HESTER HAAR 5 FAVORIETE PLEKJES IN FRIESLAND

door Hester Kooistra
flinkefarm, itflinkeboskje, ondernemers, webshops, evenementen, gezelligheid, dagjeuit, foodtrucks, homemade, biologisch, natuurlijke producten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het leven in Friesland is fijn. Rust, ruimte en een prachtige natuur. Wanneer ik met de jongens het dorp uit fiets. Fietsen we door de weilanden langs de Friese wateren. Heerlijk vind ik dat. Even helemaal ‘niks’. Alleen de geluiden van het water, de vogels en andere dieren. Wat betreft de gezelligheid ontbreekt ons ook niks. Voor de echte grotere events moet vaak wel wat verder reizen. Maar ook hier in het noorden is genoeg te doen.  Zoals ik in mijn vorige blog al schreef  koop ik voor de inrichting van ons huis graag bij de( kleinere) woonwinkels in de buurt, webshops (meestal via Instagram).  Daarnaast vind je mij regelmatig op een gezellige fair, (streek)markt, beurs of evenement. Nooit komt ik met lege handen thuis, want er wordt tegenwoordig zoveel moois  gemaakt en verkocht. Vandaag neem ik jullie mee naar mijn 5 favorieten hier in Friesland.

KADO EN SA

De eerste plek waar ik jullie mee naartoe neem is Kado en Sa. Alleen het motto van deze onderneming wordt mijn hart al warm van. Namelijk; hippe woonaccessoires gemaakt door speciale handen. Kado en Sa is een sfeervolle winkel waar trendy woonaccessoires worden gemaakt en verkocht  door een groep enthousiaste mensen. Kado en Sa is onderdeel van Middelséhiem in Leeuwarden: dit is een dagbestedinglocatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Kado en Sa speelt in op de woontrends van nu en probeert steeds opnieuw  creatief en vernieuwend te zijn. De producten worden voornamelijk van hout gemaakt. En laat ik daar nou net gek op zijn. Mijn lievelingsproduct om te gebruiken voor de inrichting van ons huis. Het geeft zoveel warmte en sfeer. Regelmatig steek ik mijn neus even om het hoekje bij dit gezellige, sfeervolle winkeltje in Leeuwarden. Ik word er altijd zo warm ontvangen door de mensen die er werken. Julian vind het er ook leuk, dus alleen daarom gaan we er zo nu en dan eventjes  ‘winkelen’. Kado en Sa is ook regelmatig op leuke evenementen in Friesland te vinden. Straks zal ik ook jullie hiermee naartoe

GEWOON TE GEK(KE AVOND)

‘Krekt even oars as oars’ is het motto van Martha. Eigenaresse van Gewoon te gek.  In het Nederlands betekend dit; ‘net even anders dan anders’.  Ze verkoopt en ontwerpt prachtige producten, gemaakt met veel liefde. Toen ik een aantal jaren geleden op social media een oproepje voorbij zag komen over een ‘gewoon te gekke avond’  dacht ik, dat is iets voor mij. Een gezellige avond, met een leuke groep meiden  in je eigen huis. Martha kwam langs met haar prachtige spullen,  en maakte van mijn huis een soort ‘woonwinkel’. Hoe leuk is dat?  Ik als gastvrouw, en de uitgenodigde dames als gasten in ‘onze’ winkel.  Lekker shoppen, een drankje nuttigen met iets lekkers erbij en daarnaast gezellig bijkletsen met elkaar.  Ik vind het zo’n leuk concept.

En ik ben niet de enigste. Want Martha zit inmiddels ieder jaar weer, bijna het hele jaar helemaal volgeboekt.  Gewoon te gek vind je tevens op vele markten en events hier in Friesland. Bijna overal waar ik kom, kom ik Gewoon te gek ook tegen. Een prachtige stand, met leuke spulletjes die ze tevens ook verkopen in de webshop.  Je vind Gewoon te gek op Facebook en instagram.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5852″ img_size=”Large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

IT FINKEBOSKJE IN HEMELUM

Naast vakantieboerderij ‘it Flinkeboskje’ en vakantiewoning ‘Het Voorhuis’ heeft aan de overkant van de weg de ‘Flinkefarm’ begin 2014 haar staldeuren geopend.  Op ‘t Flinkeboskje 2 zijn het voormalige deel, en het boerenerf met weiland omgetoverd tot een authentieke en vooral originele evenementenlocatie.

Een fijne locatie waar de eigenaren samen met ondernemers leuke evenementen organiseren. Ik ga jullie meenemen naar mijn favoriet; de Flinke Favorieten een fijn, sfeervol evenement met de geweldigste stands, de mooiste  livemuziek en de heerlijkste homemade producten geserveerd vanuit prachtige foodtrucks.

De Flinke Favorieten zomer- en winter editie zijn inmiddels uitgegroeid tot een bekend fenomeen. En dat met een entree van maar €3,50 per persoon. Twee keer per jaar is het een heerlijke fair waar ik eigenlijk bijna niet meer zonder kan. Zodra je binnenstapt op het weiland vol met stands, koffiebarretjes, foodtrucks en prachtige live- soulmuziek, kom je in een fijne omgeving terecht die enorm veel warmte en sfeer uitstraalt. Het begint al aan de kassa waar je vriendelijk wordt geholpen, en waar het kassa meisje in alle rust en met veel liefde een foto van jou en je kinderen maakt bij de prachtig ingerichte ingang. Al vind ik het soms fijn om even ‘zonder’ weg te zijn, en wat tijd voor mijzelf te hebben is het evenement is ook echt wel geschikt om samen met je kinderen naartoe te gaan. Er worden leuke (kinder)workshops aangeboden, en overal vind je heerlijke plekjes met zitzakken, of loungebanken waar je samen even kunt rusten, spelen of iets lekkers kunt nuttigen. Ook voor kinderen is er genoeg lekkers te krijgen zoals bv. Een lekkere biologische limonade of gezonde fruit smoothie.

