How to: (eiken)houten vloer wit verven

door Alice Vanduijvenvoorde

Degenen die mij al volgen op instagram konden er bijna niet omheen; Onze eens zo donkere houten vloer is nu: WIT. Het was bloed, zweet en tranen maar het eindresultaat is het zó ontzettend waard, ik ben dol verliefd op onze ‘nieuwe’ vloer.

Voor ik aan deze klus begon verklaarden veel mensen me voor gek; “Een witte vloer met een peuter.. Ben je wel wijs??”  of   “Een witte vloer? Maar daar zie je alles op!”

Ja dat klopt.. maar ach, ik zie het maar als een extra stimulans om wat meer te stofzuigen en te dweilen en daarbij wegen voor mij de nadelen zeker niet op tegen de voordelen. Want een witte vloer …

 • is de ideale basis voor je huis, ieder kleurtje dat je dan toevoegt springt er extra uit.
 • laat ieder huis zoveel groter en lichter ogen.
 • is meteen een eye-catcher als je een ruimte binnen komt.
 • past bij heel veel stylen dus zo kun je nog vaker wisselen van interieur!
 • oogt schoon en fris (nou ja, dan moet je hem natuurlijk wel schoon houden 😉 )

Vandaag ga ik jullie uitleggen hoe ik onze vloer wit heb gekregen. Dit is niet dé manier want er zijn vast heel wat meer manieren om een mooie witte vloer te krijgen en als je het door een professional kunt laten doen is dat natuurlijk helemaal geweldig maar daar hadden wij geen budget voor en daarbij vond ik het ook wel een uitdaging om dit zelf aan te pakken, ik ben namelijk gek op klussen!

Werkwijze

Benodigdheden

 • stofzuiger
 • dweil en emmer
 • ontvetmiddel; St. Marc.
 • verlengsnoer (voor de schuurmachine)
 • schuurmachine
 • eventueel kleine handschuurmachine
 • schuurpapier
 • veiligheidsbril
 • stofmasker
 • primer
 • goede slijtvaste lak
 • 2 verfbakken
 • 2 grote (parketverf)rollers (probeer rollers te kiezen die ongeveer net zo groot zijn als de breedte van je plank of laat je adviseren)
 • telescoopstok
 • 2 kleine platte kwasten
 • 2 kleine rollers

 

 

 

Stap 1: Voorbereiding

 • Zorg dat de ruimte leeg is en haal de gordijnen er af.
 • Stofzuig de vloer grondig en dweil de vloer hierna met het ontvetmiddel St. Marc (Verhouding: 1 : 5.)
 • Dweil de vloer hierna nog een keer met alleen warm water.

Stap 2: Schuren

Als je het schuren zelf niet ziet zitten kun je dit ook laten doen door een professioneel bedrijf. Dit scheelt ook nog eens veel tijd maar heb je hier geen geld voor (over) of ben je een echte bikkel dan doe je het gewoon zelf! Een schuurmachine kun je gewoon huren bij de bouwmarkt of ander verhuurbedrijf.

Welk schuurmachine je nodig hebt ligt er echt aan hoe je vloer nu is; Is hij donker? Zit er nog een andere – of olie laag op?

 • Je kunt een echte parketschuurmachine huren maar deze zijn erg zwaar en hier heb je eigenlijk wel ervaring voor nodig.
 • Boen- schuurmachine, deze schuurmachine is perfect voor het LICHT opschuren van je houten vloer en zou je dus kunnen gebruiken als het niet heel grondig hoeft maar ook deze machine is zwaar en wat moeizamer in gebruik omdat hij roteert. Deze is ook niet handig als de vloer, net als onze, holle en bolle planken heeft.

Ik koos zelf voor een bandschuurmachine, dit kost waarschijnlijk iets meer tijd en is hard werken maar je krijgt wel elke plank netjes kaal en omdat deze niet zo groot is is hij ook vrij makkelijk in gebruik. Het is belangrijk om van grof naar fijn te schuren. Ik begon met de bandschuurmachine met een band van 80 en eindigde met 120. 

Tip 1: Huur een schuurmachine met een stofzak eraan, dit scheelt enorm veel stof in huis.

Tip 2: Gebruik kniebeschermers, als je niet net als ik open en gekneusde knieën wil hebben na een dag op je knieën schuren.

 

 

Bij geen van bovenstaande schuurmachine’s kom je goed bij de randen en/of plinten, hier kun je dus eventueel een klein formaat handschuurmachine voor gebruiken of gewoon met de hand met een grof schuurpapier schuren, dat laatste heb ik gedaan.

