Een stal van 122 jaar oud, dat is binnenkort onze thuis

door Joandi Loes Tholen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zaterdag 26 november 2016, zolang is het al geleden dat we de eerste handtekening hebben gezet en ons droomhuis kochten. (Gelukkig voor mij) is de tijd voorbij gevlogen en later dit jaar zullen wij verhuizen naar onze stal. Zoals het nu gepland staat zal dat deze zomer nog gebeuren.  Al degenen die mij volgen op mijn Instagram weten dat ik regelmatig inspiratieplaatjes deel of vertel hoe het met de bouw gaat. Maar wat is nu precies het verhaal achter ons nieuwe huis van 122 jaar oud? Een sektewoning? Nee bedankt!

Ons huis maakt deel uit van een klein wijkje, een residentie, die opnieuw opgebouwd wordt in een uithoek van mijn geliefkoosde Vlaamse dorpje, Essen. Ondertussen is aangekondigd dat deze “uithoek” grondig opnieuw zal aangepakt worden. Het nieuwe station werd al eerder gerenoveerd. De oude rangeerloods die schuin tegenover onze nieuwe wijk gelegen is wordt binnenkort aangepakt. En eromheen wordt een heel park aangelegd.

Maar voor we daar aankomen even terug in de tijd. Het is vrijdag 25 november en ik krijg een telefoontje. Mijn moeder vertelt me heel enthousiast dat de Quarantainestallen een nieuwe bestemming krijgen. Ze vertelt dat ze dit echt iets voor ons vindt. Ik sla het dorpskrantje open om de plannen te bekijken en het eerste wat in mij opkomt is: wat is dit voor een sektewijk? Ik zeg al lachend dat ik van mijn lang zal ze leven niet in een wijk ga wonen met een muur eromheen (want ja, die staat er echt). En al zeker niet in een huis waarbij de buurman bij mij binnen kan kijken. Op de tekeningen kon je namelijk heel duidelijk zien dat elke stal enkel een tuin had met een hele lage haag. Zie je het al gebeuren, je rent in je nakie door je huis heen en oeps de buurman heeft je gezien? Nee bedankt, daar pas ik voor.

Ik forward naar de volgende dag. Ik zit ’s middags bij de buren aan de keukentafel met een koffietje en ze vragen mij of wij naar het lanceringsweekend gaan kijken van de nieuwe Quarantainestallen want zij gaan ook. Dus ik zeg vrij direct; “heb je die tuintjes gezien? Je kan gewoon bij elkaar binnenkijken!” Ik mag dan misschien bruin van haar zijn, maar ik ben met momenten toch echt blond van geest. Mijn buurvrouw begint te lachen en zegt; “Joandi, als er hoge hagen zouden getekend zijn, zou je toch niets van de plannen kunnen zien?” Oeps, ja zo ben ik dan! Halsoverkop maak ik de beslissing mijn man, destijds vriendje, op te bellen en te zeggen dat we naar de Quarantainestallen gaan kijken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1516675202709-0eff00f4-20a2-10″ include=”5179,5181,5182,5178,5183,5180″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De Quarantaine stallen

Niet veel later sleurde ik manlief de auto in, niet echt enthousiast, maar hey hij ging mee. Eenmaal op het domein wist ik het vrijwel onmiddellijk zeker: Hier wil ik wonen! Tijdens het lanceringsweekend kreeg iedereen de mogelijkheid om met een iPad rond te lopen waardoor je een 3D ervaring kreeg. Hierop kon je zien hoe het in de toekomst zou worden. En dat was toch stiekem wel een noodzaak. Want buiten een hele grote lege ruimte met een gemetselde voederbak was er verder weinig dat je aan een gezellig en warm huis deed denken.

Voor elk van de 43 huizen waren heel mooie plannen en tekeningen gemaakt. En alsof dat nog niet voldoende was kregen we ook te horen dat er een gemeenschappelijk binnenzwembad met wellness, gemeenschappelijke zwemvijver, buitenkeuken, park, buurthuis met co-working spaces en gedeelde elektrische wagens zouden komen. Het is dat ik het niet luidop schreeuwde, maar vanbinnen dacht ik; waar kan ik tekenen?

