Een paar vraagjes aan Nikita van MOOMU

Mama Ryk

Categorie:

Een tijdje geleden bezocht ik de We Are Pregnant-beurs in Utrecht. Daar had ik een heel inspirerend gesprek met Nikita, de bedenker van MOOMU. Een duurzaam aankleedkussen met een uniek design. En zoals jullie al wel weten ben ik een groot voorstander van ecologische en economische verantwoorde items dus ik vind dit een merk dat jullie niet mogen missen. Zelf heb ik ondertussen ook zo’n mooi kussen dus zodra onze kleine meid geboren is, kan ik ook nog eens mijn eigen ervaringen met jullie delen! Maar voor nu, even eerst, dit vragenuurtje.

Zou je wat over jezelf kunnen vertellen?

Ik ben Nikita, 32 jaar oud, de vrouw van Ralph en moeder van 2 kinderen, James (2) en Felix (0). Daarnaast ben ik de bonusmoeder van Floris (9). We wonen nu ruim een jaar in Bussum. Daarvoor woonde we 3,5 jaar in New York en weer daarvoor een lange tijd in Amsterdam. De mensen en de drukte van de stad mis ik, maar de ruimte en het groen vind ik ook heerlijk. Ik heb een achtergrond in marketing bij o.a. merken als Heineken en Rituals. Ruim 2 jaar geleden heb ik mijn baan als marketing manager bij Rituals in New York opgezegd om voor mezelf te beginnen, een jarenlange droom.

Hoe ben je op het idee gekomen van MOOMU?

Toen Ralph z’n eerste zoontje werd geboren verbaasde hij zich dat er maar zo weinig keuze was in aankleedkussens. Terwijl je zo’n kussen voor een lange tijd, meerdere keren per dag gebruikt. Nadat wij bij elkaar kwamen en onder het genot van een wijntje zaten te dromen over ondernemen, hadden we het hier vaak over. Het moet toch anders kunnen dachten we. Veiliger, duurzamer en mooier was de gedachte. Zelf heb ik tijdens mijn studie altijd op een kinderdagverblijf gewerkt en mijn moeder werkt al haar hele leven met kinderen. Ook daaruit putte ik dus inspiratie. Een tijdje heb ik het naast mijn werk geprobeerd te starten, maar we hadden allebei drukke banen dus het kwam niet van de grond.

Destijds woonden we in New York en toen ik zwanger werd van James dacht ik; ik zie het niet voor me om allebei 5 dagen in de week te werken en m’n kindje naar de opvang te brengen. Ik had daar geen familie wonen, dus opvang van opa’s of oma’s was niet mogelijk. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mijn baan opgezegd. Een hele luxe natuurlijk dat dit financieel kon. Mijn zwangerschap en het jaar daarna heb ik gebruikt om het hele idee uit te werken en ontwikkelen. Dat kostte veel tijd want ik wilde het namelijk ook verantwoord produceren. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Met veel hulp van mensen waarmee ik in het verleden had gewerkt is het uiteindelijk gelukt het aankleedkussen te produceren. Ik lanceerde MOOMU in januari ’18. We bestaan nu dus precies een jaar!

Waarom de naam MOOMU?

Ik wilde een naam die bekend en vrolijk klonk en ook een naam die origineel was en online nog beschikbaar (ja ook belangrijk 🙂 ). In New York noemde alle Amerikaanse moeders hun kleine baby’s liefkozend munchkin’s,  MOOMU staat voor MOther Of MUnchkin’s. Niet een heel spannend verhaal he, haha.

Wie is jouw grootste rolmodel? Of wie inspireert jou?

Ik heb geen echt rolmodel, maar authentieke mensen die zichzelf durven zijn en hun dromen achterna durven gaan inspireren mij. Dat kan iemand zijn uit de buurt die ervoor heeft gekozen 100% moeder te zijn omdat ze zich daar gelukkig door voelt. Of juist iemand die zakelijk succesvol is doordat hij of zij voor zijn of haar dromen heeft durven kiezen en daar heel hard voor heeft gewerkt. Maar het kan bijvoorbeeld ook een bekend iemand als Michele Obama zijn.

Ik kom dagelijks inspirerende mensen tegen. De verhalen achter personen, die inspireren me. Waarom mensen keuzes maken, hoe ze in het leven staan. daar krijg ik zoveel energie van. Door mijn werk met MOOMU ontmoet ik veel andere ondernemende moeders. Ik vind het mooi en inspirerend om te horen hoe zij het leven met een eigen bedrijf combineren met het gezin.

Vanwaar de keuze om een ecologisch en duurzaam bedrijf op te starten?