 • Als je klaar bent met schuren is het heel belangrijk dat je de vloer grondig veegt en stofzuigt.
 • Dweil de vloer hierna weer met ontvetter, en hierna nog een keer met alleen water.
 • Vergeet hierbij niet de naden en eventueel plinten!
 • Als de vloer goed(!) droog is kun je doorgaan naar stap 3.

 

 

Stap 3 Primer

Waarom is het nu zo belangrijk om een primer te gebruiken? Nou; Een primer zorgt voor een betere dekking en hechting van de laklaag.

Voor de primer en lak ben ik naar een verfspeciaalzaak gegaan omdat ik het heel belangrijk vond om een goede kras en slijtvaste lak te hebben. Aangezien ik hier zelf maar weinig verstand van heb, vond ik het erg prettig dat zij mij daar precies konden vertellen wat ik nodig had en hoe ik het moest doen.

Als primer werd mij deze aangeraden:

 

 

De primer kun je gewoon staand aanbrengen door je roller aan een telescoopstok te doen, wel zo fijn na dat schuren op de knieën..

 • Roer de primer goed door met het roerhoutje
 • Begin in een hoek en werk langzaam naar de deur/uitgang toe.
 • De randjes (en eventuele plinten) in de hoek waar je begint doe je eerst met een kwast en/of kleine roller.
 • Breng de primer daarna royaal aan op de rest van de vloer, plank voor plank voor het beste en meest egale resulaat.  Verf met de houtnerf mee!

Primer moet meestal minimaal 5u drogen voor je hem over kunt verven maar ik heb zelf ongeveer 12u gewacht.

Tip: Verven kun je het beste doen bij goed daglicht!

De vloer na de primer

 

 

Stap 4: De laklaag

Voordat je de laklaag aanbrengt is het slim om de vloer nog eens licht (met de hand of een lichte handschuurmachine met een hele fijne korrel) op te schuren, dit hoeft niet heel nauwkeurig maar is wel beter voor de hechting van je laklaag. Maak daarna de vloer weer goed(!) stofvrij.

Ik heb dus een goede slijt en krasvaste parketlak gekocht bij de verfspeciaalzaak, deze konden ze mengen in bijna iedere kleur. Ik heb gekozen voor de kleur ‘signaal wit’, dit is niet dat hele oogverblindende wit maar ietsje warmer/neigt wat meer naar grijs.

Het is nog steeds heel erg wit maar niet zo wit dat het pijn doet aan je ogen. Ik vind hem prachtig!


 

 

Bij de laklaag volg je eigenlijk weer dezelfde werkwijze als bij de primer. Zorg wel dat je hier een nieuwe of schone roller en kwast voor gebruikt. Deze lak moest ongeveer 8 uur drogen voor je er weer voorzichtig met sokken op kan lopen/ nog een laag op kan brengen.

Voor het beste resultaat heeft de vloer vaak een tweede laklaag nodig. Bij ons was dit zeker het geval omdat ik na de 1e laklaag nog een lichte gele waas er doorheen zag. De 2e laklaag heb ik na een dag aangebracht en toen was deze waas helemaal weg.

Verschil tussen laklaag 1 en 2.

 

 

Stap 5: Na het schilderen.

Na ca. 2 dagen drogen kun je weer heel voorzichtig met je sokken op de vloer lopen maar het is belangrijk dat je een week niet met schoenen op de vloer loopt of je meubels alweer terug zet, lak heeft namelijk minimaal een week nodig om goed uit te harden.

 

Na laklaag 2 in de keuken

 

 

Om af te sluiten zal ik nog een paar vragen beantwoorden die ik via Instagram kreeg:

Hoe lang duurt het?

Dit ligt helemaal aan de m2 die je moet doen. Doe je het alleen of samen? Hoeveel lagen lak de vloer nodig heeft? Schuur je de vloer zelf of geef je dit uit handen?

Maar hier mijn tijdsduur zodat je misschien een schatting kan maken;

Ik heb (alleen dus) 4 à 5 dagen over totaal ca. 50m2 vloer gedaan en ik heb alles zelf gedaan.

Wel heb ik het in 2 delen gedaan; de woonkamer het eerste weekend en 2 weken daarna de hal en keuken pas. Dit heb ik gedaan zodat we zo nog gewoon in huis konden leven.

