Monstera Deliciosa, hoe stek je die plant?!

door Sanne Achenbach
Monstera, Deliciosa, stekken

Degene die mij op Instagram volgen hebben de Monstera Deliciosa al heel vaak voorbij zien komen. Het is dan ook mijn absolute favoriet! Mijn Monstera was zo onwijs groot geworden dat ik besloot om ‘m te gaan stekken. Daar kwamen vervolgens zoveel vragen over dat ik dacht, laat ik er een blog over schrijven. Want hoe doe je dat, een plant stekken?!

Monstera Deliciosa

Voordat ik jullie dat ga uitleggen, eerst nog wat informatie over de Monstera Deliciosa. Deze plant is super populair in de woonkamer, zeker sinds de botanische trend. Logisch, want deze plant is niet alleen prachtig, hij is ook heel makkelijk te onderhouden.

Het is een sterke plant die niet veel verzorging nodig heeft. In de winter hoef je er niet zo veel mee te doen. Af en toe water en op een lichte plek neerzetten. In de zomer heeft de plant wat vaker water nodig, omdat het dan meer water verdampt via de bladeren. Direct zonlicht vind de Monstera Deliciosa niet fijn. Er kan soms wat stof op de bladeren komen, deze kun je afnemen of afspuiten met lauw water. De bladeren af en toe sproeien is sowieso fijn voor de plant.

Luchtwortels

Om de Monstera Deliciosa te kunnen stekken heb je luchtwortels nodig. Hierover kreeg ik de meeste vragen; “Wat zijn dat dan luchtwortels?! Luchtwortels? Nog nooit van gehoord!”. Nou, luchtwortels zijn bruine lange stengels die uit de plant groeien.

Niet iedere Monstera Deliciosa heeft die stengels bij aankoop, deze groeien vanzelf. Dus geen paniek als je nog geen luchtwortels aan de plant hebt, het is een kwestie van geduld.
Zodra de eerste luchtwortel tevoorschijn komt, is er geen stoppen meer aan en volgen er veel meer. Je kan ze eventueel afknippen of terugleiden naar de grond. Niet afknippen als je wilt stekken (lees verder).

Stekken

Nu je weet wat een luchtwortel is kunnen we het nu hebben over het stekken. Het is echt super makkelijk. Lees hieronder de 3 stappen.

  • Stap 1: Snij met een schoon mesje een blad + luchtwortel af.
  • Stap 2: Zet deze stengel op het water, zodat er vanuit de luchtwortel meer wortels kunnen schieten.
  • Stap 3: Bij voldoende wortels kun je de stek in de aarde zetten, maar dit is niet noodzakelijk. Alleen op water doet de stek het ook heel goed.

Op de foto’s kun je duidelijk zien dat de wortels vanuit de luchtwortel komen. Dus het is echt noodzakelijk om een stengel MET luchtwortel af te snijden/knippen. Als je deze stappen volgt en je Monstera genoeg zonlicht, water en liefde geeft, komt het helemaal goed.

Ik hoop dat ik hiermee al jullie vragen heb beantwoord, maar mocht dit niet zo zijn, laat het dan vooral weten in een reactie hieronder!

Succes met het stekken, you can do this!

Liefs,

Sanne

Wil je nog meer plantenblogs lezen? Bijvoorbeeld over 3 handige plantenapps? Dan kan dat hier

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Misschien vind je dit ook leuk?

33 Reacties

Verie 12 maart 2018 - 16:53

Wat leuk, ik wist dit helemaal niet. Ik stek al een poosje Monstera, maar dan knip ik een stengel en deze zet ik in water. Ongeveer na 2 weekjes komen de eerste worteltjes. Ik ga dit zeker in de gaten houden, zodat ik nog meer kan stekken! Leuk! Fijne avond! Liefs, Verie

Reply
Sanne 13 maart 2018 - 14:49

Oh, dus het kan ook wél zonder luchtwortel lukken? Dat wist ik dan weer niet!

Reply
Peter 13 juni 2019 - 14:38

Ook zonder luchtwortels op water zetten werk,duurt alleen wat langer 4-6 weken voordat zich wortels vormen.
Wel regelmatig het water verversen zodat de stek voldoende mineralen kan opnemen

Reply
Susanne 12 maart 2018 - 17:00

Super om te lezen! Ik ga geduldig wachten op luchtwortels….
Liefs, Susanne

Reply
Sanne 13 maart 2018 - 14:52

Goed zo! Ze komen vanzelf en met een beginnend klein luchtworteltje lukt het ook! Xx

Reply
Hilde 12 maart 2018 - 18:52

Ik wil een stekje van jou Sanne.