Toen ik in New York ging wonen merkte ik dat de mensen en bedrijven daar al veel meer bezig waren met duurzaam en verantwoord leven en ondernemen. Het eten, de producten die ze kochten. Ze wilden precies weten wat erin zat en of het verantwoord was. Daardoor ging ik het zelf ook steeds belangrijker vinden. Helemaal toen ik zelf moeder werd. Je wilt immers het beste voor je kinderen en hoopt dan ook dat ze kunnen opgroeien in een gezonde en veilige wereld. Het voelde voor mij krom als ik een product voor kleine baby’tjes ging ontwikkelen en daarmee de planeet waarop zij moeten opgroeien zou beschadigen. Daarnaast vond ik het belangrijk dat ik 100% achter mijn product kon staan. En dat kan ik alleen als het verantwoord is geproduceerd.

Ik ben dan ook ontzettend blij met de samenwerking die ik heb voor mijn hoezen. Deze worden gemaakt door arme moeders in Zuid-Afrika en vluchtelingen in Nederland, die zo op een eerlijke wijze geld kunnen verdienen voor zichzelf en hun gezin.

Waar wil je graag dat MOOMU om bekend staat?

Ik hoop dat mensen inzien dat je een aankleedkussen heel vaak gebruikt en het daarom fijn en belangrijk is om voor een duurder kussen als MOOMU te kiezen. Een kussen die een stuk veiliger, duurzamer en 100% gifvrij is. Daarnaast lijkt het misschien iets kleins, maar doordat je door de schuine rugligging je kindje beter kan aankijken en daarmee meer interactie hebt, wordt het verschonen zoveel leuker. Een luier verschonen is voor mij een van mijn favoriete momenten op de dag (wie had dat gedacht haha). Ik heb de leukste gesprekken met mijn tweejarige en ik krijg de liefste lachjes van m’n baby. Zo gezellig. Ik hoop dat MOOMU bekend staat als een veiliger, comfortabeler en eerlijker/verantwoord kussen die ook nog eens mooi staat in je babykamer. En voor ouders die een kindje hebben met reflux is het kussen echt een uitkomst.

Hoelang heeft het geduurd om MOOMU te creëren?

Ik heb het al kort genoemd maar de productie van MOOMU was niet makkelijk. Ik had geen achtergrond in productontwikkeling dus het vinden van de juiste fabriek, materialen en het juiste design was een behoorlijke uitdaging. Ook omdat ik geen grote zak met geld had. Gelukkig hebben heel veel lieve mensen mij geholpen op deze reis. Uiteindelijk heeft het zo’n 2 jaar geduurd voordat het perfecte prototype er lag. Ik ben van origine een beetje ongeduldig, dus het heeft me aardig op de proef gesteld. Maar het was het waard. Ik vind ondernemen ontzettend leuk. Heerlijk om nu alles zelf te kunnen bepalen en ik kan hier ook mijn hele creatieve kant in kwijt. Met name dat laatste miste ik in mijn functies als marketeer.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Ik hoop nog veel meer fijne producten te kunnen ontwikkelen voor MOOMU en dat het over vijf jaar een gevestigd merk is dat elke ouder van een kleine baby in huis heeft. Daarnaast hoop ik dat ik een fijn gezinsleven heb en we veel kunnen reizen en genieten van de mooie dingen in het leven met elkaar.

Waar kunnen we meer van MOOMU zien? (website, sociale media kanalen, …)

Het hele verhaal van MOOMU kun je lezen op onze website en je kan ons volgen via Instagram @moomu_amsterdam. Heb je een vraag of wil je ons spreken dan kan je altijd een mailtje sturen naar hello@moomu.com .

Voor alle lezers van deze blog hebben we nog een leuke aanbieding, zo krijg je 15% korting op je bestelling met de code: Joandi15.

Vind jij het vragenuurtje ook een leuke rubriek? Lees dan zeker ook de vorige edities. Indien je nog suggesties hebt voor mensen die ik absoluut moet interviewen, dan hoor ik dat graag.

Liefs, Joandi Loes

Delen via

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. kiki hasselton schreef:

  goed om ecologisch en duurzaam bezig te zijn! Dat vind ik altijd erg belangrijk. succes!!

 2. Sherry schreef:

  Wat een leuke vragenuurtje. Werken bij de Rituals lijkt me ook erg leuk. Maar geluk staat altijd voorop!

 3. Nadia schreef:

  Wat mooi! Wat fijn dat hij duurzaam is, daar houd ik zeker van de laatste tijd! Mocht ik ooit nog één nodig hebben, zou ik deze zeker overwegen.

 4. tamara schreef:

  Wat een prachtig meubelstuk zeg. Ik ken de beurs trouwens niet eens ben wel naar de in de wolken beurs geweest en als ik het red wil ik nog naar de 9 maanden beurs

 5. Danielle schreef:

  Wat supermooi! Ik ben ook steeds meer into duurzaamheid, is zo belangrijk!

Social Media

Copyright 2021 HMLRK

algemene voorwaarden