Help ik heb geen groene vingers!

Groen Ryk

Categorie:

De meeste planten gaan ten onder aan de verdrinkingsdood. Om maar even met de deur in huis te vallen. We geven teveel water in 1 keer en in de winter periode hebben planten veel minder water nodig. Vergelijk het eens met jezelf in de zomer is het warmer en zweet je meer en drink je meer. We voelen ook nooit of de grond nog nat is en we geven maar gewoon water, omdat we denken dat het moet. Een plant kan je beter iets laten verdrogen als iets te veel water geven.

Ben jij juist iemand die snel zijn planten vergeet water te geven en ze daarna overspoelt. Niet doen! Geef de plantjes gewoon normaal water anders gaan de wortelen alsnog rotten. Elke keer een beetje is beter als in 1 keer heel veel.

6 TIPS VOOR HET WATER GEVEN

1. Voel of de plant daadwerkelijk water nodig heeft.

2. Zet een wekelijkse/2-wekelijkse reminder (net hoe vaak je water moet geven) in je telefoon.

3. In de zomer vinden veel planten het fijn als de bladeren besproeid met water, dus snel een platenspuitje aanschaffen! (Succulenten vinden dit niet zo fijn)

4. Gebruik een open pot (een pot met een gat in de onderkant). Zet deze op een schaaltje en als je te veel water geeft dan loopt het overtollige water er aan de onderkant uit en rotten de wortels van je plant niet weg.

5. Toch een dichte pot? Gebruik dan korrels onderin de pot, hierdoor kan het overtollige water naar beneden zakken.

6. Help?! Dit gaat me pet te boven… Ga naar een bloemist of een goed tuincentrum en laat hen de plant voor jou in de pot zetten.

STUDENTENPLANT VAN 2009 MAAKT COME-BACK

De Sanseveria, ik heb er zelf eentje in de vensterbank staan, hij verdraagt goed het felle licht en is erg makkelijk in onderhoud.

Deze plant kan je alleen dood krijgen als je te veel water geeft. Twijfel je? Geef dan dus geen water!

Nog even alles op een rijtje

 • Winter 1x per 6 weken.
 • Lente/zomer 1x per 2 weken.
 • Sproeien is niet nodig, je kan het wel gebruiken om je plan “af te stoffen”.
 • Ze houden van licht dus plaats ze niet te ver van het raam. (Ideale vensterbank plant!)
 • Bruine bladen betekenen dat je Sanseveria teveel water krijgt.
 • Hij is wel licht giftig dus zorg dat kinderen en dieren niet op de bladen gaan kauwen. Dat kan leiden tot darmklachten.
 • De bladen worden met veel licht lichter en met weinig licht donkerder (heel logisch eigenlijk).

Ik heb de Sansevieria Zeylanica in huis staan. Stiekem vergeet ik deze soms, maar dat vind hij niet zo erg. Nog nooit problemen gehad en hij groeit toch aardig in de vensterbank.

Natuurlijk zijn er nog meer planten die makkelijk zijn in onderhoud zoals een Succulent, Cactus en Pannenkoekplant. Maar heb je zelfs moeite met die plantjes, dat kan (heb ik soms ook). Soms wil een plant gewoon niet “aarden” en nou ja… dan gaat die dood en dan koop je gewoon weer een nieuwe. Dat is okey! Misschien wel een fluweelplant? Zolang je maar geen Bonsai koopt van 100 euro ;-).

Deze blog is geschreven door voormalige gastblogger Sylvia van @Bloemenzijnhip.

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Liefs, Joandi Loes

Delen via

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Karen schreef:

  Ik zou ook graag wat meer groen en bloemen in huis hebben. Maar ik weet ni al dat het onderhoud niets voor mij is.

 2. Annemarel schreef:

  Oooh hier ook plantendrama. Groene vingers heb ik absoluut niet. Ik heb twee grote medinella’s en sinds kort wat meer planten. Ik moet het leren van mezelf. Maar die medinella’s die verwaarloos ik compleet. Als ze gaan hangen krijgen ze water en ze bloeien nu al 9 maand onafgebroken…schijnbaar doe ik toch iets goed.

 3. nicole schreef:

  Ik heb ook geen groene vingers helaas. Eerder de vinger des doods als het om planten gaat. Daarom heb ik alleen nog stoffen planten in huis….

  • Sylvia schreef:

   Hihi…. dat is ook een oplossing 🙂 Je kan ook een keer luchtplantjes proberen. Die hoef je alleen een beetje nat te spuiten of eens in de zoveel tijd even in bed te stoppen 🙂

 4. Hellen schreef:

  Hahah same here!! Mijn ouders hebben het wel en het heeft wel iets hoor, mooie planten thuis… Ik ben er ook niet voor weggelegd lol

 5. Miriam schreef:

  Ha, ha, heel herkenbaar. Ik heb inmiddels maar een paar kunstbloemetjes in een vaas gestoken 🙂

 6. Blog & Beauty schreef:

  Wij hebben niet heel veel planten in huis, maar wat we hier hebben doet het aardig goed.

 7. Diana schreef:

  Ben geen plantenheld en heb twee katten die planten te gek vinden. Haha daarom heb ik dus ook twee cactussen die ik nu na 2 jaar kan weg gooien. Oeps!

 8. Daphne schreef:

  Heel grappig om te lezen. ik ben zelf ook geen persoon die houd van planten. Maar het staat wel altijd gezellig.

 9. Lonneke schreef:

  Nou ik kan je ook de hand schudden hoor haha. Alle planten gaan bij mij dood. Ik ben zelf overgestapt op cactus en nep- planten haha

 10. cassandra schreef:

  Vind de tips erg handig, ik was ook niet zo van de groene vingers, maar sinds die moestuintjes van de AH heb ik toch een paar flinke zonnebloemen hier in de tuin staan, echt wauw gewoon. Trots momentje haha

  • Sylvia schreef:

   Hi Cassandra, wat leuk om te horen dat je de tips handig vind. En wat gaaf dat je je eigen Zonnebloemen hebt gekweekt! Mag je zeker trots op zijn!! 🙂

 11. TessaC schreef:

  Handige tips want ik heb niet echt groene vingers. Het gaat nu gelukkig eindelijk goed met de planten. Ik heb altijd een plant die veel water nodig heeft, maar wel een ’tikje’ kan hebben. Dat is mijn signaalplant. Hangen die bladeren slap? dan is het tijd om water te geven…. werkt als een tierelier!

  • Sylvia schreef:

   Wat goed om te horen dat je een plant hebt gevonden die bij je past. Ik heb ook een paar van die planten in huis die de bladeren laten hangen als ze dorst hebben 🙂 #superhandig

 12. nicole schreef:

  Ik heb planten helemaal opgegeven en koop alleen nog maar stoffen exemplaren. Die staan er altijd tevreden bij te bloeien in plaats van verwijtend te sterven.

Social Media

Copyright 2021 HMLRK

algemene voorwaarden