Het verschil tussen zwanger zijn in België en Nederland

Mama Ryk

Categorie:

Er zijn heel veel mensen die er geen idee van hebben maar voor mij als grensbewoner valt het echt ontzettend op. Wat zijn er bijzonder veel verschillen tussen een kind krijgen en opvoeden in België en Nederland. Zoals velen van jullie weten staat ons nieuwe huis precies op de grens, dus je zou bijna kunnen zeggen dat het voor mij heel belangrijk is aan welke kant van de straat ik zou bevallen. Nu moet ik wel zeggen dat het niet zo letterlijk is, maar toch. Als ik het er soms met mijn (Nederlandse) vriendinnetjes over heb vallen we van de ene in de andere verbazing. Vandaag neem ik met jullie de verschillen door die er zijn als je zwanger bent in België of Nederland. 

Zwanger

De verschillen beginnen eigenlijk al de minuut dat je erachter komt dat je zwanger bent. In België neem je dan contact op met je gynaecoloog. Voor sommige vrouwen is dit de eerste keer dat je in contact komt met een gynaecoloog maar de meeste meisjes/vrouwen gaan al vanaf hun 18e, of zoals mij nog vroeger, naar een gynaecoloog. Terwijl in Nederland moet je contact opnemen met een verloskundige. Dit is overigens een term die in België niet bestaat. Je kan een verloskundige het beste vergelijken met een vroedvrouw in België. Ze hebben namelijk wel vrijwel dezelfde opleiding gehad maar in de praktijk is het wat heel anders. In Nederland ben je de primaire zorgverlener als verloskundige terwijl je in België de “rechterhand” van de gynaecoloog bent.

Afhankelijk van waar je terecht komt volgt één verloskundige je zwangerschap op, maar het kan ook zijn dat je elke afspraak iemand anders te zien krijgt. Een verloskundige maakt geen echo’s. Tenzij de verloskundige ook een echoscopiste is. Dan worden je echo’s wel rechtstreeks bij hem/haar gedaan. Maar meestal moet je hiervoor dus naar een echoscopiste zelf. Dat vond ik zelf heel vreemd om te horen aangezien je dus in België één gynaecoloog kiest die je zwangerschap van A tot Z opvolgt. En dit is inclusief bloedafnames, urinestalen en echo’s.

Abortus

Iets waar ik zelf nooit over heb nagedacht, maar wel iets waar een heel groot verschil in is, is de termijn waarin je een abortus kan laten uitvoeren. In België ligt hiervoor de bovengrens op 14 weken na je laatste menstruatie. Tenzij in de uitzonderlijke omstandigheden dat het uitdragen van de zwangerschap een ernstig gevaar inhoudt voor het leven van de moeder of als blijkt dat het kind zal lijden aan een ongeneeslijke kwaal.

In Nederland kan je veel langer een einde maken aan je zwangerschap. Wettelijk gezien is het toegestaan tot 24 weken. Al hanteren de meeste artsen wel een bovengrens van 22 weken. Tesamen met Engeland en Wales is Nederland een populaire plek om een abortus te laten uitvoeren omwille van de lange termijn waarbinnen het wettelijk toegestaan is.

Echo’s

Om nog even op die echo’s terug te komen. In Nederland heb je er standaard 2. Eentje tussen de 10 en 12 weken; de “termijnecho”. Tijdens deze afspraak wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Daarna nog eentje rond de 20 weken om de hele baby te bekijken en zeker te zijn dat er geen afwijkingen zijn. Tegenwoordig is het wel zo dat steeds meer mensen toch kiezen voor een vroege echo rond de 8 weken en later in de zwangerschap ook nog een “pretecho” en/of 3D echo. Dit moet je dan wel zelf betalen. Let wel op; sommige artsen zijn hier minder strikt in waardoor dit dan weer niet voor iedereen van toepassing is.

In België krijg je officieel 3 echo’s terug betaald door je ziekenfonds . Maar, en dit is een dikke maar, omdat 95% van de gynaecologen hun eigen echotoestel hebben. De mijne zelfs eentje met 3D uitvoering, wordt er gewoon elke keer een echo gemaakt zonder dat je hier extra voor moet betalen. Hieronder even een lijstje van mijn echo’s. Kleine kanttekening; ik val omwille van de miskramen en vruchtbaarheidsbehandelingen onder een risicozwangerschap waardoor ik tot aan de 16 weken een heleboel extra echo’s heb gekregen ten opzichte van andere mensen.

