Ra ra raamdecoratie

Archief

Categorie:

Ik heb altijd een voorliefde gehad voor huizen uit de jaren ’20 en ’30. Ik hou van erkers en glas-in-lood ramen. Niet zo gek dus dat onze keus uiteindelijk is gevallen op een jaren ’30 huis met precies die authentieke elementen! Waar ik me van tevoren echter niet van bewust was, is dat een ouder raam vaak geen standaardmaten heeft. En dat maakt het vinden van de juiste raamdecoratie best een klusje. Maar uiteindelijk heb ik mijn keus kunnen maken uit ál die opties die er te vinden zijn en deel ik graag mijn ervaringen met jullie! 

 Let op de beperkte levensduur van dubbel glas!

Allereerst nog even dit over ramen zelf: waar wij óók geen rekening mee hebben gehouden bij de aankoop van ons huis, is dat dubbel glas een “beperkte” levensduur heeft. Het gaat ongeveer 30 jaar mee. Dat lijkt lang, maar als je een ouder huis koopt, is het een goed idee om even te checken hoe lang het dubbel glas er al in zit. Dikke kans dat het er al vanaf de jaren ’80 zit en dat het dus binnenkort aan vervanging toe is.

À raison €200 per raam. In het eerste jaar nadat wij ons huis kochten, hebben we 5 ramen moet laten vervangen, omdat ze één voor één lek raakten (dan ontstaat er condensvorming tussen het dubbel glas). Best wel een grote onvoorziene uitgave dus!  

Shutters

Al bij het zien van de eerste foto van ons huis op Funda, wist ik dat ik shutters wilde in de erker. Shutters zijn zo’n eyecatcher! Bovendien versterken ze de sfeer van een erker: het maakt het nóg knusser. Maar, shutters zijn niet goedkoop. Zéker niet bij een grote raampartij én als je ook nog de wegklapbare optie wilt, waarbij alle shutters opzij te klappen zijn, zodat je bijvoorbeeld de ramen nog kunt wassen. Let goed op bij het kiezen van een leverancier of ze deze optie kunnen bieden. Niet alle “shutterboeren” hebben deze optie in huis. Let ook op of de scharnieren van de shutters worden verzonken of dat deze op de shutters zelf worden geplaatst. Dat maakt een enorm verschil qua look.

Waar moet je verder nog op letten? Mocht je al andere raamdecoratie (zoals bijvoorbeeld houten lamellen) in huis hebben en wil je niet met een kleurverschil geconfronteerd worden, vraag dan even een proefmonster van de shutter die je kiest en hou deze ernaast. Vooral bij wit is dit handig, want niet al het wit is even wit. Wij hebben voor onze shutters dezelfde kleur én lamelbreedte gekozen als hetgeen wij reeds aan houten lamellen hadden hangen. Dit creëert eenheid en rust voor het oog, ondanks dat er gebruik is gemaakt van verschillende soorten raamdecoratie.

En ten slotte: twijfel je of je een middenbalk wilt zodat je de bovenste delen afzonderlijk van de onderste kunt bedienen? Als je de hoogte ervoor hebt, zou ik het zeker aanraden! Het is echt een pluspunt om de bovenste delen open te kunnen zetten, terwijl je onder lekker dicht kunt laten tegen de inkijk.  


Houten lamellen

Zitten shutters even niet in het budget? Houten lamellen zijn een prachtig alternatief! Wij hebben voorlopig enkel in de erker shutters genomen en hebben in onze bijkeuken annex washok gekozen voor budgetvriendelijker houten lamellen. Ook hier liepen we er tegenaan dat de ramen geen standaardmaten hebben, behalve het raam in de deur. Daarom hebben we eerst de niet-standaard lamellen op maat laten maken. Toen die eenmaal hingen, hebben we standaard lamellen voor het raam in de deur erbij gezocht.

De op maat gemaakte lamellen hebben we besteld bij Veneta en de standaardlamellen hebben we besteld bij Vtwonen in de sale én met cashback. Door op deze manier zelf te zoeken naar een bijpassend alternatief voor het standaardraam, hebben we geld weten te besparen.

