Exotische Fluwelen Toverplant

Archief

Categorie:

De Gynura Aurantiaca, ookwel fluweelplant of in het engels Purple Passion genoemd, is een apart plantje die zeker de show zal stelen in je huis. Deze exoot is afkomstig uit Indonesie. En goed nieuws! Het is een vriendelijk plantje die makkelijk te onderhouden is.

TOVERPLANT?

Wist je dat deze plant reageert op zonlicht? Des te meer zonlicht des te paarser het plantje wordt, net een toverbal! De paarse kleur combineert goed met andere fris groene planten in huis. Mijn huis is redelijk wit en het geeft net een beetje speelsheid aan het geheel.

fluweelplant-makkelijk-onderhoud-blog-paars

VOEL EENS AAN MIJN PLANTJE

Maar het leukste vind ik dat de plant super zacht aan voelt door de haartjes die op het blad zitten. Deze zorgen voor de fluwelen uitstraling. Als je het blaadje aanraakt voelt het net aan alsof het fluweel is. Daarnaast is fluweel (velvet) ook erg trendy binnen de fashion industrie. Je ziet het ook steeds vaker in de huidige interieurtrends terugkomen.

fluweelplant-blog-review-paars-makkelijk-onderhoud

Β DE FLUWEELPLANT IN JOUW INTERIEUR

Maar waar zet ik dit leuke plantje nu neer? Het fluweelplantje staat graag op een lichte plek, denk hierbij aan de vensterbank of wellicht in een terrarium. Blijf wel altijd uit kijken met de teveel direct zonlicht als de bladeren ‘verbranden’  kan je de plant beter verplaatsen.

fluweelplant-paars-makkelijk-onderhoud-review-blog

Β ZORG GOED VOOR JE PLANT

En nu de beloofde verzorgingstips!

 • 1x Per week water geven, van bovenaf bewateren. (Van de lente tot de herfst ruim water geven maar in de winter moet je spaarzaam zijn met water, kijk wel uit dat je de potgrond niet laat uitdrogen.)
 • Laat tussen de gietbeurten de potgrond iets opdrogen
 • Maximaal 1x per maand bemesten.
 • Net als veel andere planten vind ze het fijn als je haar met de plantenspuit met water besproeid.

De fluweelplant geeft ook kleine oranje bloemen. De geur van deze bloemen wordt als onaangenaam ervaren. Mijn tip?! Knip de bloemen er zo snel mogelijk uit. Die van mij geeft nog geen bloemen gelukkig!

Fluweelplant-paars-onderhoud-makkelijk-blog-paars

Je kan de plant ook verstekken. Zorg dat je dan wel continu de lange steel/stelen ontkopt zodat ze ook in de breedte groeien. Als je dit niet doet en er bamboe stokjes in zet dan kan de plant helemaal omhoog kruipen. Je kan de plant ook in een hangpot verpotten en dan zal ze het ook erg naar der zin hebben. Als ze blij is dan zie je haar bijna groeien.

Wat vind jij van de fluweelplant? Heb je nog een verzoekje voor de volgende plantenblog? Laat het me in een reactie weten!

Deze blog is geschreven door voormalige gastblogger Sylvia van @Bloemenzijnhip.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Liefs, Joandi Loes

Delen via

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. cassandra schreef:

  mijn moeder heeft deze plant in huis, maar ik vind hem naar kattenpis ruiken.. tenminste die bloesems dan die er op komen haha. hij is wel heel mooi

  • Sylvia Dral schreef:

   Haha ja hij ruikt niet erg lekker, maar dat is simpel op te lossen door de bloemetjes eruit te knippen πŸ™‚ Liefs Sylvia

 2. Bianca schreef:

  Ik heb deze plant nog nooit eerder gezien (of van gehoord) maar vind het er wel mooi uit zien x

 3. maddy schreef:

  De plant is erg mooi om te zien, ik ken echter iemand die deze ook heeft gehad en die heeft hem weggedaan omdat er een nare geur vanaf kwam..

  • Sylvia Dral schreef:

   Hi Maddy, Dat klopt de bloemetjes die eruit groeien die ruiken niet lekker. Deze kan je eruit knippen. Bij mij geeft de plant geen geur af zolang ik de bloemen eruit knip, dat kan geen kwaad. Liefs Sylvia

 4. Marjolein schreef:

  Ik zou die plant de hele tijd willen aaien, zo zacht dat het eruit ziet!

 5. Jamey schreef:

  wat een bijzonder plantje zeg! Ik heb er nog nooit van gehoord!

 6. Vlijtig Liesje schreef:

  Wat leuk dat hij van kleur verandert zeg! Ik ben niet zo van de planten, maar dit klinkt leuk.

 7. Jessica schreef:

  Deze ken ik nog niet! Maar wat is die leuk! Een mooie plant met een gave kleur.

 8. Chantal schreef:

  Wat een mooi plantje. De kleur vind ik ontzettend gaaf! Deze wil ik ook wel in m’n huiskamer.

 9. Manon schreef:

  Ik ken deze plant helemaal niet, maar vind het wel heel erg mooi. I love purple en als het dan ook fluweelzacht is! Ik heb heel weinig planten, want op een of andere manier gaan ze toch dood bij mij… hahaha terwijl ik ze na mij weten toch wel verzorg hoe het moet..

