Witter dan wit in de authentieke woning van Niels en Simone

door Joandi Loes Tholen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ik ben zelf een grote fan van lichte woningen zoals die van Anita. En nog beter vind ik het in combinatie met veel wit. Laat dit nu net de basis zijn in de woning van Niels en Simone. Prachtig vind ik het, bijna te mooi om waar te zijn. 

Wie is Niels?

Mijn naam is Niels Spierings, dertig jaar en in het dagelijks leven ben ik werkzaam als adviseur ruimtelijke ordening en stedenbouw. Dat betekent dat ik me – naast de inrichting van ons huis – hoofdzakelijk bezighoud met de inrichting van onze leefomgeving. Het is vrij divers, de ene dag ben ik bezig met de herontwikkeling van een oud fabrieksterrein, de andere dag met de landschappelijke inpassing van een groot zonnepark. Naast mijn werk heb ik een passie voor reizen, fotografeer ik graag en ben ik vanzelfsprekend druk met ons interieur. ‘Ons’ inderdaad, want ik woon samen met mijn vriendin Simone en onze kat Floki.

Een favoriete kleur heb ik niet, maar in huis is dat zonder twijfel wit (met hele lichte grijstinten). Wit vormt dan ook de basis van ons interieur, het creëert rust en ruimte. Daar hou ik van. Het biedt ons bovendien alle vrijheid om met kleuren te spelen. Het Perzisch tapijt en de stoel van Kho Liang Ie springen er daardoor uit, het zijn echte eyecatchers.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1519216097165-36726f66-87a7-2″ include=”5397,5398,5399,5400,5402,5401″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Licht in huis

Wat ik erg belangrijk vind in huis is goede verlichting. Dat is tegelijkertijd ook iets heel moeilijks; verlichting kan je woonkamer maken of kraken. Het bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer en uitstraling, zeker in deze donkere dagen. Wij hebben sinds enkele jaren Philips Hue lampen, die eindeloos veel mogelijkheden bieden. Met een keuze uit ongeveer 16 miljoen kleuren kun je ongelimiteerd met licht spelen en heb je de mogelijkheid deze aan te passen aan je stemming en activiteit. Omdat de basis van ons huis wit is, vind ik het heerlijk om met kleur te werken. De combinatie van blauw licht met oranje accenten is toch wel mijn favoriet denk ik. Dit klinkt vast heel vreemd, maar het geeft letterlijk en figuurlijk kleur aan onze woonkamer. Ik word er bovendien heel rustig van. Want als ik ergens allergisch voor ben is het een overbelichte woonkamer zonder doordacht lichtplan.

Daarnaast word ik licht hebzuchtig bij het zien van planten. Als je bedenkt dat ik vrijwel wekelijks het tuincentrum bezoek, kun je je voorstellen dat dit uit de hand kan lopen. De kunst is dan ook een grens te trekken, want voor je het weet wonen we in een soort jungle. De keuken is daarvan een mooi voorbeeld. Die stond laatst zo vol met planten, dat ik dacht ‘waar stond mijn Nespresso-apparaat ook alweer?’ Afijn, planten maken een mens gelukkig!

Bijzonder verhaal

Veel meubels en accessoires hebben een verhaal. De eetkamertafel kwam ik bij toeval tegen. Een handelaar in vintage meubelen vertelde me dat hij nog een bijzonder bureau had staan. Ik zag er echter direct een eetkamertafel in. Bescheiden van formaat, maar perfect voor de kleine eetkamer die ik destijds had. Het ontwerp is eenvoudig, tijdloos en functioneel. Daar houd ik van. Een ander bijzonder item is het Perzisch tapijt, handgemaakt in India. Enkele jaren terug kon ik het tapijt voor een zacht prijsje van vrienden overnemen, daar heb ik uiteraard geen nee tegen gezegd. Ik was op slag verliefd. Die kleuren, prachtig!