Vouwgordijnen

En dan was er nog het grote raam aan de achterzijde, recht tegenover de erker. Bovenin het kozijn zit een glas-in-loodraam, dus het liefst zou ik er helemaal geen raambekleding ophangen. De glas-in-loodramen aan de zijkant van ons huis – waar geen inkijk is – hebben dan ook geen raambekleding gekregen. Die zijn te mooi om te bedekken! Maar, aan de achterkant was raambekleding wel nodig in verband met zon en inkijk.

Omdat het raam te groot is voor shutters en lamellen, kwamen we uiteindelijk uit op de optie vouwgordijn. Een rolgordijn had ook gekund, maar persoonlijk vind ik een vouwgordijn een wat warmere uitstraling hebben dan een rolgordijn. Bovendien leek het me goed om een link te creëren tussen de erker(bank) met shutters aan de voorzijde en het raam met radiatorombouw aan de achterzijde. Daarom hebben we voor het kussen in de erkerbank en het vouwgordijn boven de radiatorombouw voor dezelfde soort stof gekozen.

Ik ben grotendeels erg tevreden met het resultaat. Het enige puntje is dat ons vouwgordijn niet zo mooi is van de achterkant, dus van buitenaf gezien. Dit komt vooral omdat de stof aan de achterkant een simpele witte afwerkingsstof is en niet de mooie stof van de voorkant. Dit had ik waarschijnlijk bij de aankoop beter na moeten vragen, dus dit is dan ook mijn tip aan jullie! Zorg dat je een goed beeld hebt van hoe het gordijn er aan de voor- én achterzijde uit gaat komen te zien voordat je hem op maat laat maken! 

Heb je vragen op of opmerkingen over de raamdecoratie in dit blog? Voel je vrij om hieronder een reactie achter te laten of mij een berichtje te sturen via mijn Instagram @Thathomepage 

 

Liefs, Linda

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Liefs, Joandi Loes

Delen via

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Bo Verhagen schreef:

  Wat leuk om te lezen hoe je alles hebt ondernomen. En wat ziet het er allemaal gaaf uit.

 2. MamaPlaneet schreef:

  Ik hou ervan. Wat een fijne inspiratieblog met prachtige foto’s en informatie. Nu we gaan verhuizen ben ik verzot op dit soort artikelen.

 3. Carlijn schreef:

  Leuke blogpost! Mooie foto’s ook. Ik heb laatst vouwgordijnen aangeschaft, waar ik erg blij mee ben. Shutters zijn inderdaad ook erg mooi, maar vond ze net wat te duur.

 4. MC Kleuver schreef:

  Glas-in-loodramen zijn inderdaad heel erg mooi. Prachtig om te zien. De foto’s in je blogpost zijn erg licht. Ziet er mooi strak uit!

 5. super mooie foto’s
  ik hou wel van houten lamellen eigenlijk
  nu heb ik gewoon gordijnen, maar als die aan vervanging toe zijn weet ik het wel

  liefs
  karlien

 6. Claudia schreef:

  Wat een prachtige foto’s. Wij hebben ook een erker( jaren 30 woning) en ik vind jouw shutters erg mooi. En je brengt me wel op een idee. Wat me een beetje tegenhoudt is de prijs.

  • Linda schreef:

   Dat snap ik, ze zijn erg prijzig. Wij hebben de eerste 1,5 jaar niks voor de ramen gehad in de erker. Ik dacht: ik ga geen geld uitgeven aan iets tijdelijks, we sparen gewoon door! De levensduur is gelukkig levenslang van shutters, dus dat scheelt dan weer!

 7. Xenia schreef:

  Wat een mooie foto’s! Ik vind je raamde oratie helemaal tof!
  Ondanks dat ik in een nieuwbouw huis woon vind ik de oude huizen veel meer sfeer hebben. Nu moeten we de sfeer zelf maken

 8. Dhini schreef:

  De foto`s zijn prachtig. Heerlijk om naar te kijken en te wonnen

 9. wat een prachtige raam decoratie en wat een serene sfeer straalt jouw huis uit. Genieten dit hoor!

 10. Mieke schreef:

  Wauw, die shutters zijn echt prachtig! Je hebt er zo’n knus hoekje van gemaakt! X

 11. Merel schreef:

  Ik vind die shutters echt fantastisch! Alles trouwens, maar die sprongen er voor mij uit. Heel stijlvol!

 12. Judith schreef:

  wow wat prachtig, allemaal helemaal mijn smaak. Even opslaan voor de aankomende verhuizing!

Social Media

Copyright 2021 HMLRK

algemene voorwaarden