Wat je vooral niet moet zeggen tegen iemand die (on)gewenst kinderloos is!

Mama Ryk

Categorie:

Bij ons is het zoals ik eerder al schreef een kwestie van ongewenst kinderloos, toch zijn er ook een heleboel mensen die er bewust voor kiezen geen kinderen te krijgen. En of het nu gewenst of ongewenst is beide groepen krijgen vaak te maken met opmerkingen, vragen of adviezen waarmee je eigenlijk nog even een trapje na geeft in de plaats van te helpen. Omdat ik zelf merk dat als iemand mij aanspreekt, met waarschijnlijk volledig goede bedoelingen, dit niet altijd zo over komt. Sterker nog soms blijven deze gesprekken wel dagen lang in mijn hoofd spoken. En geloof me vrij; dat is niet om de juiste redenen.

Zie het als een handleiding. Niet als commentaar of kritiek. Maar als een hulpstuk dat je kan gebruiken wanneer één van jouw vrienden/kennissen/familieleden in een positie zit waarin ze (on)gewenst kinderloos zijn. We begrijpen allemaal dat je wilt helpen, maar voor je dat doet. Lees dit even door alsjeblieft. Je doet er jezelf en ons een héél groot plezier mee. Want zeg nu zelf: hoe lullig zou het zijn dat je net dat verkeerde zinnetje uitspreekt terwijl je er alleen maar mee wilde helpen?

De meest vervelende opmerkingen

Alhoewel de opmerking: “Je moet er gewoon niet zoveel mee bezig zijn” met stip op nummer één staat zijn er nog een paar die toch wel echt de kroon spannen. “Gelukkig ben je nog jong”, “Het is vast een teken dat jullie er nog niet klaar voor zijn”, of nog beter: “Ga eens lekker op vakantie, als je terug komt ben je vast zwanger”. Kijk, jullie begrijpen vast ook. Dit helpt niet! Hieronder volgen nog een paar toppertjes.

“Hey, ben je zwanger gefeliciteerd” – @Bij.chan

 

“Hoezo kunnen jullie geen kinderen krijgen! Kan je niet goed mikken ofzo” (tegen mijn man) – @Homebyajda

 

“Schiet eens op, want ik wil tante worden” – @Het_wolvenhuis

 

“Vrienden’ zeiden ons een keer letterlijk dat ze liever afspraken met mensen die wel kinderen hebben” – @Biancaloveslife

 

Ik haatte het als mensen zeiden dat we geluk hadden dat we geen kinderen hadden omdat we dan konden uitslapen. Serieus?!. … Of, ” Neem een hond, dat is toch ook een soort kind” – @Whiteandwander

 

“Voor jullie wordt het ook wel eens tijd he” – @Anoniem

 

“Nemen jullie een 2e kindje?” Ja hoezo nemen? We willen graag nog een kindje, alleen neem je geen kindjes, je krijgt ze. Daarmee was hun mond meteen gesnoerd. – @Jeannettevanluyck

“Ik zou niet langer wachten, want je biologische klok tikt” – @Homebyajda

 

baby-clothes-baby-shoes-booties

Maar wat kan je dan wel zeggen?

Ik ben er natuurlijk erg open over, omdat ik voel dat dit voor mij deel uitmaakt van mijn verwerkingsproces. Toch heb ik ook echt dagen dat ik denk, nu even niet hoor. Maar er zijn ook een heleboel mensen die er gewoon niet over willen praten en dat is ook oké. Wat je dus het beste kan doen is gewoon uberhaupt de vraag niet stellen of mensen kinderen willen. Daar bespaar je al heel veel verdriet mee. Je weet niet wat er achter die gesloten deur thuis gebeurd, dus tenzij dat je met een open boek zoals mij te maken hebt kan je het beter laten voor wat het is. Daarom heb ik voor jullie een lijstje gemaakt van de beste tips die we je kunnen geven.

 

Eigenlijk vind ik het ernaar vragen niet zo’n probleem (en het ligt er ook aan wie het vraagt), want ik ben er best open over. Het ligt er alleen aan hoe het wordt gevraagd. Wanneer je er voor zou zeggen ‘dat het misschien wel een brutale, ongemakkelijke vraag is’ scheelt dat denk ik al. Het gaat erom dat je je bewust bent van het feit dat het een pijnlijke vraag zou kunnen zijn, omdat het niet iets vanzelfsprekends is, al lijkt dat soms wel zo. – @Het_wolvenhuis

 

 

Stuur een kaartje, blijf vragen stellen en laat mensen zelf bepalen of ze willen antwoorden of niet. Denk niet voor de ander! Mensen zeiden tegen mij: ja ik vraag maar niet steeds want dat zal wel moeilijk zijn. Denk niet dat ik zielig ben omdat ik geen kinderen heb. Vraag ook niet ‘hoe gaat het’ maar wees specifiek. Vraag bijvoorbeeld hoe ze zich voelen, of je iets kunt doen. En als je zegt ‘ja maar ik denk wel aan je’ weet dan dat het fijn is als je er ook echt bent! – Anoniem

 

 

