Ikea hack? Deze 5 shops bieden een helpende hand

door Joandi Loes Tholen

Iedereen kent het wel; het liefst koop je dingen aan budget prijzen maar tegelijkertijd wil je liever niet dat je huis lijkt weggewandeld uit de nieuwste IKEA-catalogus. Ik zal eerlijk bekennen, ik vind daar niets mis mee want hey, ook ik ben een IKEA-fan. Al snap ik het idee erachter wel. Je wilt graag originaliteit uitstralen. Karakter en persoonlijkheid laten zien in je interieur. En veel mensen missen precies dat bij IKEA.

Waar dat aan ligt; geen idee. Want naar mijn gevoel is het niet omdat een stoel van een duur merk is zoals Hay, Muuto of Vitra dat het minder valt onder de categorie “iedereen heeft het” dan een “goedkope” IKEA-stoel. Juist bij IKEA heb je waanzinnig veel manieren om van jouw nieuwste aanwinst een uniek item te maken door een originele “hack”. En wat als ik jou kan vertellen dat de volgende 5 bedrijven er hun missie van maken precies daarbij te helpen?

Pretty Pegs

Ik begin deze opsomming met mijn persoonlijke favoriet. Een aantal jaar geleden leerde ik dit bedrijf kennen en ondanks dat ik nu geen items van hen in huis heb zal daar in het nieuwe huis zeker verandering in komen. Pretty Pegs maakt originele poten en deurknopjes voor de meeste van alle mogelijke IKEA-items. Bedden, banken, kasten en zelfs een poppenhuis tover je in de kortste keren om naar een unieke variant. Onlangs hebben ze aangekondigd vanaf begin februari ook een collectie deurfrontjes voor de Besta kasten uit te rollen. En nog veel leuker; afgelopen week lanceerden ze een collab collectie met de Zweedse Leder designer Ellinor Halling genaamd Braided & Wrapped.

Bemz

Stel een tijdje geleden kocht je een bank of een stoel of misschien wel een heel mooi kussen in een opwelling, maar wat blijkt nu? De kleur is toch net niet dat, de stof blijkt minder fijn dan gedacht of misschien liep er een pamperloze peuter rond die een plasje achterliet. Want ja potjestraining hoort er ook bij, toch? Dan is Bemz jouw nieuwe favoriete shop. Dit bedrijf maakt nieuwe covers in honderden verschillende stoffen en kleuren voor jouw IKEA bank, stoel, bed en nog zoveel meer. 1 Klik op de knop en een bestelling later en jouw bank ziet er weer uit als nieuw. En dan heb je het allerleukste nog niet gehoord; de stof- en kleurenstaaltjes zijn gratis.

O’verlays

Ben je op zoek naar juist dat extra vleugje luxe? Of hou je gewoon van grafische prints? Dan ben je bij O’verlays aan het juiste adres. Zij maken namelijk covers voor jouw kast, tafel en zelfs spiegel van IKEA. Het bedrijf werd opgericht nadat de eigenaars een aantal jaar geleden met een simpele pax kast omtoverden tot een kunstwerk met een houten paneel dat ze vonden op de vlooienmarkt. Ze zagen een gat in de markt en bouwden er een hele collectie rond. De materialen en technieken die ze nu gebruiken zijn een stuk verfijnder dan vroeger. Maar de basis van het merk blijft hetzelfde; een grafische touch als afwerking voor jouw IKEA-meubel.

Panyl

Dit bedrijf maakt het mogelijk voor mensen met een klein budget je aankoop DIY-gewijs te upgraden. Panyl maakt stickers die zelfs mensen met twee linkerhanden kunnen bevestigen op hun IKEA-meubels. Althans dat zeggen zij.  Ze beloven zelfs dat het “kleefproces” je plezier zal bezorgen. Die belofte wil ik je niet maken aangezien ons huwelijk al ernstig getest is door IKEA-perikelen. Zolang het een IKEA-item blijft zeg ik; uitvoeren op eigen risico. Maar zet even de tanden op elkaar en ga ervoor! Want deze wraps kunnen jouw huis een hele snelle en goedkope make-over geven.

Semihandmade

Mijn laatste adresje van vandaag is voor iedereen die in de toekomst denkt aan een verbouwing van de keuken of de badkamer. Dit bedrijfje maakt originele deurtjes voor jouw IKEA-keuken en/of badkamer. Ik moet er helaas wel bij vertellen Semihandmade voorlopig (nog) niet naar Europa verzend. En hoezeer ik daar ook voor baal, ik haal enorm veel inspiratie uit de foto’s van hun realisaties. Het heeft mij zelfs zover aan het denken gezet dat ik in ieder geval ons badkamermeubel op maat ga laten maken. Hier ga ik een schrijnwerker voor inschakelen want zo handig als Chantal, die zelf haar meubel maakte ben ik helaas niet. Maar zeg nu zelf, niemand kan zeggen dat het niet origineel is met deurtjes zoals deze, toch?

Dit waren mijn adresjes voor vandaag, maar stay tuned want wie weet schrijf ik binnenkort wel een deel II met 5 andere leuke adresjes. Weten jullie nog leuke bedrijven? Laat dan zeker even hieronder een reactie achter. 

BewarenBewarenBewarenBewaren

Misschien vind je dit ook leuk?

32 Reacties

kiki hasselton 20 januari 2018 - 13:42

Kijk, hier hebben we wat aan! Super leuke tips!! Ik wist het eigenlijk allemaal niet dat het kon!

Reply
Jamey 20 januari 2018 - 14:44

Oh wat een handig artikel zeg! Krijg gelijk zin om te shoppen.