 • Trimester 1: Week 6 – Week 9 – Week 12
 • Trimester 2: Week 14 – Week 16 – Week 20 – Week 24
 • Trimester 3: Week 28 – Week 32 – Week 34 – Week 36 – Week 38 – Week 40

NIPT

Sinds een paar jaar is er de NIPT. Een bloedtest waarbij verschillende soorten afwijkingen kunnen opgespoord worden. Deze test wordt meestal rond de 12 weken afgenomen en is mogelijk vanaf de 10eweek. De uitslag hiervan heb je in België inclusief het geslacht ongeveer 4 werkdagen later. Hiervoor betaal je slechts €8,68. In Nederland is dit helaas nog €175 en heb je de resultaten ongeveer 10 werkdagen later zonder het geslacht. En dit vind ik zelf een behoorlijk bedrag.

Ook heb ik het gevoel dat er in Nederland een veel groter taboe rust op de NIPT. In België wordt er eigenlijk zelfs niet meer gevraagd of je het wel wilt doen. Je wordt ingelicht over wat het inhoudt, krijgt formulieren mee die je moet invullen tegen je volgende afspraak en dat was het dan. Terwijl het in Nederland echt een hele belangrijke beslissing is of je het wel of niet laat doen. Logisch natuurlijk als je het kostenplaatje ervan ziet.

zwanger, belgië, nederland, verschil

Overtijd

Overtijd gaan is iets wat in België meer een “magje” is dan een “moetje”. Ik mag bijvoorbeeld vanaf 2 dagen overtijd kiezen van de gynaecoloog of ik wil doorlopen of ingeleid worden. De maximumperiode ligt bij mijn gynaecoloog sowieso op een week. Daarna is het geen magje meer, maar een je-moet-ingeleid-worden. En dit is vrijwel voor elke Belgische gynaecoloog hetzelfde. In Nederland word je echt niet zomaar ingeleid en moet je vaak tot 42 of zelfs 43 weken doorlopen voor ze inleiden.

Bevallen

De bevalling is de mijlpaal waarmee je de bijzondere periode van een zwangerschap afsluit en waar velen op het einde zelfs naar uitkijken. Want ja, de laatste loodjes zijn het zwaarst. En die bevalling is dan ook precies datgene waar voor mij HET grote verschil zit. Waar het in Nederland doodnormaal is om thuis te bevallen, is dit absoluut niet het geval. Ik moet zelfs eerlijk bekennen dat ik helemaal niemand ken (in België), zelfs niet via via die thuis is bevallen. Dat wordt hier gewoonweg niet gedaan. Moest je dat nou persé willen zal dat vast wel kunnen maar het is zoiets ongewoons dat ik er in ieder geval nog nooit van heb gehoord.

Naar het ziekenhuis ga je ook al vrij snel nadat je voelt dat je bevalling is begonnen. Wij wonen zelf 40 minuten bij ons gekozen ziekenhuis vandaan. Dus ik vind dat helemaal prima aangezien de auto me niet de meest aangename plek lijkt om die weeën weg te puffen. Nog een leuk weetje; 95% van de Belgische vrouwen kiest ervoor om met een ruggenprik te bevallen of zoals we het hier zeggen; een epidurale. Zodra je in het ziekenhuis aankomt wordt er trouwens gelijk een infuus geprikt waarlangs al vocht en een lichtere vorm van pijnstilling kan worden toegediend. Alles om het zo “fijn” mogelijk te laten verlopen dus.

Zolang je (om het in het Vlaams te zeggen) nog niet in actieve arbeid bent wordt je begeleid door vroedvrouwen. Zij houden de gynaecoloog op de hoogte en informeren hem/haar wanneer het tijd wordt om naar het ziekenhuis te komen. De gynaecoloog is dus aanwezig vanaf dat je begint te persen, net zoals de kinderarts. Zodat je kindje in de beste medische omstandigheden ter wereld kan komen.