Luisteren zonder goedbedoelde adviezen is het allerbelangrijkste. Geef aan dat je niet weet hoe het voelt en hoeveel verdriet het geeft, maar dat je er wel graag voor ze (de mensen in kwestie) wil zijn. – @Biancaloveslife

 

 

Het is niet erg als je niet weet wat je moet zeggen. Zeg dat dan maar gewoon. Eigenlijk hoef je helemaal niets te zeggen, alleen maar: Ik ben er voor je, ik luister naar je’. Ik vond het vervelend als mensen zeiden, even doorzetten het komt wel goed. Of de volgende keer lukt het vast wel, want hoe weten ze dat nou? – @Whiteandwander

 

 

Misschien er pas over beginnen als degene die kinderloos is erover begint. Daarnaast geen goed bedoelde adviezen geven, want degene die ongewenst kinderloos is heeft waarschijnlijk al alles uitgezocht en uitgeprobeerd. Wees er gewoon voor diegene, luister naar haar verhaal en toon begrip. – @Jeannettevanluyck

 

 

Ik weet vanuit mijn omgeving dat niet iedereen er open voor staat om andermans problemen aan te horen. Geef dan ook eerlijk toe dat je mijn probleem niet aan wilt horen. Ik heb liever iemand die een luisterend oor heeft dan iemand die niet luistert. – @Homebyajda

 

 

De buitenwereld denkt dat IVF/ICSI altijd lukt! Helaas, was het maar waar. En denk niet dat iedereen adoptie wilt! Ook dat is een keuze van de mensen zelf, dus stop met vragen ‘ga je nu adopteren’. Of je nu een kind hebt of niet, iedereen mag er zijn! Praat op verjaardagen niet continu over je kind of zwangerschap. Je bent ook nog een vrouw met een eigen leven! En hangen mensen geen jas om. Geef ze geen ongevraagde tips, want al die tips zullen ze vast en zeker zelf al geprobeerd hebben. – Anoniem

 

 

Ik heb het welbekende ik-voel-me-als-vrouw-best-mislukt-syndroom, (dat is onzin natuurlijk) maar dat gaat wel door mijn hoofd. Tsja, er wordt zo veel gezegd. Ze bedoelen het allemaal goed dat weet ik, maar bij mij werkt het precies andersom. Luister gewoon naar mijn verhaal en laat me maar even lekker boos of verdrietig zijn, dat lucht vaak op. – @Bij.chan

Hopelijk heb ik jullie allemaal een beetje kunnen verder helpen en zelfs misschien wat kunnen bij brengen. Ik vind het belangrijk dat er wordt gepraat over de problematiek die bij zwanger worden kan horen. Maar ook hoe hiermee wordt omgegaan. Het is bijna een wonder als het zomaar lukt en dan ook nog eens alles goed gaat. Wees dus lief voor elkaar, want het kinderloos zijn is al moeilijk genoeg zonder dat je vervelende en pijnlijke opmerkingen krijgt. Verder wil ik alle dames bedanken die aan deze blog hebben meegewerkt. Voor iedereen die in hetzelfde schuitje zit als ik; Hou hoop en moed en weet vooral dat je niet alleen bent.

Liefs, Joandi Loes

Liefs, Joandi Loes

Delen via

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Laura schreef:

  Het is niet bijna een wonder; een zwangerschap en geboorte ís een wonder! Het is een moeilijk onderwerp, bij ons duurde het ook lang. 1,5 jr is niks vergeleken met sommigen, maar kan het me een beetje indenken hoe het voor jullie is. Toch is het ook lastig als je eenmaal zwanger bent en vervolgens bevallen. In beide gevallen ben je zó intens blij en gelukkig dat je innerlijke ik niet anders kan dan erover praten. Ik heb ook vrienden die liever niet bij ons komen omdat we een kindje hebben en zij nog niet. Zoveel kanten van deze verhalen, wat het moeilijk maakt. Voorop staat dat echt luisteren en zonder oordeel altijd het beste is en de wereld een stukje mooier maakt

  • Joandi Loes Tholen schreef:

   Wat erg om te horen dat het bij jullie ook een lange tijd heeft geduurd! Ik wens dit echt niemand toe. Dankjewel voor je lieve reactie en ik hoop voor jullie vrienden dat zij snel ook een kleintje mogen verwelkomen.

 2. Laurie (@oakstreethome) schreef:

  Dikke knuffel voor jullie, en knap hoe je dit hebt verwoord. Het lijkt me zo enorm moeilijk… een van mijn beste vriendinnetjes probeert ook al jaren zwanger te worden, en ik zie de rollercoaster aan emoties die daar af en toe bij hoort. Een dikke knuffel en mijn aandacht is het enige wat ik haar kan geven… machteloos voelt het. Net als voor hen.
  Ik duim dat de injecties aanslaan meis, het is jullie zo gegund!

 3. Stephanie en Djannah schreef:

  Je bent een topper! En ik duim voor jullie iedere keer weer. Dikke kus

 4. Cindy schreef:

  Supermooi geschreven Joandi en zker waar!! Hele dikke knuffel van ons ❤️

 5. Kim Drinkwater schreef:

  Mooi verwoord. Erg herkenbaar.

Social Media

Copyright 2021 HMLRK

algemene voorwaarden