk zeggen dat ik het vooral een soort van gadget vind die niet echt heel nodig is x

Reply
Chantal 30 januari 2018 - 13:02

Ben ik wel een beetje met je eens. Het is indd wel een gadget. Om verstandig met energie om te gaan heb je niet per se een slimme thermostaat nodig. Het maakt het alleen gemakkelijker.

Reply
Nicole Orriëns 25 januari 2018 - 10:47

Nee, maar het lijkt me wel heel handig. Soms vergeet ik nu namelijk wel eens de verwarming uit te zetten ’s avonds!

Reply
Chantal 30 januari 2018 - 13:04

Precies daarvoor is het heel handig 😉

Reply
Silkeblogs 25 januari 2018 - 11:10

Wauw, hoe fancy! Het lijkt op het eerste zicht overbodig, maar eigenlijk is het wel heel handig!

Reply
Rory 25 januari 2018 - 19:11

Nog nooit van gehoord eerlijk gezegd. Wij hebben wel een thermostaat maar die doet het volgens mij niet eens heel goed. Daarbij hebben we stadsverwarming en dat is weer een ‘vak apart’.

Reply
Maargy 28 januari 2018 - 02:09

Wat super handig dat je de thermostaat kan bedienen met een app! Ik denk inderdaad dat je zo veel kan besparen op verwarming

Reply
Chantal 30 januari 2018 - 13:03

Zeker als je de verwarming vaak vergeet uit te schakelen!

Reply
Merel 29 januari 2018 - 09:41

Wij hebben hem inderdaad een tijdje geleden gekregen en ik ben er heel blij mee. Vooral dat hij op afstand ‘bestuurbaar’ is. Scheelt echt op je jaarlijkse rekening!

Reply
Chantal 30 januari 2018 - 13:02

Fijn he?! Dat vind ik het ook grootste voordeel inderdaad.

Reply

Laat een Reactie achter