Verder hangen er verschillende etsen aan de muur, die allemaal door Simone gemaakt zijn. Het zijn overwegend droombeelden; vervreemde werelden met bizarre verhoudingen. In veel van haar werken staan dieren centraal, vaak in contrast met hun omgeving. Ze heeft weleens een expositie gehad, toen bleef ik achter met kale muren in huis haha.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1519216097177-46cef40f-baed-4″ include=”5403,5404,5405,5406,5407,5408″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ons huis vol authentieke details

Toen Simone en ik ruim twee jaar geleden besloten te gaan samenwonen, hebben we verschillende huizen bezichtigd. Het was het allemaal nét niet. We zochten een huis met karakter, het liefst met zo veel mogelijk authentieke details. Net op het moment dat we onze zoektocht voorlopig wilden staken, stuitte we op onze huidige woning. We waren beiden op slag verliefd; een klassieke arbeiderswoning uit 1906 met hoge plafonds, glas-in-lood, originele houten paneeldeuren, een prachtige trap en originele schuiframen. Alles klopte. Bovendien is het huis ook nog eens volledig onderkelderd, wat mogelijkheden biedt voor een atelier aan huis. Achter het huis bevindt zich daarnaast een heerlijke stadstuin, met veel groen. We wisten dat we snel moesten handelen; we brachten direct een bod uit en binnen drie dagen waren de handtekeningen gezet.

Inmiddels hebben we een flinke verbouwing achter de rug en wonen we hier ruim een jaar. Het huis werd volledig verbouwd naar eigen smaak, met uitzondering van de badkamer. Die komt waarschijnlijk dit jaar aan de beurt. Daarna ben ik ook wel even klaar met verbouwen moet ik zeggen. Toch denk ik er weleens over om een grote glazen doos aan ons huis te plakken, waardoor binnen overvloeit in buiten. Een soort kas, met metershoge planten, een mooie gietvloer en een fijne fauteuil. Een plek om lekker tot rust te komen. Dromen mag, toch?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/12″][/vc_column][vc_column width=”5/6″][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1519216097185-c187619f-bf71-8″ include=”5409,5410,5411,5412,5413,5414″][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Niels en Simone hebben (bijna) dezelfde smaak

Over smaak valt te twisten zeggen ze weleens. Simone en ik zitten grotendeels op één lijn als het gaat om de inrichting van ons huis, maar we hebben geregeld discussie hoor. Zelf ben ik erg van mid-century modern, meubels uit de jaren ‘50 en ‘60. Daarnaast houd ik ook van Scandinavisch design. Beide zie je ook terug in ons interieur. Simone houdt vooral van vintage, is wat meer van het Bohemian. Dat botst weleens, maar ook daar komen we eigenlijk altijd wel uit! Behalve de bank, die blijft voer voor discussie haha.

Als het aan mij ligt is ons huis altijd opgeruimd en schoon. ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest’ zeg ik weleens. Dat geldt voor mij ook echt. Simone zegt weleens dat ik poetsverslaafd ben, maar zover wil ik niet gaan. Ik stofzuig gemiddeld twee keer per week, dat valt mee toch? Voor de meeste mensen is poetsen een noodzakelijk kwaad, ik vind het juist ontspannend. Dat klinkt absurd, maar het ruimt op in mijn hoofd.

Wil je nog meer zien van Niels? Bekijk dan zeker even zijn Instagram (@Niels.spierings).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Misschien vind je dit ook leuk?

22 Reacties

Patricia Schmitz-Heres 21 februari 2018 - 20:43

Ik ben altijd een beetje huiverig voor veel wit. Het ziet er misschien wel heel mooi uit, maar het is ook zo steriel vind ik altijd.

Reply
Joanne 21 februari 2018 - 21:11

Wat ziet dat er mooi uit! Ik hou wel van zo’n witte ruimte die er toch gezellig uit ziet!

Reply
Bregtje 21 februari 2018 - 21:41

Wauw dat Perzische tapijt…. komt ontzettend mooi uit bij dat wit. Gedurfde keuze maar een hele goeie!

Reply
Wanda 21 februari 2018 - 23:19

Zelf zou ik er niet voor kiezen, omdat het me te wit is maar ik moet zeggen dat ik het op basis van deze foto’s best wel wat vind hebben. Misschien juist door de kleurnuances.

