FAN VAN VETPLANTJES

door Joandi Loes Tholen
Vetplanten – witte potten - Echeveria Blue Rose Imbricata Succulent - Echeviera succulent - Echeveria hybrid “Perle Von Nurnberg” Succulent – wit kastje – gele ikea opbergdozen – lichtgevend hart

Hoera het is 14 augustus 2017, Joandi en Yani gaan vandaag trouwen: een echt sprookje! En wat hoort er bij een bruiloft? Juist bloemen! En….planten! Tijdens deze mooie dag zijn niet alleen bloemen ter decoratie gebruikt maar ook planten, met name vetplantjes. In deze blog staan dus de vetplantjes in het zonnetje en lees je meer over deze makkelijk te onderhouden plantjes.

De liefde voor vetplantjes (ook wel succulenten genoemd) deel ik zeker met Joandi (About Loes), ik heb namelijk een aardige verzameling van verschillende vetplanten in huis. Ik vertel je in deze blog over welke 3 soorten mijn favorieten zijn en hoe je voor je vetplanten moet zorgen.

Er zijn vele soorten vetplanten maar de meest bekende zijn de Cactussen en de Echeviera Succulenten. Deze rozetachtige succulenten zijn verkrijgbaar in super veel verschillende vormen en kleuren. Vetplanten zijn planten die water opslaan in blad, stengel of knol/wortel. Nog meer bekende soorten vetplanten:

  • Aloë Vera
  • Agave
  • Sansevieria
  • Crassula
  • Rhipsalis
  • Euphorbia
  • Kalanchoë

DIT ZIJN MIJN 3 FAVORIETE VETPLANTEN

Hang Vetplant - Hanging Succulent – Sedum Morganianum

 

1# Sedum Morganianum

Ik heb zoooooooo lang naar deze beauty moeten speuren. Deze Sedum wordt ook wel Donkey’s Tail genoemd. Het is een hangplant en hij groeit erg langzaam dus dit is echt mijn kindje. Zoals je kan zien mist hij een paar stekels, als je ze aanraakt vallen ze redelijk snel uit. Dus wil je deze schoonheid ook in huis, weet waar je aan begint!

Zoals je kan zien heeft ze het wel naar der zin want sinds dat ik ik haar heb (mei dit jaar) is ze al vrolijk in bloei.

Vetplant - Succulent – Echeviera succulent - Echeveria hybrid “Perle Von Nurnberg” Succulent

 

2# Echeveria hybrid “Perle Von Nurnberg” Succulent.

Dit is een van mijn favorieten wegens de paarse en roze kleuraccenten. Hierdoor krijgt de plant een sprookjesachtige uitstraling.

Vetplant - Succulent – Echeveria Blue Rose Imbricata Succulent

3# Echeveria Blue Rose Imbricata Succulent.

Zoals de naam al zegt doet de vorm van deze vetplant je denken aan een roos. Het leuke van deze succulent is dat je hem ook als snijbloem kan kopen. Dit betekent dat hij dan los geknipt is van de wortels en dat je hem bijvoorbeeld op een boomstamschijf kunt plakken. Of maak hem vast aan een stokje/ijzerdraad, dan kan je hem verwerken in een boeket. Binnenkort volgen er meer foto’s in mijn volgende blog over het bruidsboeket met vetplantjes van Joandi.

SUCCULENTEN ZAADJES ALS BRUILOFT BEDANKJES

Ben jij nog op zoek naar een uniek cadeau voor je bruiloft gasten? Na de bruiloft van Joandi ontvangt iedereen een zakje met daarin een DIY-kitje met zaadjes voor vetplantjes.

Het enige wat je nu hoeft te doen is: de potgrond in het potje, zaadjes erin en een beetje water en heel veel liefde. Ik vertel je straks meer over hoe je je vetplantje moet verzorgen.

 

MOET IK VETPLANTJES NOG WEL WATER GEVEN?

Ja! Natuurlijk zullen ze niet zo snel doodgaan als je ze even vergeet of als je op vakantie bent, maar ook vetplantjes hebben water nodig.

Als de grond helemaal droog is (even je vinger in grond steken en voelen), dan is het tijd om de plant water te geven. Hiervoor heb je verschillende manieren:

  • Met de gieter (probeer de plant niet te raken met het water). Zorg wel dat je een open pot hebt zodat het water aan de onderkant eruit kan vloeien. Of dat er voldoende hydrokorrels in de pot zitten, zodat de wortels niet in het water komen te staan en ze gaan rotten.
  • Je kan ook voorzichtig(!) het plantje uit de pot halen en deze in water onderdompelen. Zorg dat de potgrond volledig verzadigd is en laat het overtollige water weglopen voordat je het plantje weer terugplaatst (tenzij je een afwateringssysteem in je pot hebt)
  • Vet planten hoef je niet te sproeien, dat vinden ze niet zo lekker. (Alleen kleine baby plantjes mag je benevelen)

Er is niet echt een vuistregel voor het watergeven. Er zijn veel verschillende omstandigheden waardoor je meer of minder water moet geven: temperatuur, lucht vochtigheid, grote of kleine pot en de afwatering. Gemiddeld 1x per week in de zomer en 1x per maand in de winter.

Vetplanten – witte potten - Echeveria Blue Rose Imbricata Succulent - Echeviera succulent - Echeveria hybrid “Perle Von Nurnberg” Succulent – wit lichtgevend hart

 

HELP, GAAT MIJN VETPLANT DOOD?!

