Urban Jungle in huis met een Paphiopedilum!

door Joandi Loes Tholen
plant-blog-PAPHIOPEDILUM

Urban jungle is al enige tijd een grote trend. Voor mij draait het niet alleen om dan groen in je huis te brengen maar ook echt planten die uit de jungle komen! Paphiopedilum is zo een plant. De roots van deze Orchidee liggen namelijk in de jungles van het Verre Oosten. 

VENUSSCHOENTJES

In Nederland kennen we deze plant beter als de venusschoentjes. Dit komt door de schoenvormige lip. Maar wist je ook dat het een insectenval is? Vliegende insecten worden gelokt door zoete geurstoffen.

Eenmaal ‘gevangen’ in de lip kunnen zij maar door één smalle opening naar buiten. Wanneer het beestje naar buiten vliegt raakt hij de meeldraden aan en krijgen zij het stuifmeel van de bloem op hun lichaam en bij de volgende bloem komt het stuifmeel dan op de stamper terecht. Een erg slim bloemetje dus!

PAPHIOPEDILUM IN JE INTERIEUR

Paphiopedilums zijn schaduw Orchideeën, dus zet ze nooit in de volle zon! De vensterbank zou ik dus af raden. Ik heb die van mij op tafel staan of in mijn special plantenstaander.

Ze houden van kleine potjes dus niet in te grote pot plaatsen. Mijn plantenstaander heeft één potmaat en die is te groot maar dan plaats ik de ‘grote’ pot wat hoger (dan kijk je er niet in) en daar zet in de Orchidee in een kleine pot weer in.

Ik heb een Amerikaanse hybride variant van de Paphiopedilum staan, deze heeft een grote bloem en een tekening op de achtervlag (ook wel septaal genoemd). Deze tekening geeft ze een echte exotische jungle uitstraling. Ze zijn vaak geel tot rood gekleurd.

VERZORGINGSTIPS

  • Wist je dat elke stengel maar één keer bloeit? De bloem sterft na verloop van tijd af, hij bloeit ongeveer 6 tot 10 weken. Zorg dat je dan de oude stengel zo diep mogelijk af knipt. Even 9 maandjes geduld en er groeit weer een nieuwe bloem.
  • Eens in de 3 jaar om potten in speciale Orchideeëngrond volstaat.
  • Geef 1 per week water, in de zomer mag het iets meer. Let wel op dat er geen water in de pot blijft, je kunt ze beter in water dompelen (ongeveer 10 minuten).
  • Ze houden van een kamertemperatuur tussen de 15 en 25 graden. Ze houden van koele nachten in het voorjaar, dat bevorderd de knopvorming.
  • De prijs ligt vaak iets hoger als bij andere Orchideeën, dit komt omdat het een langzaam groeiend ras is. Pas na 3 jaar komt de eerste bloeiperiode.
  • Voeding één keer per maand (en dan de helft wat op het flesje staat).

GEEF JIJ DEZE PLANT EEN PLEKJE IN JOUW EIGEN URBAN JUNGLE?

Maar waar kun je deze plant nu zelf kopen? De betere tuincentra en bloemisten hebben deze vaak wel in hun assortiment. Ik heb mijn Paphiopedilum gekocht bij Ranzijn in Nieuw Vennep. Ik heb altijd erg positieve ervaringen bij dit tuincentrum, goed onderhouden planten en een persoonlijke service.

Liefs Sylvia

 

Deze blog is geschreven door voormalige gastblogger Sylvia van @Bloemenzijnhip.

 

plant-blog-PAPHIOPEDILUM plant-blog-PAPHIOPEDILUM

BewarenBewarenBewarenBewaren

Misschien vind je dit ook leuk?

24 Reacties

Anne 25 maart 2017 - 17:23

Wat een beauty! Die gaat een plekje krijgen in mijn huisje!

Reply
Sylvia Dral 8 april 2017 - 21:31

Leuk!! liefs Sylvia

Reply
Elien 25 maart 2017 - 17:26

Oh hoeee leuk! Ik hou echt van bloemetjes en planten. Dat maakt toch direct je interieur veel leuker!
Deze vind ik echt super mooi.