Misschien eerst een kleine randtekening voor ik verderga. De Quarantaine stallen werden opgericht in 1896 om het uit Nederland ingevoerde vee te controleren op besmettelijke ziekten. De stallen zijn daarom ook gelegen pal op de grens. Ik denk dat ik binnenkort een abonnement kan nemen op de berichtjes: “Welkom in Nederland” die mijn Belgische provider vast de hele dag door zal sturen, haha. Na de oorlog geraakten de stallen in verval. Ze werden nog een aantal jaar opnieuw leven in geblazen als museum. Helaas bleek ook dat geen definitieve oplossing. Ondertussen waren de stallen ook erkend als cultureel erfgoed. En ja, wat moet je dan met zo een stal?

De projectontwikkelaar en aannemer die de stallen gaan renoveren hebben al enkele “gelijkaardige” projecten samen aangepakt en met succes gerenoveerd. Zo werd al eerder het verlaten kasteel, Boterberg,  verbouwd tot B&B en de aanpalende stallen tot woningen. En een oude oliefabriek, D-Factory, omgevormd tot groene woonoase. Ze wisten dus al heel goed waar ze aan begonnen toen ze besloten de Quarantaine stallen nieuw leven in te blazen. Gelukkig maar voor ons, want wij met onze twee linkerhanden hadden dit nooit van ons leven alleen kunnen doen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1516675202719-53474f00-d7a0-0″ include=”5188,5189,5191,5192,5193,5190″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De voordelen van ons huis

Zoals al eerder gezegd komen er dus 43 woningen, ongeveer de helft is nieuwbouw en de andere helft totaalrenovaties. Daarmee bedoel ik de muren blijven staan en al de rest wordt vernieuwd. Maar dat alles met respect voor de oorspronkelijke staat van de stal. Omdat de woningen cultureel erfgoed zijn moet de uniformiteit van de gebouwen bewaard blijven en daar hebben wij dus zelf niets over te zeggen. De binnenkant daarentegen, daar kan ik helemaal losgaan. Wat ikzelf heel bijzonder vind is dat geen één woning hetzelfde is. We hebben de kans om onze oorspronkelijke grondplannen aan te passen. Maar het meeste van wat al getekend was zal in onze stal ongeveer hetzelfde blijven.

Omdat wij een grote kinderwens hebben, waarop ik in een latere blog ga terug komen, wilden wij een huis met 4 of 5 slaapkamers. Het is er uiteindelijk eentje met 4 geworden. Wij willen onze kinderen de kans bieden in 1 huis op te groeien. Dus (hopelijk) blijven we hier totdat we oud en versleten zijn, haha. Ondanks dat er op het domein een heleboel gezinswoningen aanwezig zijn waren er toch niet al te veel met 4 of 5 slaapkamers. Toen we de makelaar wilden vragen over de verschillen tussen 2 bepaalde woningen bleek 1 van de 2 juist verkocht te zijn. Zo werd dus voor ons de keuze gemaakt. Na 10 seconden nadenken en elkaar de juiste blik te hebben gegeven wisten we het zeker, deze stal is van ons.

Naast alle leuke gemeenschappelijke voordelen, zijn de woningen ook Bijna Energie Neutraal. Elke woning heeft een eigen warmtepompsysteem, regenwaterrecuperatie en er worden zonnepanelen geplaatst. Ik ben een grote voorstander van “groen” leven. Deze feitjes waren voor mij de laatste push die ik nodig had om te vallen voor dit huis. Met een snelle rekensom in mijn hoofd, en wetende wat huizen in ons dorp kosten wist ik goed genoeg dat dit een buitenkansje was. Een huis met al deze voordelen zouden we namelijk zelf nooit kunnen bouwen. Manlief was hiervoor altijd vastberaden om te bouwen en ik wilde niets liever dan een karaktervol huis verbouwen. Maar dan wel op een groene manier. En hier kregen we zowaar het beste van 2 werelden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1516675202729-d8c778a7-c2c7-1″ include=”5196,5199,5198,5197,5194,5195″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Oeps, we hebben een stal gekocht!

In tegenstelling tot wat ik eerst dacht bleek elke stal toch zijn eigen privé tuin en terras te krijgen. De autostaanplaatsen zijn ondergronds aangezien het domein autovrij is. In mijn ogen is dit huis voor ons dus echt het perfecte huis om ons gezinnetje te laten (op)groeien. Bijna te mooi om waar te zijn. Dus zo gebeurde het dat 2 uur later we heel onverwachts, na een telefoontje naar mijn papa, eerst bij mijn mama en daarna bij mijn schoonouders binnenvielen met de boodschap: Oeps, wij hebben een huis gekocht! Volledig tegen mijn karakter in, zonder een nachtje slapen en even goed nadenken, hadden we heel impulsief een huis gekocht. Zo zie je maar, liefde op het eerste gezicht, het bestaat!