Reply
allaboutbertina 22 februari 2018 - 08:10

Wat ziet het er mooi uit! Zelf zou ik niet kunnen kiezen. Leuk hoe er met kleur gespeeld is.

Reply
Grassiella 22 februari 2018 - 11:12

Ik ben gek op wit. Wit maakt ruimer en overzichtelijker! En deze kan je met zoveel kleuren mooi combineren. Leuk gedaan 🙂

Reply
kiki hasselton 22 februari 2018 - 11:24

ik ben niet zo van het wit, maar dit ziet er wel fantastisch uit! Authentieke elementen vind ik ook altijd te gek!!!

Reply
MC Kleuver 22 februari 2018 - 11:32

Toch grappig dat zulke dingen ook verhalen kunnen hebben. Ik denk dat dat mooi is. Wit vind ik mooi, maar niet alles. Dan word ik onrustig.

Reply
Judith 22 februari 2018 - 14:07

ik vind het echt heel erg mooi. Hier was ook de bedoeling heel veel wit, maar is toch wel veel kleur bij gekomen

Reply
Nicole Orriëns 22 februari 2018 - 14:18

Wat een mooi huis. Het doet heel licht en ruimtelijk aan en ook zonnig. Daar houd ik van.

Reply
Enigma 22 februari 2018 - 18:54

Wit is mij wat te steriel, al zijn de kleuraccenten wel leuk.

Reply
Marleen Hartog - De introverte schrijfster 22 februari 2018 - 20:52

Mooi! Als minimalist kan ik dit zeker waarderen. 🙂 Wij wonen nu in het houten huis en dat is sowieso niet vergelijkbaar qua stijl, maar toch spreekt dit me aan.
Bijzonder trouwens om op een van de foto’s te zien hoe licht zo’n verschil kan maken!

Reply
Lindsey Beljaars 22 februari 2018 - 22:03

Wauw! Wat een super toffe inrichting, hier houd ik echt van!

Reply
Janet | thatonetime 23 februari 2018 - 22:00

Wit is niet echt mijn kleur maar het ziet er wel echt te gek uit! Vind het echt een vette smaak!

Reply
Debbythechocoholic 24 februari 2018 - 13:23

Wat een prachtig interieur! Persoonlijk vind ik het wel iets te wit, maar je hebt het wel leuk opgefleurd door het gebruik van decoratie en plantjes.

Reply
Eva 24 februari 2018 - 17:18

Ik hou ook wel van wit, al geeft het wel heel snel dat steriele gevoel.

Xxx Eva

Reply
Manon 24 februari 2018 - 20:54

OMG, kan een huis nog perfecter?! Ik ben echt zo’n grote fan van alles scandinavisch, wit en licht. Helaas houdt mijn vriend niet van scandinavisch design en is ons huis niet zo heel licht. Maar de muren zijn tenminste wel wit. Mooie reportage, goeie foto’s!

Reply
Jessica 24 februari 2018 - 21:00

Wij hadden ook een huis vol met wit, alles in de woonkamer was wit. Ik kreeg het niet gezellig en knus Nu hebben wij sinds oktober 1 kleine muur donkergroen geschilderd en wauw wat een verschil al.

Reply
Inge 24 februari 2018 - 22:13

Als iemand tegen mij zou spreken over volledig witte ruimtes zou ik een ziekenhuis gevoel krijgen. Na het lezen van dit artikel denk ik daar wel echt helemaal anders over! Bedankt voor dit inzicht!!

Reply
Martijn 24 februari 2018 - 22:43

hmm ieder zijn ding

Reply
Felice Veenman 25 februari 2018 - 08:53

een prachtig huis! maar ik kijk achterdochtig naar hoe netjes het is…leven jullie echt in zo’n keurig opgeruimd huis 🙂

Reply
Tiffany 26 februari 2018 - 13:10

Mooi mooi mooi, helemaal leuk hoe de mostergele stoel toch nog voor een pop of color zorgt!

Reply

Laat een Reactie achter