Als je tijdelijk ergens anders kunt logeren of je hoeft alleen de woonkamer te doen is dit natuurlijk perfect en kun je het in één keer doen. Zeker als je net zo perfectionistisch en ongeduldig bent als ik en het het liefste meteen af wil hebben 😉

Wat zijn de kosten?
 • Het huren van een bandschuurmachine voor 1 dag kost tussen de 20,00 – 30,00EU. Deze had ik 1,5 dag nodig.
 • Dan moet je nog schuurbanden kopen deze zijn per stuk rond de 5,00EU, voor 50m2 heb ik er 6 gebruikt.
 • Voor de primer en lak (van beide 3 potten) was ik 300,00EU kwijt, moet ik er wel bij zeggen dat er een korting was van 25% op de lak.
 • Dan nog alle extra’s rond de 50,00- 75,00EU.

Totaal dus zo’n: 420,00 – 450,00EU.

 

Hopelijk heeft mijn blog je kunnen inspireren en je twijfels helemaal weggenomen.

Heb je toch nog twijfels of vragen? Dan mag je altijd een berichtje achterlaten onder dit blog of mij een berichtje sturen via mijn persoonlijke instagram @alice_vanduijvenvoorde

 

Veel liefs, Alice        -X-

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Misschien vind je dit ook leuk?

42 Reacties

nicole 7 september 2017 - 16:46

Ik vind het effect echt prachtig, maar ik schrik wel terug voor de grote hoeveelheid werk moet ik bekennen. Ik ben niet zo’n klusser en dit lijkt me best een rotklusje.

Reply
Alice 8 september 2017 - 12:49

Ah dankjewel! Haha ja het is echt veel werk maar het is het wel echt waard. Ik ben elke dag nog zo blij met onze vloer.

Reply
Eva 7 september 2017 - 16:49

Bij mij thuis hebben m’n ouders de vloer gewoon zo gelaten zoals hij was (dus niet wit gemaakt). Vind ik wel mooi eigenlijk. Máár, ik moet zeggen dat zo’n witte vloer ook wel gaaf is!

Reply
Alice 8 september 2017 - 12:50

Is ook zeker mooi!! Hebben wij ook een hele poos gehad maar nu was het tijd voor wat anders 😉

Reply
Tessa 7 september 2017 - 18:20

Zo hé, wat een klus! Maar de moeite waard want het resultaat is prachtig. Ik ben trouwens fan van Sikkens verf!

Reply
Alice 8 september 2017 - 12:51

Haha ja he! Maar was het waard hoor. Ja ik ook!

Reply
Blog &Beauty 7 september 2017 - 18:22

Ik vind de witte vloer erg mooi. Maar persoonlijk voor mijn stijl hou ik meer van de oude kleur. Maar jeetje wat een werk zeg.

Reply
Alice 8 september 2017 - 12:52

Ja dat kan natuurlijk ook! Was inderdaad veel werk maar ik ben nog elke dag zo blij dat ik het gedaan heb

Reply
Sofie 7 september 2017 - 20:55

Wauw, ik vind de witte kleur ontzettend mooi op de vloer! Het is alleen wel veel werk..

Reply
Alice 8 september 2017 - 12:52

Haha ja het is zeker veel werk maar echt, het is het waard!

Reply
Marijke 7 september 2017 - 21:19

Hoe lang duurt het? Pff je moet wel ff een week je huis uit. Zo lang drogen. Maar het resultaat mag er zijn

Reply
Alice 8 september 2017 - 12:55

Haha ja het is een flinke kus, wij hebben het in 2 delen gedaan en waren 4 5 daagjes bezig.

Reply
Fleur 8 september 2017 - 07:51

Klinkt inderdaad als een flinke klus, maar het resultaat is prachtig

Reply
Alice 8 september 2017 - 12:54

Dankjewel fleur!!

Reply
Beau Bewust 8 september 2017 - 11:26

Wauw wat een tof effect zeg. Ik vind een witte vloer zo gaaf! Wel een hoop werk zeg..

Reply
Alice 8 september 2017 - 12:54

Haha ja dat wel 😉

Reply
Joyce 8 september 2017 - 11:41

Supermooi! Ik hou van een witte vloer, prachtig.

Reply
Alice 8 september 2017 - 12:53

Dankjewel Joyce!!

