Hoe maak je een badkamermeubel?

Woon Ryk

Categorie:

Toen ik voor ons nieuwbouwhuis op zoek ging naar een badkamermeubel wist ik al snel wat ik wilde. Namelijk een eikenhouten meubel met dubbele wasbakken. Iets dat ver boven ons budget lag. Omdat ik met minder geen genoegen neem gingen we zelf aan de slag. Want zo’n badkamermeubel maken kan toch niet zo moeilijk zijn? Of toch wel? Het is zeker geen klus voor de beginnende klusser, maar met een beetje creativiteit kom je al een heel eind. 

Het resultaat is misschien niet perfect, want we zijn geen meubelmakers, maar het is zeker een resultaat om trots op te zijn als ik alle reacties op Instagram mag geloven. Dus hier is ie dan eindelijk, de veel aangevraagde en langverwachte werkbeschrijving van ons badkamermeubel. 

 

Kleine kanttekening: misschien kan het maken van dit meubel wel op een veel gemakkelijkere manier, maar dit is een zelfbedachte creatie, doe ermee wat je wil 😉 . 

Wat heb je nodig? 

 • Geduld, heel veel geduld 
 • Goedkoop plaathout (bijv. vuren of grenen) 
 • Eikenhout 
 • Schroeven 
 • Softclose ladegeleiders 
 • Cirkel- en decoupeerzaag  
 • Rolmaat 
 • Waterafstotende lak 
 • Verfroller en kwast

Stap 1

Wij hebben eerst van goedkoop plaatmateriaal een open kistje gemaakt. Deze gaan we bij stap 3 bekleden met het eikenhout. Voor het kistje neem je de breedte en hoogte van je uiteindelijke meubel minus de dikte van het hout waarmee je het meubel gaat bekleden.  

Voor de diepte trek je 2 cm van de uiteindelijke diepte af.  

Wanneer je de vier planken op maat hebt gezaagd, schroef je deze aan de kopse kanten aan elkaar vast. Zodat er een open vierkant ontstaat. 

 

Stap 2

Nu je kistje klaar is, gaan we het bekleden met het eikenhout.  

Zaag vier eikenhouten planken op de juiste buitenmaat. Monteer het eikenhout vervolgens rond het goedkope hout door deze vanuit de binnenzijde vast te schroeven. Op deze manier zie je geen schroefgaten aan de buitenzijde. 

 Het eikenhout is als het goed is 2 cm dieper dan het binnenste kistje. Dit hoort zo, zo zie je vanaf de buitenkant alleen het mooie eikenhout en geen randje van het goedkope hout. 

 De basis is nu klaar. 

 

Stap 3

Nu zijn we aangekomen bij de lades. Ook deze maak je van het goedkope plaathout.  

Meet de ruimte die je overhoudt aan de binnenzijde van je meubel, zowel de breedte als de hoogte.  

Om de breedte van de lade te bepalen, trek je van de totale breedte van de binnenzijde, twee keer de dikte van je goedkope hout en twee keer de dikte van je ladegeleiders af. De maat die je overhoudt, is de breedte van je lade.  

Om de hoogte van de lade te bepalen meet je de totale hoogte van de binnenzijde van je meubel en dat deel je door twee. De maat die je dan overhoudt is de maat waar je lade tussen moet passen. Hier kun je gemakkelijk zo’n vier centimeter vanaf trekken. Dan heb je de totale hoogte van je binnenlade.  

 Voor de diepte geldt eigenlijk hetzelfde. Meet de totale diepte aan de binnenzijde (inclusief het uitstekende deel eikenhout). Trek hier de dikte van je goedkope hout plus de dikte van je eikenhout plus 2 centimeter speling (voor aan de achterzijde) vanaf.  

 Als het goed is heb je nu alle maten van je lade en kun je deze in elkaar gaan zetten

 

Stap 4

De lades zijn nu klaar. Vervolgens gaan we twee planken van het eikenhout op maat zagen om de lades mee te bekleden. Wanneer je de totale hoogte meet van je meubel, gemeten vanaf het eikenhout aan de binnenzijde en dat door twee deelt, heb je de totale hoogte van de twee fronten. Mocht je er net zoals wij geen greepjes op willen dan is het handig om twee centimeter van iedere front af te trekken zodat je hand tussen de lades past. 