Reply
Sanne 13 maart 2018 - 14:51

Nog even geduld dan, er zijn nog 2 wachtende voor u…

Reply
Maaike 12 maart 2018 - 20:08

Hoe leuk/interessant dit ook weer! X Maaike

Reply
Sanne 13 maart 2018 - 14:53

Dank je wel! X

Reply
Marieke 11 april 2018 - 04:35

Wat een leuk artikel! Bedankt voor de handige informatie!

Groetjes Marieke
http://www.sukhi.nl

Reply
Sanne Achenbach 13 juni 2018 - 19:52

Graag gedaan!

Reply
Kathleen 12 mei 2018 - 08:59

Weet je ook hoe wij deze plant de lucht in kunnen laten groeien in plaats van naar de zijkanten toe? Veel dank, Kathleen

Reply
Sanne Achenbach 13 juni 2018 - 19:53

Oei, dat weet ik niet precies. Heb wel eens gezien dat mensen er een touw omheen spannen. Maar of dat is om de plant omhoog te laten groeien, durf ik niet te zeggen! Sorry.

Reply
Anouk 24 juni 2018 - 16:11

Als je een bamboo of meststok gebruikt, en deze heel kort teken je plant in de grond steekt. Dan kan je de bladeren hier aan vastbinden (dit kan heel subtiel), op die manier zal hij naar boven beginnen groeien. In het begin zal de stok zeer zichtbaar zijn, maar naarmate de plant groeit, zal deze verdwijnen achter de bladeren.

Reply
Maureen 29 juni 2020 - 10:04

Hey!

Ik heb een mega stek (zo’n 1,5 meter grootbhaha) en ben benieuwd na je advies. Aan mijn stekbhangen zo’n 10 luchtwortels van 30-50 cm. Zou ik die luchtwortels korter knippen en dan ij water zetten? Nu heb ik een emmer vol en past het nauwelijks..

Reply
Lisa 13 mei 2018 - 18:08

Hoi,
Ik heb op dit moment twee monstera stekken op water staan (inmiddels een maand). Hoeveel wortels moeten er ongeveer zijn of wanneer kan ik de stek in de potgrond doen? Hopelijk kun je mij helpen!
Groetjes Lisa

Reply
Sanne Achenbach 13 juni 2018 - 19:55

Hoi Lisa,

In principe, zodra er wortels uit de luchtwortel zijn gegroeid, kun je de stek in de aarde zetten. Ik heb mijn stek al bijna drie kwart jaar op het water staan, dus het is niet erg, wanneer je de stek wat langer laat staan. Het kan eigenlijk niet mis gaan!

Hopelijk heb ik je zo voldoende geholpen. Liefs

Reply
Estée 15 mei 2018 - 20:41

Ik heb een vraagje: Is het erg als de luchtwortels niet naar de grond in de pot herleid kunnen worden? Dus dat ze een beetje in de lucht bengelen? Of is het beter om de pot in diameter te verbreden?
Mvg Estée

Reply
Sanne Achenbach 13 juni 2018 - 19:57

Hoi Estee,

Uiteindelijk is het wel fijn om eens de pot te vervangen voor een grotere, zodat de wortels weer wat meer ruimte krijgen om te groeien en dus ook de plant!
Het is niet noodzakelijk om de luchtwortels terug te leiden naar de potgrond. Ik heb ze zelf allemaal gewoon in de lucht bengelen;)
Ik knip er zelfs wel eens even een korter, wanneer ze heeeeel lang worden.

Liefs!

Reply
Micheline 24 juni 2018 - 17:38

Toen ik de stek (zonder luchtwortels) in water stak duurde het idd wel lang voor er worteltjes aankwamen. Intussen is dat gebeurd en heb ik ze alebei in een pot met aarde kunnen planten. Beide planten krijgen nu, sinds 2 weken, elk een blad erbij. De ene doet het goed, de andere heeft aan het uiteinde van de nieuwe groene stengel een verdord puntje en doet niks meer. Bij beide planten zijn de oorspronkelijke bladeren zijn nu veel minder stevig en niet meer zo mooi groen … Ze hebben allebei een watermetertje waardoor ik ze niet teveel, maar ook niet te weing water geef, ze staan aan het raam op het westen, ze krijgen dus pas rechtstreeks zonlicht vanaf 15.00u. Wat kan ik nog doen? Of net niet?