Reply
Ingrid 20 januari 2018 - 14:49

Wat een leuke tips! Daar kunnen we wat mee

Reply
MamaPlaneet 20 januari 2018 - 15:00

Ik ben een mega fan van Ikea en word dan ook heel blij van je artikel. Zeker omdat de wil groter dan mijn 2 linker handen toelaten.

Reply
Chantal 21 januari 2018 - 08:20

Super leuk artikel. Als DIY’er kan ik er heel veel inspiratie uit halen!

Reply
Fleur 21 januari 2018 - 10:38

Leuke ideeën! Ik shop graag bij de IKEA, maar op deze manier kun je de meubels nog meer eigen maken

Reply
Nicole Orriëns 21 januari 2018 - 11:11

Wat een handige tips. Vooral die overlays lijken me handig voor een instant andere look zonder veel moeite.

Reply
Joanne 21 januari 2018 - 12:40

Wat een leuke tips allemaal! Die overlays zijn een heel tof idee en het ziet er super mooi uit!

Reply
Stephanie 21 januari 2018 - 13:12

Wat een handige tips allemaal! Leuk om zo een originele draai aan je Ikea spullen te geven.

Reply
Jessica 21 januari 2018 - 14:15

Ikea heeft zoveel leuke hacks die je kan maken . Echt heel erg gaaf.

Reply
Merel 21 januari 2018 - 19:47

Dit is tof! Zo heb je wel een origineel interieur, maar betaal je niet de hoofdprijs. Fijn overzicht.

Reply
Rory 21 januari 2018 - 20:27

Geweldige tips! Bemz kende ik al, omdat ik heel graag een hoes wilde voor een stoel (Tomelilla geloof ik) die Ikea zelf niet meer in hun assortiment heeft. Volgens mij was het zelfs een tip van een medewerkster. Binnenkort ga ik mijn eerste bestelling doen!

Reply
Fleur 22 januari 2018 - 07:03

Super leuk idee om alleen al met andere pootjes een hele nieuwe look te geven aan je IKEA meubels! Die ga ik onthouden

Reply
Bianca 22 januari 2018 - 07:31

Wat super leuk en origineel! Ik wist niet eens dat er bedrijven zijn die speciaal Ikea-spullen verkopen om je meubels nog beter/mooier te maken x

Reply
Laura Martens 22 januari 2018 - 15:38

Wat een super handig en leuk artikel! Thanks voor de tips!

Reply
Wanda 22 januari 2018 - 16:38

Ik kende deze bedrijven helemaal niet maar ga zeker even op hun site struinen! Ik kom inderdaad niet vaak bij de Ikea, precies vanwege de reden dat ik het idee heb dat iedereen het al in huis heeft staan en ik graag iets anders wil dan gemiddeld.

Reply
Sandra 22 januari 2018 - 16:52

Wat leuk zeg! Ik zie wel altijd ideeën op het internet voorbij komen, maar ik had geen idee dat deze bedrijfjes bestonden. Mijn dank is groot!

Reply
NELE van MamaExpert 22 januari 2018 - 17:24

Persoonlijk niks op tegen dat mijn huis uit de Ikea zou zijn weggweggewandeld want ik kan me uren verliezen in die winkel. Bedankt voor de tip.

Reply
Monique 22 januari 2018 - 18:15

Wat gaaf! Ik heb dit nooit geweten en aangezien ik dit jaar een keer ga samenwonen met mijn vriend ga ik het eens even onthouden!

Reply
Laura | I scream beauty 22 januari 2018 - 18:16

Geweldige tips!!! Ik vind vooral die wijnkast heel tof!

Reply
Kristof 22 januari 2018 - 18:30

Zitten zeker handige tips tussen! Ben zelf de Ikea periode wat ontgroeid vrees ik maar je weet maar nooit 🙂

Reply
Bryan 22 januari 2018 - 18:38

Wat leuk allemaal! En vooral ook heel goede tips!

Reply
The lemon kitchen 22 januari 2018 - 18:47

Heeel mooie foto’s!! Inspirerend

Reply
Mirjam 22 januari 2018 - 18:55

Handige tips. Ik heb weleens dat ik denk, ‘mooi, maar toch net niet’.

Reply
Anna 22 januari 2018 - 19:35

Wat heb je dat mooi geschreven allemaal. Ik ben altijd bezig met upcycling, dus dit komt best toepasselig!

Reply
Sarah 22 januari 2018 - 19:41

Heel leuk dat ik eindelijk een naam van een winkel heb! Ik pinde die ikea hacks op los maar ik vond eigenlijk nooit een specifiek adresje. Verder wil ik nog zeggen dat je een hele leuke blog hebt!

Reply
Tamara 22 januari 2018 - 20:02

Wat een handige hacks maar wel mooie foto’s

Reply
Madelon - Meer met mama 23 januari 2018 - 12:16

Wat een leuk en handig artikel! Hier heb ik wat aan!

Reply
Stefaan BlogVivant 23 januari 2018 - 14:06

Wat een leuk artikel! Bedankt voor te sharen! Leuke foto’s trouwens!

Reply
Felice Veenman 23 januari 2018 - 15:41

mooie foto’s leuke tips, ik ben erg van pimpen in plaats van kopen, dus hier heb ik wel wat aan

Reply
Sandy 23 januari 2018 - 15:45

Dat zijn leuke tips, thanks! Ik kende ze allemaal nog niet =D

Reply
Debbythechocoholic 24 januari 2018 - 13:11

Wat een leuke winkels, ik ken er geen enkele van. Ik ga ofwel naar IKEA ofwel naar KREA.

Reply

Laat een Reactie achter