Krijg ik het dan niet warm van wol in zomer?

door Joandi Loes Tholen
Wol, plaid, Wolletjebol

Al enkele jaren ben ik helemaal verslingerd aan mijn plaids van WolletjeBol. Eerst had ik er een blauwe maar die heb ik kort geleden ingeruild voor een prachtig nieuw exemplaar in de kleur Linnen. En ook tijdens de warme dagen vind ik het heerlijk om even onder of op mijn plaid te zitten. Nu hoor ik je al denken: leuk wol, maar wat heb je eraan in de zomer? Héél veel!

De voor- en nadelen

Wol heeft de fijne eigenschap dat het isolerend werkt. Het houdt je dus warm in de winter, en juist koel in de zomer. Ook is wol vochtregulerend, waardoor het fijn is om op een schaap of plaid te zitten als het warm is. Op warme zomeravonden vind ik het heerlijk om gezellig onder mijn plaid te kruipen wanneer het een beetje frisser wordt. Maar ook gedurende de dag is het super fijn om even de koelte op te zoeken in de plaats van plak zweet.

Natuurlijk is wol ook een kwetsbaar natuurproduct, dus het is altijd oppassen met kinderen of huisdieren. Als je ruw met het materiaal omgaat, dan is dat ook zichtbaar in haken of pluisjes. Gelukkig kun je je plaid ook weer heel goed ‘opknappen’ door hem bij te knippen. Dit merk ik zelf heel goed met Alice. Zij vindt het fantastisch om “nestjes” te maken in de plaid maarja jij snapt vast ook, dat werkt niet. De plaid blijft hier dus echt op veilige hoogte zodat hij zo mooi mogelijk blijft.

WolletjeBol

Je hoort het dus al, wol in de zomer is top! Maar wie is nu de maker van deze prachtige plaids? Ik heb aan Trijntje gevraagd om me wat verder te helpen en zij vertelde wat meer over haar passie; wol.

Voor ik eind 2016 WolletjeBol begon was ik ook altijd bezig met haken en breien, maar altijd ‘erbij’, als hobby. De plaids zijn de start geweest van een eigen bedrijf, en de ideeën zijn nog lang niet op. Het stopt niet bij wol! Verder ben ik 34, net getrouwd, heb ik 2 superlieve poezen die ook weleens in de stories op IG voorbij komen, en heb ik een achtergrond als manager in de ICT & Sales. Dat was ook leuk, maar niet zo leuk als WolletjeBol.

Het liefste werk ik met biologische merinowol, die is lekker dik en zacht. Ook mijn favoriete kleuren zijn gemaakt uit deze wol. Mijn favorieten wisselen best vaak. Maar op dit moment zijn dat zonnig oker en linnen, al vind ik mintgroen ook echt prachtig. Het verschilt per kleur waar ik mijn wol vandaan haal, maar de meeste komt uit Australië en Zuid-Amerika. Alle wol heeft een mulesing-vrij keurmerk (mulesing is ernstige dierenmishandeling, toegepast om infectieziekten te voorkomen) en een deel van de wol heeft zelfs een GOTS-keurmerk. Er hangt heel veel vast aan dat keurmerk, zoals dat de wol duurzaam en milieuvriendelijk verkregen wordt, maar ook dat de mensen die daarvoor zorgen minimumloon krijgen en goede arbeidsomstandigheden hebben. 

Momenteel werk ik alleen met wol maar dit wil ik op termijn wel gaan uitbreiden. Over 5 jaar zie ik mezelf nog steeds actief als ondernemer. Dan heb ik een klein bedrijf (want het moet klein blijven) met een paar mensen in dienst. We werken misschien wel met andere materialen en producten dan nu, maar het blijft lekker creatief en handgemaakt!

Wolletjebol, Wol, plaid

Ben jij overtuigd en wil je ook een plaid in wol aanschaffen?

Dan zeg ik: doen! Ik kan echt zeggen dat deze wollen plaid één van de eyecatchers is van ons huis. Liefst van al koop ik er voor elke kamer één. Achja wie weet doe ik dat in het nieuwe huis ook lekker? De plaids zijn online te koop in de webshop, en voor mensen die twijfelen over de kleuren is een sample kaart altijd een aanrader. Sommige tinten zijn nu eenmaal heel lastig online te kiezen. Voor mensen die in de buurt van Gouda wonen: KersVers verkoopt ook plaids en DIY-pakketten van Wolletjebol. Neem ook zeker een kijkje op Instagram daar zie je een heleboel mooie foto’s van mensen die de plaids al in huis hebben.

Als kers op de taart mag ik alle lezers van deze blog tot het einde van de maand 10% korting aanbieden met de code: Hemelryk10

 

Liefs, Joandi Loes

Misschien vind je dit ook leuk?

Laat een Reactie achter