Reply
Sylvia 25 maart 2017 - 21:22

Wat leuk om te horen! Liefs Sylvia

Reply
Sylvia 25 maart 2017 - 21:24

Ja dat vind ik nou ook! Fleurt gelijk je huis op

Reply
Jess 25 maart 2017 - 18:21

Ik heb totaal geen groene vingers, maar wat een mooie plant.
Mijn man zou dit wel wat vinden. Ik weet wat kopen binnenkort.

Reply
Sylvia 25 maart 2017 - 21:39

Zeker ook een hele stoere plant, succes! Hoop dat het met de tips een beetje groene vingers krijgt 😉 liefs Sylvia

Reply
Kreanimo 25 maart 2017 - 20:00

Heel mooi.
Ik ben zo slecht in Orchideeën houden…

Reply
Sylvia 25 maart 2017 - 21:26

Veel mensen maken de fout door ze te veel water te geven. Probeer het onderdompelen eens

Reply
Natalie 25 maart 2017 - 20:22

Echt zo’n mooi exemplaar! Hier leven orchideen helaas nooit lang 🙁 De mijne krijgt alleen maar blaadjes bij, geen bloemen 🙁

Reply
Sylvia 25 maart 2017 - 21:28

Ah dat is wel zonde! Zorg dat je goede kwaliteit planten koopt en als ze dan uitgebloeid zijn moet je inderdaad een portie geduld hebben! Of gewoon een nieuwe kopen 😉 Liefs Sylvia

Reply
Priscilla 25 maart 2017 - 20:46

Ik ben gek op Orchideeen. Ik heb er meerdere in huis. Ze zijn relatief makkelijk te verzorgen, hebben weinig water nodig en bloeien lang. Het is één van de weinige planten die mooi blijven bij ons thuis, mede omdat de katten Orchideeen niet lekker vinden. Zo’n plantenstandaard is tof trouwens!

Reply
Sylvia 25 maart 2017 - 21:36

Ja leuk he die standaards en helemaal on trend dit jaar! Kleinere planten in standaards plaatsen zodat ze een prominente plek krijgen in huis. Deze heb ik bij de Intratuin vandaan 🙂 Liefs Sylvia

Reply
Sandra 25 maart 2017 - 20:59

Wat een goede verzorgingstips! Ik vind ze prachtig, maar bij mij gaan ze altijd zeker dood. Misschien nog maar eens proberen. Eerst uitzoeken of het kan met katten. Kun je hierbij ook gebruik maken van de korrels uit luiers?

Reply
Sylvia 25 maart 2017 - 21:47

Katten blijven er normaal vanaf, vriendin van me kan alleen maar Orchideeën houden want dat is de enige plant die haar katten met rust laten. Je kan ze eventueel ook in een hoog cilinder glas plaatsen 🙂 ik gebruik zelf altijd speciale Orchideeën potgrond met de korrels uit luiers heb ik geen ervaring. Liefs Sylvia

Reply
Daphne 25 maart 2017 - 23:40

Wat een ontzettende prachtige plant! Een echte aanwinst én eye-catcher in je woonkamer 🙂

Reply
sophie 27 maart 2017 - 17:20

wat een fijne inspiratie, ik heb alleen echt geen goren vingers, maar misschien toch het proberen waard, hij is wel erg mooi 🙂

Reply
Miryam 27 maart 2017 - 20:03

Wat mooi❤ Staat prachtig, ik heb alleen niet zulke groene vingers en op een of andere manier zijn orchideeën en ik niet echt een match.. maar erg mooi!

Reply
Sylvia 29 maart 2017 - 20:01

Dankjewel! Liefs Sylvia

Reply
Nathalie 27 maart 2017 - 20:32

Wat een mooie plant ! Ik zou willen dat ik groenere vingers had…

Reply
Sylvia Vorspaget 28 maart 2017 - 08:35

Wat een prachtige plant! Deze gaat zeker mee als ik hem ergens tegen kom!

Reply
Sylvia 29 maart 2017 - 20:00

Dankjewel voor je leuke berichtje! Ik hoop dat je er snel een tegen komt! Liefs Sylvia

Reply
Chantal 6 april 2017 - 18:23

Wat een mooierd, echt iets voor mij! Ik ben zelf ook helemaal weg van de orchideeën.

Reply
Sylvia Dral 8 april 2017 - 21:32

Leuk om te horen Chantal! Liefs Sylvia

Reply

Laat een Reactie achter