#1 Help mijn vetplant krijgt bruine/witte vlekken?!

Oplossing: Dit betekent dat je plantje te veel (fel)zonlicht krijgt. Hij is als het ware zijn bladeren aan het verbanden. Zet je plantje op een plek met minder direct zonlicht.

#2 Help mijn vetplantje gaat “stretchen”?!

Oplossing: Vetplantjes die lang worden en veel ruimte tussen de bladeren krijgen zijn aan het reiken naar zonlicht (stretchen, wordt dit genoemd). Verplaats je plantje naar een plek waar deze meer zonlicht krijgt.

#3 Help, waarom groeit mijn vetplantje niet meer?!

Oplossing: Vetplantjes hebben rust nodig om te bloeien en uiteindelijk verder te groeien. Plaats je plantje in de winter op een koele, vorstvrije plek (bijvoorbeeld in de garage). Ze hebben heel weinig water nodig. In de zomer als ze weer terug mogen in de huiskamer gaan ze weer bloeien en groeien ze weer een stukje.

Nog 1 laatste tip: Des te groener het vetplantje, des te groter de kans dat hij blijft leven!

 

Twijfel je of je groene vingers hebt? Lees dan vooral ook mijn andere blog met plantentips: ‘Help ik heb geen groene vingers‘ . In de volgende bloemen en planten blog vertel ik jullie meer over het bruidsboeket van Joandi! Tot volgende keer en laat hieronder even weten of jij ook fan bent van vetplantjes?

 

Liefs Sylvia

 

Deze blog is geschreven door voormalige gastblogger Sylvia van @Bloemenzijnhip.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Misschien vind je dit ook leuk?

15 Reacties

Linda 14 augustus 2017 - 15:00

Wat fijn om deze gebruiksaanwijzing alvast te hebben! Ben heel benieuwd of ik ze in leven kan houden!

Reply
Sylvia 10 september 2017 - 16:43

Ik ben ook benieuwd Linda, laat het maar weten hoe het vetplanten avontuur afloopt 😉 Liefs Sylvia

Reply
nicole 23 augustus 2017 - 07:18

Ik ben prettig verrast dat er meer is dan cactussen als het gaat om vetplanten. De wat rondere vormen vind ik best leuk.

Reply
Sylvia 10 september 2017 - 16:42

Hi Nicole! Dat is leuk om te horen! Deze vetplanten hebben inderdaad en wat zachtere uitstraling. En er is nog zoveel meer…maar dan zou de blog te lange worden hihi. Liefs Sylvia

Reply
Laura | I scream beauty 23 augustus 2017 - 08:47

Wat een mooie top 3 heb je! Ik vind vooral die kleuren prachtig!

Reply
Sylvia 10 september 2017 - 16:43

🙂 Dankjewel Laura! Liefs Sylvia

Reply
Maargy 23 augustus 2017 - 10:47

Dat apenstaart vetplantje is mooi zeg. Ik vind vetplantjes iets vredigs hebben 🙂
Mooie foto’s heb je ervan gemaakt ook.

Reply
Sylvia 10 september 2017 - 16:41

Dankjewel Maargy! En klopt wat je zegt ze hebben echt een rustgevende uitstraling in je huis 🙂 De zachte kleuren passen ook zo goed in mijn witte huisje 🙂 Liefs Sylvia

Reply
Boris Barish 23 augustus 2017 - 14:52

Wouw echt mooie vetplantjes. Vind ze zelf ook altijd heel fijn in huis, geeft een bepaalde rust.

Reply
Sylvia 10 september 2017 - 16:47

Dankjewel Boris, velen zijn het inderdaad met je eens over de rustgevende uitstraling! Toch fijn om na een dag hard werken dan zo thuis te komen. En natuurlijk zijn ze erg makkelijk in onderhoud, nog minder stress! 😉 Liefs Sylvia

Reply
Sandra 23 augustus 2017 - 15:02

Handige verzorgingstips! Ik ben ook gek op vetplantjes. Mijn favoriet is de krokodillentraan.. 😉
Tegenwoordig heb ik een Zamioculcas in huis en daar ben ik nog meer fan van! Die doet het zelfs bij mij goed. Ik moet hem eigenlijk al verpotten zo hard groeit hij. En dan een nieuwe voor op het huidige plekje… haha

Reply
Sylvia 10 september 2017 - 16:46

Dat zijn ook twee beauties! Ze zijn wat krachtiger door de hardere groene kleuren, maar zeker erg mooi! Let je op bij het verpotten en verplaatsen dat je vooral bij het verplaatsen de plant laat wennen aan de standplaats (niet te grote verschillen qua zonlicht bijv.) 🙂 Dan gaat het zeker goed komen!! Succes! Liefs Sylvia

Reply
Jimmy 23 augustus 2017 - 21:17

Ik hou ook van vetplanten. Zij gaan een hele tijd en bij mij overleven de planten het langer. Ik heb een kat die planten heel interessant vindt. En vetplanten zijn de enige planten waar hij van af blijft 😉

Reply
Sylvia 10 september 2017 - 16:48

Hi Jimmy! Ja dat probleem hoor ik vaker, nieuwsgierige katten die planten erg leuk of lekker vinden. Gelukkig laten ze deze plantjes met rust 🙂 Liefs Sylvia

Reply
Bryan 22 januari 2018 - 19:23

Ik ben vooral fan van de Agave. Al vind ik het vooral heel mooi als er veel verschillende soorten vetplanten bij elkaar staan op een tafeltje.

Reply

Laat een Reactie achter