Poliklinisch bevallen

 Nu zal je vast denken; oké maar in Nederland bevallen toch ook een heleboel mensen in het ziekenhuis? Ja dat klopt, maar dat is steeds op poliklinische basis. Kortweg gezegd, een dagje shoppen duurt bij mij nog langer dan de tijd die een vrouw inclusief bevalling en prenatale zorg in het ziekenhuis doorbrengt. In België zijn het aantal “ligdagen” de laatste jaren stevig terug geschroefd maar vandaag de dag blijf je 3 nachten na de dag dat je bevallen bent in het ziekenhuis bij een gewone bevalling en 6 nachten bij een keizersnede.

Dit kan voor sommigen als horror klinken maar ik vind het bijna hemel op aarde om nog een paar dagen ondersteund te worden door vroedvrouwen, kinderartsen en de gynaecoloog zelf. De kamers waarop je ligt lijken ook steeds meer op hotelkamers. Zo hebben wij zelfs ons eigen keukentje, apart slaaphokje (in glas) voor de baby, een eigen badkamer en zelfs een apart bed voor mijn lieftallige man die die periode ook in het ziekenhuis blijft overnachten. Niets ongezelligs aan dus.

De periode dat je in het ziekenhuis ligt is het ook de gewoonte dat de familie en dichtstbijzijnde vrienden een bezoekje komen brengen tijdens de bezoekuren. Zo krijg je nadien niet thuis elke dag nog weken aan een stuk mensen over de vloer, maar heb je de belangrijkste personen eigenlijk al gehad. De rest van de mensen wachten meestal tot het kraamfeest.

Bevallen, en nu?

In een volgende blog vertel ik over de verschillen na de bevalling. Want ja die zijn er ook nog. Die bespaar ik jullie voor vandaag en daar kom ik volgende week maandag op terug. Het moet namelijk wel een beetje leuk blijven he? Ik ben benieuwd; wat vindt jij nou het meest bizarre verschil?

Ik heb zoveel mogelijk proberen op te lijsten, maar er zullen vast en zeker wel nog dingen zijn die ik over het hoofd heb gezien. Weet jij er nog een paar? Laat het dan zeker hieronder weten in de reacties.

 Deze blog is zo algemeen mogelijk geschreven waardoor het kan zijn dat sommige topics niet voor iedereen van toepassing zijn.

Veel liefs, Joandi Loes

 

Liefs, Joandi Loes

Delen via

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Rose schreef:

  Sinds ik meer Nederlandse blogs lees, vielen mij deze verschillen ook heel erg op, fijn om het eens opgelijst te zien. Vooral het aantal thuisbevallingen en de kraamhulp (waarschijnlijk voor je volgende artikel) vind ik erg opmerkelijk. Maar wist je dat er in België zelfs een aanzienlijk verschil is per provincie/ziekenhuis? Zo hebben mijn schoonzus en ik (Brussel, Antwerpen en Limburg) telkens een heel andere ervaring gehad.

  • Joandi Loes Tholen schreef:

   Hi Rose

   Dankjewel voor je leuke reactie. Op de kraamhulp kom ik inderdaad in de volgende blog terug.
   Er is inderdaad een aanzienlijk verschil. Zo heb ik heel bewust gekozen voor het ene ziekenhuis ten opzichte van het andere omwille van de zorg en het aantal ligdagen. Ik heb het daarom zo algemeen mogelijk proberen aan te pakken omdat het geen doen is om regio per regio en dan ook nog eens ziekenhuis per ziekenhuis te bespreken.
   Neem zeker volgende week nog een kijkje als de vervolgblog op maandag uit komt.

   Liefs, Joandi Loes

  • Imke den Hartog schreef:

   Hallo, erg leuk om te lezen en wil toch graag laten weten dat
   ik ben drie keer thuis bevallen waarvan de eerste twee keer in NL en van mijn derde dochtertje ben ik ook thuis bevallen in België! Ik heb drie keer hele mooie en dierbare ervaringen meegemaakt. Dus het komt wel voor dat iemand in België thuis bevalt. Maar wie weet ben ik wel de enige!

 2. Deb schreef:

  Dit is idd al een behoorlijk verschil. Ik ben zelf Nederlandse en het klopt wel allemaal wat je zei. Hoelang is het verlof eigenlijk in België?