Ondertussen zijn we 14 maanden later, getrouwd en het huis is in volle renovatie. Ondanks dat ik altijd had gezegd, eerst trouwen en dan pas een huis kopen werd het toch het omgekeerde. Of toch niet helemaal? Alsof het symbolisch zo moest zijn, startte de bouw 9 maanden na de aankoop. En dat was de dag na ons huwelijk. Origineel was de verhuis gepland voor 2019. Ondertussen is het een half jaar vervroegd en als alles gaat zoals gepland dan zouden we het einde van deze zomer kunnen beginnen met schilderen.

Het kan voor mij niet snel genoeg gaan, want ik heb al maanden slapeloze nachten. Want zo besluiteloos als ik ben, verander ik in gedachten elke dag wel weer iets aan het toekomstige interieur van onze stal. Zo ben ik bijvoorbeeld al 5x van idee veranderd wat nou precies de kleur van de keuken moet worden. Tja, dat hoort nou eenmaal bij wie ik ben, (helaas). Qua inspiratie heb ik niets te kort want zoals ik in deze blog al liet zien, op Social media plaatjes genoeg. En Pinterest is tegenwoordig weer mijn beste vriend. In ieder geval, voor nu zijn jullie weer even up to date en voor in de toekomst: Ik hou jullie op de hoogte!

Alle tekeningen in deze blog zijn gemaakt als voorbeeldplaatjes voor de verschillende woningen op het domein van de Quarantainestallen. Ze zijn gemaakt door B Architecten en onderdeel van het nieuwe Qville Project in Essen.  [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Misschien vind je dit ook leuk?

13 Reacties

Nicole Orriëns 23 januari 2018 - 09:06

Wauw, wat een bijzondere plek om te wonen. Het ziet er allemaal schitterend uit!

Reply
Bregtje 23 januari 2018 - 18:40

Jeetje, ik word er stil van. Wat een prachtig huis en een fantastische omgeving!

Reply
Patrick Meyten 23 januari 2018 - 20:40

Hey lieve dochter en schoonzoon bén trots op jullie. Mooie woning en mooi verhaal.De toekomst lacht jullie toe. Papa

Reply
Amelie 24 januari 2018 - 16:52

Veel plezier in jullie nieuwe huisje! En dan heb je nog niet gesproken over het immense sociale contact dat je zal ondervinden! Dit lijkt zo een toffe plek om te gaan wonen!

Reply
Veerle 24 januari 2018 - 17:16

Hoe mooi is dit! Jaloers!

Reply
Chinouk 24 januari 2018 - 17:42

Wauw, wat een prachtig huis! Veel plezier daar.

Reply
Merel 24 januari 2018 - 21:49

Ik dacht bij elke foto: wow! Wow! WOW! Wat gaaf zeg, echt prachtig. Heerlijk vooruitzicht om daar te kunnen wonen, ook vanwege alle extra’s.

Reply
Danique | Feral Dreamer 25 januari 2018 - 11:32

Oh my god, dit is echt prachtig! Echt een droomhuis lijkt me!!! Veel plezier met verhuizen en wonen in dit prachtige paleisje!

Reply
Janet | thatonetime 25 januari 2018 - 11:46

Zo, wat een toffe plek zeg. Op de foto’s ziet het er werkelijk prachtig uit! Ben benieuwd als het af en bewoonbaar is!

Reply
Bryan 25 januari 2018 - 22:39

Ziet er echt prachtig uit! Echt een droomplek!

Reply
Stefaan BlogVivant 25 januari 2018 - 22:39

Dit ziet er als mijn droomhuis uit! zalig!!!

Reply
Chantal 30 januari 2018 - 13:09

Dreamhouse goals <3 Beniewd hoe het er straks in het echt uit ziet, het beloofd veel goeds!!

Reply
Marieke 12 maart 2018 - 04:57

Wat een prachtig droomhuis! Veel woonplezier en geluk gewenst!

Groetjes Marieke van Sukhi.nl

Reply

Laat een Reactie achter