Dit geldt tevens ook voor de andere evenementen die jaarlijks rond de boerderij plaatsvinden. De Friese Streekmarkten,  Flinke Flea Markets (kofferbakverkoop) en het Flinke mini- theater. Tijdens al deze evenementen gaat het  vooral om de totaalbeleving, waarbij er veel aandacht is voor de samenstelling van deelnemende stand-houders, styling, setting en unieke sfeer. Sinds een aantal jaren staat er nu ook een prachtige, antieke Druivenkas te stralen. Een heerlijke plek  voor het drinken van een cappuccino of warme chocolademelk met een homemade taartje.

Ben je nog niet uitgekeken, dan kun je zelfs nog inspiratie opdoen in pop-up store Sip & Clara met vintage vondsten!Heb je zelf iets te vieren? Deze prachtlocatie,  gelegen in het mooie Gaasterland, is ook te huur en eigenlijk is alleen dát al alle reden voor een feestje.

Mijn grote wens? Ooit mijn eigen trouwfeestje op deze geweldige locatie….

Kortom; ‘it Flinkeboskje’ is een locatie wat warmte en sfeer uitademt, waar mensen zich thuis voelen. Wanneer je in de buurt bent, zou ik zeker aanraden om de sfeervolle farm zelf eens op te zoeken, en dan zul je deze warmte zelf ook ervaren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”10/12″][vc_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1537523676817-9afd4b3d-859a-8″ include=”5854,5855,5856,5857″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

BLOKHUISPOORT

De blokhuispoort als inspirerende werkomgeving en tevens de plek voor een leuk uitje.  In de blokhuispoort vind je ambachtslieden, kunstenaars en winkeliers die in een oude(gerenoveerde) cel hun beroep uitoefenen en een aantal dagen per week open zijn voor publiek.  Tevens vind je er kantoorruimtes en kun je er iedere zaterdag terecht voor een rondleiding door de gehele gevangenis. Zelfs voor een kinderfeestje kun je er terecht, zelf ben ik er vorig jaar geweest voor een rondleiding, en ik kan het iedereen aanraden. Echt leuk en enorm indrukwekkend!  Wil je op een speciale locatie een drankje doen, of een hapje eten? Het is allemaal mogelijk in de blokhuispoort. Je vindt er o.a. eet en drinkgelegenheden als het ‘bakscafé’ en het ‘proeflokaal’.

Wat ik toch wel het aller-leukst aan de blokhuispoort vind zijn de bibliotheek en de evenementen die er worden georganiseerd. In december ga ik er graag naar de kerstmarkt (vorig jaar helemaal in de steigers door de verbouwing, erg gezellig en gaaf opgezet), ook wordt er regelmatig een leuke DIY markt georganiseerd. Alle cellen worden dan ingericht als ‘winkeltjes’ door een leuk aantal webshops  en ondernemers.  Mijn favoriete ‘Friese’ shops  zoals Gewoon te gek en Kado en Sa staan er dan ook met hun leuke producten.

Onlangs opende Kado en Sa zelfs haar deuren in cel 16 van de H vleugel in de Blokhuispoort.  In de cel worden de producten van Kado en Sa verkocht, maar de beschikbare ruimte wordt tevens ook als kleine werkplek gebruikt voor het maken van bijzondere producten, gemaakt door Ondernemend Talant.  De winkel in de Blokhuispoort heeft dezelfde stijl die past bij de bijzondere woonaccessoires van Kado en Sa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”10/12″][vc_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1537524119991-f9c48247-3483-6″ include=”5859,5860″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

KRINGLOOPWINKELS

Hier in Friesland vind je vooral veel kringloopwinkels van Estafette.

Estafette is onderdeel van Omrin. De kringloopwinkels passen in de ambitie van Omrin om een maximale bijdrage te leveren aan een wereld waarin we zoveel mogelijk hergebruiken. Dankzij Estafette wordt elk jaar 2,4 miljoen kilo aan spullen hergebruikt. Dit is meer dan 300 volle vuilniswagens!  Ook krijgen -dankzij Estafette- elk jaar 350 vrijwilligers en 50 studenten de kans om werkervaring op te doen via vrijwilligerswerk, stageplekken of gesubsidieerde arbeidsplaatsen.

Samen met Julian kom ik er graag. De kringloop. Samen opzoek naar mooie schatten, we maken er dan een echt uitje van. Julian springt inmiddels bijna een gat in de lucht wanneer ik hem vraag mee te gaan. Zijn portemonnee gaat dan altijd mee,  bij de kassa met je eigen centjes afrekenen, om vervolgens dolgelukkig met je vondsten én wisselgeld terug naar huis te gaan. En ja, jij raad het al… Daarna hoor ik hem thuis vervolgens een paar uren niet….

 

Bedankt dat jullie mijn blog kwamen lezen. Ben je nieuwsgierig  geworden, of wil je meer weten? Vraag het me gerust! Op instagram vind je mij als: @bij.hes.

Liefs, Hester[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Misschien vind je dit ook leuk?

Laat een Reactie achter