 

Stap 5

Bevestig de ladefronten en meet waar de ladegeleiders moeten komen. Als je dit hebt opgemeten kun je de geleiders vastschroeven. Dit was bij ons nog wel even een klusje. Maar met een beetje geduld en goed meten is het goed te doen.

 

Stap 6

Voilà, het moeilijkste gedeelte zit erop. Nu kun je het badkamermeubel licht schuren en aflakken met een waterafstotende lak. Ik heb voor ons badkamermeubel een mengsel gemaakt van blanke lak en whitewash. Er zitten twee lagen van het mengsel op en een derde en laatste laag met alleen de blanke lak. Let op dat je het meubel tussen de verschillende laklagen goed laat dragen en voor iedere nieuwe laklaag weer opnieuw licht opschuurt.  

 

Mocht je na het lezen van de beschrijving nog vragen hebben, stel ze hieronder of laat een berichtje achter op Instagram 

 Heel veel succes met het maken van je eigen badkamermeubel. Vergeet vooral niet het resultaat te delen met #Hemelrykbadkamermeubel. Mocht dit nou net iets te moeilijk zijn, bekijk dan eens de andere creatieve zelfmaakideeën 

 

Liefs, Chantal  

Liefs, Joandi Loes

Delen via

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. nicole schreef:

  Ik vind het heel mooi geworden! Mooi opgelost op deze manier. Ik vind het echt een leuk badkamermeubel geworden.

 2. Dyonne Bakker schreef:

  Wat een gave badkamermeubel! Zo mooi en echt mijn stijl. Ik zal mijn vriend ook even lief aankijken haha

 3. Fleur schreef:

  Heel mooi en ook lekker veel opbergruimte. Dat mis ik echt in onze badkamer

 4. Anouk schreef:

  Wat een mooi resultaat! Vind het er echt tof uitzien. Knap hoor ik zou dat zelf niet kunnen.

 5. Sanne schreef:

  Wow dat is echt een prachtig meubel. Echt mooi gedaan hoor. Ik ben helaas niet zo handig.

 6. Sherry schreef:

  Wat een mooie eindresultaat. Ik kan wel tekenen maar maken gaat me vaak niet goed af. Ik ben zelf onhandig. Ik kijk anderen heel lief aan om iets te doen.
  Mooie meubelstuk.

  • Chantal de Bie schreef:

   Dankjewel Sherry. Als jij het nou eens uitwerkt in een mooie tekening, kun je misschien iemand anders lief aankijken om het uit te werken 😉

 7. Marsha schreef:

  Wow echt super knap gedaan zeg! Dat moet je aan mij echt niet overlaten haha

 8. Layla schreef:

  Gaaf! Wat een mooie badkamer meubel. Zelf gemaakt is altijd origineel

 9. Corinne schreef:

  Wauw, stoer meubel, daar hou ik wel van! Mooi design.

 10. Carola schreef:

  Op welke hoogte hebben jullie de meubel opgehangen?

 11. F schreef:

  Mooi! Ben wel benieuwd wat dit meubel dan aan materiaal heeft gekost! Kun je daar een schatting van maken?

  • Chantal schreef:

   De eikenhouten panelen waren het duurst € 200,- totaal en de rails voor de lades €50 dacht ik. Dus alles bij elkaar zo’n € 300,-

 12. raf schreef:

  Heel knap! Heb je ook afmetingen? Welk plaatmateriaal heb je gebruikt? Kan je een kijkje in de kast laten zien?

 13. Bart Cramers schreef:

  Hoe heb je gedaan met de afvoer van de wasbak?

  Is er ook een foto van binnenkant de la?

  • Chantal schreef:

   Hi Bart,

   Ik heb helaas geen foto van de binnenkant. Maar de afvoer en binnenkant zijn zoals bijna ieder standaard badmeubel. Dus de bovenste lade heeft 2 inhammen voor de afvoer. In het bovenblad zit in het midden van de wasbak een gat, via dit gat is de afvoer aangesloten.

   Groet,
   Chantal

 14. melissa schreef:

  Ik ben ook heel benieuwd naar het antwoord op de laatste 2 vragen, als je dit nog leest! 🙂

 15. Chantal schreef:

  Hi Melissa,

  Zie mijn reactie hierboven.

  Groetjes,
  Chantal

 16. Solita Deckers schreef:

  Hoi chantal!

  Wat een mooi meubel, waar heb je het hout vandaag?

  Groetjes!

Social Media

Copyright 2021 HMLRK

algemene voorwaarden