  • Joandi Loes Tholen schreef:

   Hi Deb

   Dankjewel voor je reactie.
   Hier kom ik in de volgende blog op terug die maandag online gaat.
   Maar om een tipje van de sluier op te lichten, minder lang als Nederland.

   Liefs, Joandi Loes

 3. Anna schreef:

  In Belgie worden baby’s geboren na een termijn van 26 weken pas actief behandeld in Nederland is dit 24 weken.

  • Joandi Loes Tholen schreef:

   Hey Anna

   Dankjewel voor je reactie. Dit is al een tijdje voor België en Nederland allebei 24 weken.
   Dit weet ik nu zelf uit ondervinden toen onze dochter zich een paar weken geleden al wilde aankondigen dat dit (nog niet zo lang) nu ook in België 24 weken is.

   Liefs, Joandi Loes

 4. Carola schreef:

  Hi Joandi Loes,

  Wat een leuke blog en wat een verschillen. Ik heb een succesvolle webshop met klanten in NL en België. ik denk dat zelfs 30% uit België komt en ik wist deze verschillen gewoon niet. Ik zou de verschillen met een link naar je blog graag willen delen op onze FB pagina. Vind je dat leuk?
  @hipenmamabox is de pagina!

  ik hoor het graag van je!
  Liefs,
  Carola

  • Joandi Loes Tholen schreef:

   Hi Carola

   Dankje voor je reactie. Wat ontzettend leuk dat jullie mijn artikel willen delen.
   Dit zou ik heel erg leuk vinden!

   Liefs, Joandi Loes

 5. Nathalie schreef:

  Als Nederlandse ben ik samen met een Belg en is onze dochter geboren in oktober 2018, heel veel van deze verschillen heb ik dus zelf ook ervaren. Echter heeft mij. Gynaecoloog me toch nog 11 dagen overtijd laten lopen!

  • Joandi Loes Tholen schreef:

   Hey Nathalie

   Dankjewel voor je reactie. Wauw dat is behoorlijk lang.
   Ik moet eerlijk zeggen dat ik heb geprobeerd het meest algemene op te schrijven.
   Het scheelt namelijk van regio tot regio en van ziekenhuis tot ziekenhuis.
   Ik heb daarom datgene genomen wat door de meeste artsen wordt geadviseerd.

   Groetjes, Joandi Loes

 6. Annelors schreef:

  Wat leuk! Het lijkt wel of ik dit blogbericht zelf heb geschreven, maar mijn man en ik zijn Belgen die over de grens zijn komen wonen. Onze dochters zijn wel ik België geboren, maar ook wij hebben al deze verschillen opgemerkt! Desondanks heeft mijn Geneycoloog mij wel aardig overtijd laten gaan, en dat was wel een magje! Veel geneycologen in België zijn nog steeds voorstander van natuurlijk bevallen en niet in te leiden! 😉
  Leuke blog, benieuwd naar de volgende!

  • Joandi Loes Tholen schreef:

   Hey Annelors

   Dankjewel voor je reactie.
   Wat tof dat je dit zelf ook aan de lijve hebt ondervonden.
   Leuk dat je maandag nog even terug een kijkje komt nemen.

   Alvast een fijn weekend!
   Veel liefs, Joandi Loes

 7. Anke schreef:

  Hey,

  In België kan je je ook door een vroedvrouw laten begeleiden en met haar thuis bevallen of met haar ziekenhuis(let op niet elk ziekenhuis laat dit toe) Je hebt dan een 3 tal echo’s en een Nipt-test in het ziekenhuis. De bezoeken bij de gynaecoloog zijn ook veel goedkoper in het ziekenhuis dan bij de gynaecoloog privé. De bezoeken bij de vroedvrouw worden terugbetaald door het ziekenfonds.
  Groetjes Anke

 8. Tamara schreef:

  Ik ben van belgië en ben al 2 keer thuis bevallen en nu zwanger van m’n vijfde kindje dat ook thuis zal geboren worden. Mijn tweeling is in het ziekenhuis geboren omdat twins niet thuis mogen geboren worden in België (Nederland mag dit dan weer wel).
  Het komt mss nog niet zo vaak voor maar ik ken toch heel wat mensen die thuis bevallen

Social Media

Copyright 2021 HMLRK

algemene voorwaarden