Reply
Yalou 8 september 2017 - 12:16

Who wat een klus! Het ziet er wel echt heel mooi uit! En als je dit helemaal zelf hebt gedaan zal je de vloer de komende jaren alleen maar meer waarderen! (:

Reply
Alice 8 september 2017 - 12:53

Absoluut waar ja! En dankjewel 🙂

Reply
Ester 8 september 2017 - 14:24

Wauw, zo mooi! Al vind ik blank hout ook erg mooi, dus ik zou het gewoon zo durven laten :).
Hier moet de trap dringend geschuurd en geverfd worden. Zou dat ook met deze techniek kunnen?
En mag je dan ook 2 weken niet op de je trap lopen? 😀

Reply
Alice 13 september 2017 - 18:01

Ik denk het wel hoor!! Moet je eens bij een vefspeciaalzaak vragen, je hebt ook speciale trapverf. 🙂

Reply
Kevin 8 september 2017 - 15:16

Wow wat een flinke klus, maar vind het resultaat echt wel super tof geworden! Ben je niet bang dat het in de toekomst gaat slijten? Misschien geeft dat juist ook wel weer een tof effect.

Reply
Alice 13 september 2017 - 18:03

Dankje Kevin!! En ja dat zie ik nu soms al maar ik vind het effect idd juist wel leuk! Mocht het nou echt te erg worden over een paar jaar verf ik hem gewoon opnieuw. Gelukkig hou ik van verven haha 😉

Reply
Miss K 8 september 2017 - 18:32

Een heleboel werk, maar het resultaat mag er zijn denk ik! Je mag er trots op zijn. ziet er zo mooi uit!

Reply
Alice 13 september 2017 - 18:00

Wat lief!! Dankjewel

Reply
esther 8 september 2017 - 23:48

Heel erg mooi! Wij hebben ook een witte vloer, lekker koel in de zomer maar wel besmettelijk 😉

Reply
Alice 13 september 2017 - 17:59

Haha ja dat heb ik wel gemerkt, je blijft schoonmaken maar het is het zo waard hè..

Reply
Sandra 9 september 2017 - 16:21

Wat een werk! Respect hoor. Ik zou het zelf niet doen, want geen geduld en ik vind een houten vloer in houtkleur ook veel mooier. En dan ook nog donkerbruin… haha…

Reply
Alice 13 september 2017 - 17:59

Haha zo heeft iedereen zn eigen smaak toch 🙂 maar bedankt!!

Reply
Bouchra 11 september 2017 - 09:35

Wij hebben ook een witte houten vloer. Super mooi vinden wij het. Maar direct laten doen toen we hier kwamen wonen. Het is wel een klus maar het eindresultaat is prachtig!

Reply
Alice 13 september 2017 - 17:58

Wat leuk! Ik ben ook nog elke dag verliefd.

Reply
Janet 11 september 2017 - 19:01

Niet duur voor een geheel vernieuwde vloer maar wat een werk gaat erin zitten he.. respect dat je alles zelf hebt gedaan 🙂

Reply
Alice 13 september 2017 - 17:57

Nee dat vind ik ook! Meteen zo’n ander huis ook! Haha bedankt hoor

Reply
nicole 23 september 2017 - 11:00

Het lijkt mij een afschuwelijke klus, maar wel met een prachtig effect!

Reply
Alice 27 september 2017 - 16:20

Haha als je van klussen houd is het zo erg niet en dankjewel 🙂

Reply
Odette 28 september 2017 - 20:59

Wat is het mooi geworden!!

Ik lees dart veel mensen tegen het verven van een houten vloer opzien om het schuren. Om een hoop werk te besparen qua schuren, kun je ook schilderen met krijtvef. Hoef je niet te schuren. Droogt snel. Daarna met een goede matte glitsalak voor zwaar gebruik aflakken.

Reply
Alice 2 oktober 2017 - 14:51

Wat een goede tip odette! Dat scheelt vast veel!!

Reply
Linda Meester 30 september 2017 - 22:06

Oh my, wat een klus.
Wel en prachtig resultaat

Reply
Alice 2 oktober 2017 - 14:51

Haha dankjewel linda!

Reply
Steve 3 januari 2021 - 23:48

Nou mijn vriendin had er net over om onze houten vloer wit te verven.
Als ik lees wat veel werk het is heb ik mijn twijfels maar het resultaat wat jij heb gedaan is prachtig respect ervoor ik moet er even nog over na denken.

Reply
Elisabeth 23 januari 2021 - 18:54

Hi! Ik ga verhuizen en wil graag een witte vloer. Wat voor vloer hadden jullie eerst?

Reply

Laat een Reactie achter