Het Suhki bolletjeskleed in mijn interieur

door Hester Kooistra
Suhki, vloerkleed, bolletjeskleed, naamlabel, gedroogde bloem

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vloerkleden. Groot en klein, licht of donker, met kleur of zonder kleur, dik of dun. Rond, vierkant of ovaal. Het is allemaal mogelijk. Vloerkleden maken mijn huis gezellig, en bovendien geven ze sfeer aan mijn interieur. Inmiddels liggen ze overal in huis, en heb ik ze in allerlei verschillende vormen en maten. Toen ik de vloerkleden van Suhki zag, was ik meteen enthousiast. Niet alleen over het uiterlijk van de vloerkleden, maar ook over het idee waar ze vandaan komen. Lees maar mee.

Met liefde gemaakt

Elk kleed bestaat uit duizenden bolletjes. Daarmee kun je eindeloos variëren. Kies uit ronde of rechthoekige kleden in allerlei kleuren. Elk kleed is uniek en wordt speciaal voor jou gemaakt van 100% nieuwe en pure wol, rechtstreeks uit Nieuw-Zeeland. Het team in Nepal rolt de bolletjes met de hand. De geweldige kwaliteit van het wol voel je aan het kleed.

Een natte wollen bal wordt voorzichtig over een laagje zeep gerold. Het moet telkens opnieuw worden gerold en gespoeld totdat de bal krimpt tot een bolletje met de juiste vorm. Daarna wordt het bolletje in koud water gedaan en gespoeld. En dan weer een nieuwe. Net zolang totdat er genoeg bolletjes zijn voor een heel kleed. De bolletjes worden in de zon gedroogd. De wollen ballen zijn nu echte vilten bolletjes. Als ze helemaal droog zijn kan het naaien beginnen. Sommige kleden hebben wel 10.000 vilten bolletjes! Elk kleed is een uniek kunstwerk met schitterende details. Puur vakwerk.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_masonry_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1547042054284-641578e3-dbf4-5″ include=”6201,6203,6202,6204″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nepal

In Nepal werkt Suhki met twee ateliers waarin vakmensen de kleden maken onder prima omstandigheden. Precies zoals zij het gewend zijn en tegen een goede betaling. Ze hebben alle ruimte en wonen vaak op loopafstand van hun werk. De vakmensen worden uiteraard goed betaald voor hun werk. Het loon is zo’n 2 tot 3 keer hoger dan het lokale gemiddelde. Ze werken in kleine ateliers waar ze soms ook hun jonge kinderen mee naartoe nemen. Of ze werken vanuit huis zodat ze ook voor hun familie kunnen zorgen.

Het team in Nepal bestaat voornamelijk uit vrouwen met elk een eigen verhaal. Door de verkoop van hun bolletjeskleden is het Suhki gelukt om hen een goed bestaan te bieden. Terwijl zij hun passie volop in hun werk kwijt kunnen. Daar zijn ze bij Suhki heel erg trots op. Zij zorgen ervoor dat deze vorm van kunstnijverheid van generatie op generatie wordt doorgegeven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_masonry_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1547042054286-3486851a-03f6-9″ include=”6206,6209,6207,6208″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wie heeft mijn kleed gemaakt?

De ene helft van het team maakt de bolletjes. De andere werkt aan het kleed. Sommigen houden zich bezig met training, kwaliteitscontrole, toezicht en de kledencollectie. Zodra een kleed klaar is, hangt de maker een kaartje eraan met haar naam. Persoonlijker kan het niet. Je kunt zelfs in contact met haar komen. Als je wilt, kun je haar ook nog eens een e-mailtje sturen als blijk van waardering. Vindt ze helemaal geweldig. Mijn kleed is zoals je ook op de foto  kunt zien gemaakt door Rita Sharma. Op de website zocht ik haar op, en vond ik een foto. Hoe leuk is dat?

Mijn kleed heeft inmiddels al op meerdere plekken in huis gelegen. En overal vind ik hem mooi. In de badkamer, kinderkamer, woonkamer en keuken. Hij is niet enorm groot, waardoor ik hem makkelijk kan verplaatsen. Een aangezien ik nogal van afwisseling hou, is dat voor mij de perfecte situatie.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan vooral een kijkje op de website van Suhki.

 

Liefs van mij, Hester

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Misschien vind je dit ook leuk?

1 Reactie

Eline van Sukhi.nl 22 januari 2019 - 18:37

Wat een prachtige blog!
Ik ben helemaal fan van je schrijfstijl!

Groetjes,
Eline van Sukhi.nl

Reply

Laat een Reactie achter