  • Sylvia schreef:

   Hi Manon, Als je van paars houdt dan is dit echt een plantje voor jou. Planten gaan vaak dood omdat ze te veel water krijgen. Probeer wat zuiniger te zijn met water geven. In de winter periode hebben planten vaak sowieso minder water nodig als in de zomer. En kijk uit met zonlicht, hierdoor kunnen bladeren verbranden. Liefs Sylvia

 10. Fleur schreef:

  Nog nooit gezien, wat cool die kleur paars. Ik ga hem zeker eens opzoeken in het tuincentrum. Ik denk dat mijn meiden het ook erg leuk vinden om te zien hoe de kleuren veranderen

  • Sylvia schreef:

   Super leuk! En mocht je Instagram hebben en je hebt de plant een mooi plekje in huis gekregen. Tag je mij dan even? Ik ben wel benieuwd! πŸ™‚ Liefs Sylvia

 11. Amy schreef:

  Wauw wat een prachtige plant zeg! Lijkt precies van Pinterest te komen, zo mooi!

 12. Chantal Janssen schreef:

  Leuk artikel! Ik kende het fluweelplantje nog niet. Is heel apart en zeker in het sfeerbeeld komt hij erg mooi uit! Planten maken het zo gezellig in huis.

  • Sylvia schreef:

   Dankjewel Chantal voor je complimentjes! Erg leuk om te lezen πŸ™‚ En je hebt helemaal gelijk, planten maken het inderdaad gezellig in huis. Mijn broertje vind mijn woonkamer meer een tuincentrum, maar ik vind het heerlijk al die planten om me heen πŸ˜€ Liefs Sylvia

 13. Marguerita schreef:

  Wat een prachtige plant met die zachte paarse kleur en de grillige vorm van de bladeren! Ik had er nog niet eerder van gehoord.

  • Sylvia schreef:

   Wat omschrijf je dat mooi Marguerita! πŸ™‚ Het is inderdaad een prachtig plantje, ben er heel blij mee. Dankjewel voor je leuke berichtje! Liefs Sylvia

 14. Dewi schreef:

  Wat een leuk plantje..is deze er ook on een ander kleurtje te krijgen. Ben niet zo van paars, maar blijft een leuk apart plantje

 15. Natalie schreef:

  Wauw, nog nooit gezien! Ik vind de kleur prachtig en precies anders in elk licht! Staat mooi tussen je groene plantjes!

 16. Grace schreef:

  Wat een gave plant! Die past heel mooi in mijn huisje. Thanks voor de tip!

 17. layla schreef:

  Wauw! Wat een mooie plant. Die wil ik wel hebben

  • Sylvia schreef:

   Wat leuk om te horen Layla, ze zijn te koop bij diverse Tuincentra. Mocht je hem in je huis een plekje geven, mag je mij gerust taggen op Instagram. Ben benieuwd! Liefs Sylvia

 18. Zoo VET! Ik hou wel van opvallender planten in de kamer. Dat geeft iets extra! Deze kende ik nog niet! Net vorige week planten gekocht, maar dit word mn volgende πŸ˜‰
  Je foto’s geven de plant ook goed weer!

  • Sylvia schreef:

   Dankjewel voor het mooie compliment Martiena! Wat leuk dat je allemaal planten heb gekocht, welke heb je uitgezocht? Mocht je hem toch een plekje in je huis geven, mag je me altijd taggen op Instagram. Ben altijd benieuwd! Liefs Sylvia

 19. carrieremamma schreef:

  BIjzonder ik heb hem nog nooit gezien.

 20. Diana schreef:

  Wat een aparte plant is dit. Leuk voor hier in de woonkamer maar of de plant veilig is voor mijn twee draakjes weet ik niet πŸ˜‰

 21. Miryam schreef:

  Nog nooit gezien, maar deze vind ik erg mooi. Ook de verzorging klinkt goed te doen, voor mij wel een dingetje. Ik ben al een tijd op zoek naar een mooie grote, maar wel makkelijk te onderhouden kamerplant. Mocht je tips hebben?

  • Sylvia schreef:

   Hi Miryam, die vraag krijg ik vaker. Ik zou eens een Rhipsalis (ook wel cactus zonder stekels genoemd) proberen. Die krijg je moeilijk dood πŸ˜‰ Kijk uit dat je je planten niet te veel water geeft. Zet ze in een pot met een gaatje onderin en op een schaaltje dan loopt het te veel aan water er weer uit en rotte de wortels niet weg. Wil je echt een grote urban jungle plant dan kan je ook een Monstera proberen. Ze heeft wel regelmatig water nodig maar kan wel tegen een stootje (mocht je der een keertje vergeten). En als je het goed doet kan ze mega groot worden!

   Tip zet een wekker op je mobieltje elk weekend op een vaste tijd dat je je planten water geeft. Check bij het water geven altijd even of de grond niet nog te nat is (gewoon een vinger in de grond steken). In de winter hebben planten minder water nodig. In de zomer vinden ze een plantenspuit met water vaak erg fijn.

   Liefs Sylvia

 22. Ron schreef:

  Heb de zaadjes van de bloemen in een potje aarde gedaan , misschien nieuw plantje ??

Social Media

Copyright 2021 HMLRK

algemene voorwaarden