Reply
jasper 30 augustus 2018 - 17:38

Hey Sanne, ik heb een monstera staan. Deze heb ik al 1 keer gestekt. Ik heb echter wel de indruk dat je deze niet kunt blijven stekken. Of groeit er na verloop van tijd opnieuw een scheut uit het afgesneden gedeelte?

Reply
Caspar 14 maart 2020 - 14:07

Ja, dit snap ik ook niet! Hoe kan een monstera doorgroeien als je voor het stekken de stengel moet doorsnijden waaruit die plant juist verder groeit?

Reply
Lisanne 7 september 2018 - 11:53

Hoi Sanne!
Goede blog, thanks! Ik heb mijn Monstera sinds begin dit jaar en hij heeft al best een poos (3 maanden?) 1 luchtwortel, maar deze blijft best kort en is nog de enige. Ben ik te ongeduldig?
En bij mij zit de luchtwortel best ver naar boven, dichterbij het blad. Waar kan ik ‘m dan het beste afknippen? Nu mijn Pilea stekken geslaagd is wil ik het dolgraag het volgende project aangaan!
Groetjes Lisanne

Reply
lies 20 oktober 2018 - 20:28

fijn.. ga ik morgen proberen!! 🙂

Reply
Heidy 28 oktober 2018 - 12:44

Hallo, ik heb nu ook een stek staan.
Moet de luchtwortel geheel onder water staan of is een deel ervan ook genoeg?

Reply
Maud Goblet 22 januari 2019 - 16:51

Hoi Sanne,
Ik heb even een andere vraag over de Monstera, ik heb een paar maanden geleden een monstera gekocht voor op mijn kamer, maar al snel begonnen de bladeren bruine vlekken te krijgen wat ik enorm zonde vind, ik heb namelijk heel weinig daglicht in mijn kamer dus staat de plant voor het raam. weet jij misschien waar het aan ligt en wat ik eraan kan doen want de plant groeit wel alleen de kleine nieuwe blaadjes beginnen ook bruine vlekken te krijgen maar hij groeit wel en sommige bladeren zijn al helemaal bruin. hopelijk heb je wat tips voor mij! Alvast heel erg bedankt!
Groetjes Maud Goblet

Reply
alicia Groeneveld 2 februari 2019 - 14:41

Hoevaak ververs je het water?

Reply
Patricia 17 juli 2019 - 07:28

Hallo
Ik heb 2 stengels (gekocht) en in water gezet, om vervolgens te wachten op wortels .. maar 1 van de bladeren wordt vanaf de rand lichtgroen (het blad dat naar het raam wijst) ze staan zo’n 2 meter van een raam op noorden… iemand enig idee hoe dit komt??

Reply
Celine 29 september 2019 - 19:56

Hi, leuk artikel! Ik vraag me af of de gehele wortel onder water moet staan, of dat een gedeelte ook goed is.

Reply
Denise 16 oktober 2019 - 15:22

Hoi Sanne,
Toen ik jouw artikel las heb ik een blad met luchtwortel afgeknipt en inmiddels staat die anderhalve maand op water. Er komen zelfs kleine worteltjes nu! Alleen is het grootste deel van de wortel ontzettend slijmerig. Bij het water vervangen zie je echt het slijm zitten. Is dit normaal? En zo nee kan ik er nog iets aan doen? Ik kan er echt helemaal niks over vinden namelijk.

Groetjes

Reply
Tine 23 april 2020 - 16:41

Lukt het ook om een plantje te ontwikkelen uit bv enkel een luchtwortel? Ik heb een stuk van de luchtwortel moeten afsnijden omdat die veel te lang was. Dus 1 deel zit aan mijn stek met 3 bladeren. Het andere stuk dat ik af sneed, heb ik apart op water gezegd.

Reply
Kimberley 28 juni 2020 - 14:55

Hi,
Ik vroeg me af, als je de monstera stekt of er aan het afgeknipte gedeelte aan de plant terug een nieuwe stengel met blad komt . Hartelijk dank voor uw reactie! Groetjes

Reply
Jana Janssens 20 november 2020 - 10:22

Hoi,
Ik heb ook een Monstera op mijn kamer staan en deze deed het heel goed, tot ik hem te veel water gegeven heb in de winter. Een mooie tak is gaan beginnen rotten, wat ik net optijd heb opgemerkt waardoor ik hem nog heb kunnen afsnijden om te stekken. Maar ik heb het gevoel, nu hij op water zit, dat hij verder blijft rotten. Kan je mij hierbij helpen of tips geven??

Bedankt !!

Jana

Reply

Laat een Reactie achter